Galuste cu prune (Gomboti) din aluat cu cartofi

Galuste cu prune

Si mi s-a facut o pofta de galuste cu prune… Nu a mai contat nici canicula, trebuia neaparat sa fac o portie. Eu prefer aluatul cu cartofi si nu am facut pana acum alta varianta. Dar, cu siguranta in viitor voi incerca in primul rand vaianta aluatului cu branza.

Pentru o portie (mare), din care ies aproximativ 25 de galuste, avem nevoie de:

  • 900g cartofi albi
  • 6 linguri ulei
  • 300g faina
  • 3 oua
  • sare
  • 500g prune (mai mici)
  • 200g pesmet
  • 80g unt (sau ulei)
  • zahar pudra
  • scortisoara

Cum am facut:

Am spalat cartofii si i-am fiert intregi, in coaja in apa cu sare aproximativ 30 de minute (sau pana intra furculita usor in ei).

Inca fierbinti, i-am curatat de coaja, i-am strivit foarte bine cu strivitorul de cartofi si i-am amestecat cu uleiul. I-am lasat sa se raceasca.

Am spalat prunele si le-am sters cu un servet. Eu pun prunele intregi in galuste, dar atentionez musafirii despre asta 🙂

Am pus o cratita de 4 l, cu apa un pic mai mult de jumatate, la fiert.

Galuste-cu-prune2

Am pus cartofii reci pe blat, am adaugat faina si ouale si le-am framantat pana s-a format aluatul, din care am facut un sul. Am taiat cu cutitul trecut mereu prin faina felii din sul, am pus cate o pruna pe fiecare felie si am format galustele, pe care le-am dat apoi prin faina. Am format toate galustele, apoi le-am pus la fiert in apa (cu sare) clocotita. Dupa ce am pus toate galustele in cratita, am scuturat incet cratita sa se desprinda galustele de fund si sa se ridice la suprafata. Din momentul in care au inceput sa fiarba, le-am mai lasat aproximativ 12 minute. Trebuie sa fiarba la foc mic, cu capacul un pic tras deoparte.

Galuste-cu-prune3

In timp ce au fiert galustele, am prajit pesmetul cu unt intr-o tigaie, la foc mic, amestecand in continuu.

Am scos cate o galusca din cratita, am scurs-o in spumiera (sau lingura pentru spaghete) si am dat-o prin pesmet. Am procedat la fel cu toate galustele.

In momentul servirii se pudreaza cu zahar si scortisoara dupa gust.

Galuste cu prune

Spor la prajiturit!

 

Print Friendly, PDF & Email

Adaugă un comentariu: