Prajitura cu smochine, migdale si flori de portocal

Prajituracu smochine, migdale si flori de portocal

Daca va plac aromele orientale sau vreti sa le incercati, va invit sa faceti aceasta prajitura. Apa de flori de portocal o face deosebita.

Pentru o forma de tort cu diametrul de 18cm  avem nevoie de:

Pentru blat:

  • 4 oua
  • 90g faina
  • 125g faina de migdale (eu am folosit cu coaja, cumparata din supermarket)
  • 4 linguri de ulei
  • 2 linguri apa de flori de portocal
  • jumatate de plic praf de copt
  • 4 linguri de miere
  • 1 lingura extract de vanilie
  • un praf de sare
  • 400g smochine ( 5 bucati am pus eu)

Pentru sirop:

  • 2 smochine
  • o lingura apa de flori de portocal
  • 4 linguri apa
  • 3 linguri miere
  • o lingurita extract de vanilie

Cum am facut:

Am incalzit cuptorul la foc mediu (180ºC) si am uns cu unt si tapetat cu faina o forma de tort cu diametrul de 18cm.

Intr-un vas am amestecat faina cu faina de migdale si praful de copt si le-am lasat deoparte.

Am spalat smochinele si le-am sters cu un prosop de bucatarie, apoi le-am taiat in sase.

Am separat albusurile de galbenusuri si le-am batut spuma tare impreuna cu un praf de sare.

Separat, am mixat galbenusurile, am adaugat uleiul, apoi apa de flori de portocal, mierea si extractul de vanilie. Am mixat dupa fiecare pana la incorporare. Apoi am turnat acest amestec peste albusurile batute spuma si am incorporat usor cu spatula, prin miscari de rasturnare de jos in sus. Am adaugat amestecul de faina si l-am incorporat la fel, cu spatula si, la final, aproximativ 2/3 din feliile de smochine.

Prajitura-cu-smochine-migdale-si-flori-de-portocal2

Am turnat compozitia in forma pregatita si am nivelat. Am aranjat deasupra feliile de  smochine ramase si am pus tava in cuptor. Am copt in total 50 de minute: 20 de minute la foc mediu (180ºC), apoi am mai redus focul si am mai copt inca 30 de minute pana a trecut testul scobitorii (o scobitoare introdusa in blat iese curata, fara urme de aluat necopt). Din pacate, desi am redus focul dupa 20 de minute, al meu tot s-a ars putin.

Cat timp s-a copt blatul, am facut siropul. Pentru acesta, am taiat smochinele bucatele, le-am amestecat cu restul ingredientelor si le-am fiert 10 minute la foc mic, amestecand din cand in cand. La final am strecurat siropul. Pulpa de smochine ce a ramas am  pastrat-o separat si am servit-o  alaturi de prajitura.

Am lasat blatul copt cateva minute in tava sa se racoreasca, apoi l-am scos, l-am pus pe un platou si l-am insiropat cu siropul cald.

Se serveste la temperatura camerei.

Prajituracu smochine, migdale si flori de portocal

Spor la prajiturit!

Print Friendly, PDF & Email

Adaugă un comentariu: