Cheesecake cu arahide

Cheesecake cu arahide

Cum spuneam, urmatorul pe lista de  cheesecake-uri: cel cu arahide. A venit momentul sa-l fac. Stiu ca nu toata lumea agreeaza arahidele, dar eu am acasa un mare amator si din cand in cand trebuie sa-i satisfac pofta.

Pentru un cheesecake cu diamterul de 23cm avem nevoie de:

Pentru blatul de biscuiti:

  • 160g biscuiti
  • 60g arahide
  • 100g ciocolata (eu am folosit cu lapte)
  • o lingura zahar pudra
  • o lingura cacao
  • 90g unt topit

Pentru crema de branza:

  • 500g crema de branza
  • 200g zahar tos
  • 3 oua mari
  • 3 galbenusuri mari
  • 200g unt de arahide
  • 120 ml smantana

Pentru glazura:

  • 150g ciocolata neagra
  • 150 ml smantana pentru frisca
  • 15g unt (82% grasime)

Pentru arahidele prajite in miere:

  • 100g arahide
  • o lingura unt
  • o lingura miere

Cum am facut:

[obi_random_banners align=”center” screen=”single”]
Am incalzit cuptorul la foc mediu (180ºC), am pus arahidele intr-o tava (si cele pentru blat, si cele pentru decor) si le-am copt 10 minute. Am uns o tava de tort detasabila de 23cm cu unt si am invelit-o la exterior cu folie de aluminiu (in cazul in care curge untul in timpul coptului, sa nu se scurga si sa murdareasca tot cuptorul).

Am pregatit arahidele prajite cu miere pentru decor. Am topit untul impreuna cu mierea pe foc mic, le-am turnat peste arahide (100g) si am amestecat. Am turnat apoi amestecul pe o tava acoperita cu hartie de copt si am copt la foc mediu (180ºC). Dupa 5 minute, am scos tava din minut in minut si am amestecat. Dupa zece minute, am scos tava si am despartit cat am putut arahidele una de alta pana nu s-au racit. Cand se racesc, glazura se intareste.

Pentru blatul de biscuiti, am maruntit in tocator biscuitii, ciocolata si arahidele coapte (60g), am topit untul, apoi le-am amestecat pe toate impreuna cu o lingura de zahar pudra si o lingura de cacao. Le-am turnat in tava unsa cu unt si am presat bine cu lingura pe fundul tavii. Am pus tava la frigider pana am pregatit crema.

Cheesecake-cu-arahide2

Pentru crema de branza, intr-un vas mai mare  am mixat mai intai crema de branza cu zaharul, am adaugat pe rand ouale, apoi galbenusurile, mixand dupa fiecare la viteza mica doar pana la incorporare. Am adaugat apoi smantana si untul de arahide si am omogenizat. Am turnat compozitia in tava peste biscuiti, am pus tava intr-o alta tava mai mare (tot ca sa nu curga untul in timpul coptului) si am pus la copt. Am copt 20 de minute la foc mediu (180ºC), apoi am redus focul la minim si am mai copt 45 de minute. Cheesecake-ul e gata cand, daca clatinam un pic tava, mijlocul cheesecake-ului inca mai tremura ca o gelatina. Am oprit focul si am mai lasat tava in cuptor 30 de minute, dupa care am scos-o si am lasat cheesecake-ul sa se raceasca complet. Rece, l-am scos din tava (dupa ce am trecut cu un cutit pe marginea lui sa se desprinda marginile) si l-am pus doua ore la frigider.

Cheesecake-cu-arahide3

Pentru ganache, am maruntit ciocolata si am pus smantana pe foc mic sa se infierbante. Cand a inceput sa fiarba, am turnat-o peste ciocolata.Am acoperit vasul si am lasat 3 minute. Apoi am amestecat cu o spatula de silicon circular, incepand din interior spre margini, pana s-a omogenizat si s-au topit toate bucatelele de ciocolata. Am adaugat untul cubulete si l-am incorporat. Am lasat ganache-ul sa se raceasca la temperatura camerei, apoi l-am turnat peste cheesecake incepand din mijloc.

Am decorat cu arahidele prajite cu miere.

Cheesecake cu arahide

Spor la prajiturit!

Print Friendly, PDF & Email

4 thoughts on “Cheesecake cu arahide

Adaugă un comentariu: