Tort cu morcovi si crema de unt cu bezea si ciocolata alba

Tort cu morcovi si crema de bezea elvetiana cu unt

Scorțișoară, nucșoară, ghimbir, nuci, stafide…. este un tort foarte potrivit pentru Crăciun.

Ingrediete pentru o tavă cu diametrul de 23cm :

Facem două blaturi, fiecare din următoarele ingrediente:

  • 2 ouă
  • 200g zahăr tos
  • 140 ml ulei
  • 100g făină
  • 50g stafide
  • 90g nuci (nuci, alune, fistic -eu am pus din fiecare)
  • 200g morcovi rași pe răzătoarea mică
  • o linguriță extract de vanilie
  • o linguriță praf de copt
  • un sfert linguriță bicarbonat de sodiu
  • o linguriță de sare
  • o linguriță scortisoara
  • jumate de linguriță nucșoară
  • un sfert de linguriță ghimbir
  • un sfert de linguriță piper de cayenne sau boia iute (eu n-am avut curajul, am pus boia dulce)

Crema de unt cu bezea și ciocolată albă:

  • 6 albușuri
  • 225g zahăr
  • 500g unt (82% grăsime)
  • 150 g ciocolata alba
  • un praf de sare
  • o linguriță extract de vanilie

Dacă aveți nevoie și de cremă pentru ornat, mai adăugați 2 albusuri, 75g zahăr, 175g unt, 50g ciocolată.

Cum am făcut:


Eu am copt separat cele două blaturi pentru că nu-mi încap în cuptor deodată două tăvi cu diametrul de 23cm. Dacă vă încap și aveți 2 tăvi, puteți să faceți compoziția o dată și să o repartizați în cele două tăvi.

Am încălzit cuptorul la foc mediu (180ºC). Am uns tava cu unt și am tapetat-o cu făină (se poate și cu hârtie de copt).

Într-un bol am amestecat făina, sarea, praful de copt, bicarbonatul de sodiu, nucile tocate, stafidele și condimentele.

Am curățat morcovii și i-am ras pe răzătoarea mică.

În alt vas am mixat ouăle cu zahărul până s-au deschis la culoare și și-au dublat volumul. Vreo 10 minute. Apoi am încorporat treptat uleiul, cu ajutorul unei spatule și la sfârșit extractul de vanilie.

Tort cu morcovi si crema de bezea elvetiana cu unt3

Am adăugat ingredientele uscate treptat și le-am încorporat ușor. La final am adăugat și morcovii și i-am încorporat. Am turnat compoziția în tavă, am nivelat și am copt blatul 45 de minute la foc mediu, până a trecut testul scobitorii (o scobitoare introdusă în blat, când o scoatem iese curată, fără urme de aluat crud). Eu am mai redus focul după 20 de minute.

Am scos blatul din tavă și l-am lăsat să se răcească foarte bine pentru a-l putea tăia.

Am făcut încă un blat la fel. Eu am făcut blaturile cu o zi înainte.

Tort cu morcovi si crema de bezea elvetiana cu unt4Pentru cremă, am pus ciocolata pe aburi să se topească, apoi am lăsat-o să se răcească. Am tăiat untul cubulețe și l-am lăsat la temperatura camerei. Am pus o cratiță cu apă pe foc pentru baia de aburi. Albușurile cu zahărul și sarea, le-am pus într-un bol, le-am amestecat puțin cu telul,  apoi le-am transferat pe baia de aburi. Am amestecat continuu cu telul timp de 5-7 minute, până s-a înfierbântat bezeaua și s-a topit zahărul din ea ( trebuie să ajungă la 70ºC, pentru cine are termometru). Apoi am luat-o de pe aburi și am mixat-o la viteză mare 10-12 minute,  până s-a răcit complet vasul. Am mixat în continuare, adăugând câte un cub de unt la fiecare 5 secunde. La un moment dat, crema a început să se taie. Nu-i nimic,  mixăm în continuare. Până am terminat de adăugat untul, s-a reparat și crema. Apoi am adăugat și ciocolata topită rece,  tot câte puțin în timp ce mixam și la sfârșit,  extractul de vanilie. În final a ieșit o cremă fină și pufoasă.

Tort cu morcovi si crema de bezea elvetiana cu unt5

 

Am curățat și îndreptat marginile blaturilor și le-am tăiat pe fiecare în două felii. Apoi le-am umplut cu cremă și am ornat cu decor din zahăr special pentru Crăciun.

 
Mie îmi place să-l mănânc după ce a stat vreo 15 minute la temperatura camerei, să fie crema pufoasă, nu tare din frigider.

Tort cu morcovi si crema de bezea elvetiana cu unt

Sursa de inspirație: Bunătăți de la Oana

Print Friendly, PDF & Email

4 thoughts on “Tort cu morcovi si crema de unt cu bezea si ciocolata alba

  1. Pingback: Cupcakes cu morcovi | Pleziruri

  2. Pingback: Tort cu castane și vișine | Pleziruri

  3. Buna Hanelore!
    Abia acum am descoperit, intamplator blogul tau cu si despre prajituri> Imi place si mie sa coc, fac multe prajituri pentru familie si pentru prieteni,ele sunt apreciate, dar nu sunt nici pe departe o mare specialista!Exista doar placerea de a face dulciuri si exista mai ales satisfactia cand vezi ca celor din jurul tau le-a placut ceea ce ai facut.Sunt ardeleanca si aici femeile gatesc si fac prajituri bune, poate sunt si eu acolo o gospodina cat de cat pasionata si priceputa!Eu ma bucur mult ca am gasit acest blog, si voi fi o vizitatoare frecventa a acestuia!Mult succes in continuare in activitatea ta de-a „prajituri” si-ti transmit salutari din frumosul oras Sibiu!

    • Multumesc pentru cuvintele frumoase! Nici eu nu sunt o specialista. Si eu tot ce fac, fac din placere si ma bucur cand ceea ce fac este apreciat. Mai fac greseli, uneori nu-mi iese cum am vrut si fac din nou, dar asa invat.
      Da, Sibiul este minunat. L-am vizitat vara trecuta si mi-a placut mai mult decat Clujul, pe care pana atunci l-am considerat cel mai frumos oras.
      Duminica frumoasa in continuare si te mai astept in vizita! Esti oricand binevenita!

Adaugă un comentariu: