Charlotte Royale (Sarlota Regala) cu fructe de padure

Charlotte Royale (Sarlota Regala) cu fructe de padure

Sarlota (Charlotte) a fost la origine un desert cald umplut cu compot de mere si acoperit cu pesmet, denumit astfel, se pare, in cinstea Reginei Charlotte, sotia lui George al III-lea al Marii Britanii. Mai tarziu, renumitul chef francez Antoine Careme, care a petrecut o perioada de timp in Marea Britanie, a reinventat sarlota, creand versiunea rece a desertului, compus dintr-o crema bavareza imbracata in piscoturi, pe care l-a adus in Franta sub denumirea de Charlotte a la Parisienne. Cu toate acestea, lucrand apoi o scurta perioada de timp in serviciul tarului Alexandru I al Rusiei, a denumit-o Charlotte Russe (Sarlota ruseasca), in cinstea tarului. Charlotte Royale este o varianta a sarlotei rusesti, care este imbracata cu felii de rulada in loc de piscoturi. (Sursa: Wikipedia)

Crema bavareza poate fi simpla de vanilie, cu fructe de padure, cum am facut eu, sau cu alte fructe dupa preferinta, dar poate fi si cu ciocolata.

Reteta este pentru o sarlota cu diametrul de 22cm si inaltimea de 10cm. Avem nevoie de urmatoarele:

Pentru rulada cu dulceata:

  • 6 oua (2*3buc)
  • un praf de sare
  • 60g faina (2*30g)
  • 30g amidon (2*15g)
  • 120g zahar tos (2*60g)
  • zahar vanilat (eu am inlocuit jumatate din zahar cu zahar vanilat facut in casa)
  • 5 linguri dulceata de zmeura

Pentru bavareza cu fructe de padure:

  • 750g fructe de padure proaspete sau congelate
  • 100g zahar tos
  • 8 foi (13-14g) gelatina + apa rece cat sa o acopere bine
  • 400ml smantana pentru frisca
  • Pentru creme anglaise:
    • 200ml smantana pentru frisca
    • 65ml lapte
    • 3 galbenusuri
    • 60g zahar tos

Cum am facut:
[obi_random_banners align=”center” screen=”single”]

Am inceput cu ruladele pe care eu le-am facut cu o saptamana inainte si le-am tinut la congelator. S-au pastrat perfect.

Din ingredientele de mai sus am copt pe rand doua blaturi din cate 3 oua. Pentru aceasta am incalzit cuptorul la foc mediu, am tapetat o tava de 36*27cm cu hartie de copt, am uns apoi hartia cu unt si am tapetat-o foarte bine cu faina.

Charlotte-royale2

Am cernut faina si am amestecat-o cu amidonul. Am separat albusurile de galbenusuri si am batut albusurile spuma tare cu un praf de sare. Am adaugat treptat zaharul si zaharul vanilat si am mixat in contiunare pana am obtinut o spuma tare si lucioasa. Am incorporat apoi galbenusurile usor cu spatula si, la final, faina amestecata cu amidonul prin miscari de rasturnare de jos in sus. Am turnat compozitia in tava pregatita in strat de aproximativ 5mm si am nivelat. Am copt 12 minute la foc mediu.

Am rasturnat blatul copt pe o tava, am indepartat hartia de copt, apoi l-am intors pe baza asezandu-l pe un prosop de bucatarie curat. L-am rulat cu tot cu prosop si l-am lasat sa se raceasca.

Am copt inca un blat la fel. Pe acesta l-am impartit in doua parti: doua treimi l-am lasat drept, urmand sa tai mai tarziu un disc din el, care constituie baza sarlotei, iar o treime am rulat-o la fel ca si pe prima rulada.

Cand s-au racit blaturile le-am derulat, le-am uns cu dulceata de zmeura si le-am rulat la loc cat am putut de strans. Le-am invelit in folie de plastic si le-am pus la congelator. Cum spuneam, eu le-am lasat o saptamana in congelator, dar ele trebuie puse oricum la congelator vreo ora ca sa se poata taia mai usor feliile cand asamblam sarlota.

Pentru bavareza, am pus gelatina la hidratat in apa rece sa o acopere bine si am mutat smantana pentru frisca din frigider in congelator (Ca sa se bata bine frisca, smantana trebuie sa fie foarte rece).

Am pus pe foc mic fructele de padure congelate impreuna cu zaharul, amestecand pana s-au dezghetat si s-a topit zaharul. Le-am facut apoi piure cu ajutorul mixerului vertical. Jumatate din cantitatea de piure am pasat-o printr-o sita ca sa retin semintele. Daca doriti puteti sa scoateti toate semintele sau sa nu le scoateti deloc. Este optional. Am lasat piureul deoparte.

Charlotte-royale5

Am facut apoi o crema englezeasca (creme anglaise). Am pus smantana si laptele pe foc sa se infierbante si am pus la fiert o cratita cu apa de doua degete sa fiarba pentru baia de aburi. Intr-un vas de metal care se potriveste pe cratita cu baia de aburi am mixat galbenusurile cu zaharul pana s-au deschis la culoare si si-au dublat volumul. Am adaugat apoi smantana fierbinte in fir subtire mixand in continuare. Cand am terminat de adaugat smantana, am mutat vasul pe baia de aburi (am dat focul la minim) si am amestecat continuu in crema cu lingura de lemn pana a inceput sa se ingroase. Nu se ingroasa foarte mult, este gata cand imbraca lingura si, daca tragem o linie cu degetul pe dosul lingurii acoperita cu crema, aceasta linie se mentine. Am luat crema de pe aburi si am lasat-o sa se racoreasca un pic. Daca e nevoie, crema se strecoara.

Daca piureul de fructe s-a racit, il incalzim un pic sa fie caldut.

Am topit apoi pe aburi gelatina scursa de surplusul de apa si am amestecat jumatate din cantitate in piureul de fructe caldut si jumatate in crema englezeasca de asemenea calduta. Cand cele doua s-au racit la temperatura camerei, le-am combinat.

Am batut frisca semitare (sa fie pufoasa si cremoasa, nu sa stea bat) si am incorporat-o usor cu spatula in crema rece.

Charlotte-royale3

In timp ce s-au racit cremele, am pregatit castronul pentru asamblarea sarlotei. Am uns castronul (cu diametrul de 22cm si inaltimea de 10cm) cu putin ulei, apoi l-am tapetat cu folie de plastic, care trebuie sa depaseasca bine marginile in exterior. Apoi am taiat rulada in feliute de 5mm grosime si am tapetat castronul cu ele incepand de jos din mijloc pana sus. Am presat cat am putut de bine feliutele de rulada una in alta.

Cu ajutorul unui capac (sau farfurii) am decupat un disc de 22cm (cat e diametrul castronului) din blatul ramas drept si l-am lasat deoparte.Am rupt apoi bucatele din marginile ce au ramas de la decuparea discului si am pus in gaurelele dintre rulade ca sa nu se scurga crema prin ele. Am turnat apoi crema in castron, deasupra am pus discul de blat, am acoperit cu o folie si l-am lasat la frigider peste noapte (cel putin 4 ore).

A doua zi, am indepartat folia de deasupra, am pus un platou peste castron si am rasturnat sarlota pe platou. Sarlota mea regala e gata. Aspectuoasa si foarte gustoasa, aerata ca o spuma, racoritoare si plina de fructe aromate. Minunata!

Daca doriti ca felia sa stea vertical, sarlota trebuie facuta intr-un vas mai scund (8-9cm).

Charlotte Royale (Sarlota Regala) cu fructe de padure

Spor la prajiturit!

Print Friendly, PDF & Email

Adaugă un comentariu: