Prajitura Kranz (Griliaj)

Prajitura Kranz Griliaj

Este o prajitura delicioasa si, zic eu, foarte potrivita pentru sarbatorile care se apropie. Este formata dintr-o foaie de aluat fraged, un blat cu nuca si o crema cu unt si nuci caramelizate, fiind aromata in plus cu vanilie si coaja de portocala.

Pentru o tava de aproximativ 36*24 cm, avem nevoie de:

Pentru foaia de aluat fraged:

  • 300g faina
  • 150g unt (la temperatura camerei)
  • 100ml iaurt (sau smantana)
  • 50g zahar tos (eu am pus zahar vanilat facut in casa)
  • un plic zahar vanilat
  • un ou
  • un praf de sare
  • o lingurita rasa praf de copt
  • coaja rasa fin de la jumatate de portocala (sau lamaie)

Pentru blatul cu nuca:

  • 4 oua mari
  • un praf de sare
  • 100g zahar tos
  • o lingura rom
  • 40g faina
  • 60g nuca macinata

Pentru sirop:

  • 100ml apa
  • 30g zahar
  • 2 linguri rom
  • o bucata de coaja de portocala

Pentru crema:

  • 4 oua
  • 130g zahar tos
  • 4 linguri apa
  • o lingura extract de vanilie
  • 200g nuca + 150g zahar tos, pentru kranz
  • 300g unt 82% grasime la temperatura camerei

! In reteta originala crema se facea din 3 oua si 100g zahar, dar mie mi s -a parut prea putina.

Cum am facut:
[obi_random_banners align=”center” screen=”single”]

Mai intai am incalzit cuptorul la foc mijlociu (180ºC).

Prajitura-kranz2

Pentru aluatul fraged, am pus intr-un vas untul moale, zaharul, oul, iaurtul, zaharul vanilat si coaja de portocala rasa si am amestecat cu lingura de lemn un pic pana s-a omogenizat cat de cat (se poate mixa 1 minut). Apoi am adaugat faina amestecata in prealabil cu sarea si praful de copt si am amestecat in continuare cu mana pana s-a incorporat toata faina si s-a legat aluatul. Am presarat bine cu faina blatul de lucru si aluatul si am intins cu sucitorul o foaie (mai groasa), cam 3/4 din marimea tavii (am folosit o tava de 36*24cm). Am mutat apoi foaia pe tava intoarsa cu fata in jos si presarata bine cu faina si am continuat sa intind foaia pana a acoperit in intregime fundul tavii. Am taiat surplusul de aluat de pe margini si am copt 20-25 de minute la foc mijlociu, pana a inceput sa se rumeneasca. Cand a fost coapta, am trecut cu un cutit lung cu lama lata pe sub foaie sa se desprinda de tava, apoi am lasat foaia sa alunece pe o suprafata dreapta. Am lasat-o sa se raceasca.

Pana am pregatit compozitia pentru blatul cu nuca, am copt nucile pentru kranz 10-12 minute la foc mijlociu.

Prajitura-kranz3

Pentru blatul cu nuca, am uns cu unt si tapetat cu faina aceeasi tava pe care am folosit-o la coacerea foii din aluat fraged (36*24cm) si intr-un vas am amestecat faina cernuta cu nuca macinata si am lasat-o deoparte. Separat, am batut albusurile spuma tare cu un praf de sare, apoi am adaugat o lingura de rom si zaharul in trei reprize, mixand in continuare pana am obtinut o bezea tare si lucioasa. Am adaugat galbenusurile si le-am incorporat cu o spatula usor prin rasturnare, apoi am incorporat si faina amestecata cu nucile macinate, tot la fel prin miscari de rasturnare de jos in sus. Am turnat compozitia in tava pregatita si am copt 25 de minute la foc mijlociu (180ºC) pana a trecut testul scobitorii (o scobitoare introdusa in blat, iese curata, fara urme de aluat necopt). Dupa 20 de minute se poate reduce focul daca e nevoie. Blatul copt l-am scos din tava si l-am lasat sa se raceasca pe un gratar.

Cum se scoate blatul din tava? Se acopera tava cu blatul cu o alta tava, se intoarce printr-o miscare scurta, astfel incat blatul ajunge cu fata in jos in cea de-a doua tava. Apoi se pune gratarul sau o alta tava deasupra blatului si se intoarce din nou printr-o miscare scurta. Blatul se afla acum pe gratar, stand pe baza.

Pentru sirop, am fiert un minut apa cu zaharul si o bucata de coaja de portocala, l-am lasat sa se raceasca, apoi am adaugat romul.

Am pregatit kranz-ul. Am frecat un pic intre palme nucile coapte sa se curete de pielita (cat merge) apoi le-am tocat cam de marimea boabei de porumb. Am pregatit o hartie de copt, de marimea unei tavi, pe care am pus-o pe masa. Am caramelizat zaharul, am tras vasul de pe foc, am adaugat nucile si am amestecat cu coada unei linguri de lemn sa se acopere pe cat posibil toate nucile cu caramel. Se poate pune vasul din nou pe foc mic in timp ce amestecam deoarece caramelul se intareste foarte repede. Am rasturnat apoi nucile caramelizate pe hartia de copt pregatita si le-am rasfirat cat am putut. Le-am lasat sa se raceasca, apoi am rupt cate o bucata si am spart-o cu ciocanul de carne  in bucatele mai mici. Am ales apoi bucatelele mai mari (cam un sfert din cantitate) si le-am pus deoparte pentru decor.

Prajitura-kranz5

Pentru crema, am pus o cratita cu apa cam de doua degete pe foc sa fiarba. Intr-un vas care se potriveste perfect peste cratita cu apa, am frecat cu un tel ouale cu zaharul si 4 linguri de apa pana s-au amestecat. Apoi am transferat vasul pe baia de aburi si am amestecat continuu 8-10 minute cu telul pana crema a inceput sa se lege, ca o maioneza subtire. Am luat crema de pe aburi si am lasat-o sa se raceasca la temperatura camerei. Pana s-a racit, am mixat 2 minute untul moale pana a devenit spumos. In crema rece am adaugat extractul de vanilie, apoi am adaugat cate 2 linguri de crema in unt mixand dupa fiecare pana la incorporare. In crema astfel obtinuta am adaugat nucile caramelizate maruntite si le-am incorporat.

Am asamblat prajitura. Am pus pe o tava foaia de aluat fraged, am acoperit-o cu 2/3 din crema, am pus blatul cu nuca, l-am insiropat, am pus restul de crema, am nivelat si am presarat nucile caramelizate puse deoparte pentru decor.

Am lasat prajitura peste noapte la rece (cel putin 2-3 ore), apoi am taiat-o bucati.

Prajitura Kranz Griliaj

Spor la prajiturit!

Sursa: Silvia Jurcovan – Carte de bucate

Print Friendly, PDF & Email

7 thoughts on “Prajitura Kranz (Griliaj)

Adaugă un comentariu: