Tarta cu banane si caramel – Banoffee pie

Banoffee - tarta cu banane si dulce de leche

Este un desert englezesc incredibil de bun si usor de facut, compus dintr-un blat de biscuiti, banane, dulce de leche, a carui reteta am publicat-o in articolul anterior si frisca batuta. Daca aveti rezerve de dulce de leche preparat anterior, tarta e gata imediat.

Denumirea de Banoffee s-a format prin combinarea cuvintelor englezesti banana (banana) si toffee (caramel).

Pentru o tarta cu diametrul de 23cm avem nevoie de:

  • 300g biscuiti
  • 170g unt topit
  • dulce de leche din 2 cutii de lapte condensat indulcit de cate 400g fiecare
  • 400ml smantana pentru frisca
  • 3-4 banane
  • o bucatica de ciocolata razuita pentru decor

Cum am facut:

Pentru blatul de biscuiti, am incalzit cuptorul la foc tare si am tapetat cu hartie de copt fundul unei forme de tort detasabile (obligatoriu detasabila). Apoi am uns cu unt atat hartia de pe fundul tavii cat si marginea tavii. Am maruntit biscuitii si i-am amestecat cu untul topit. I-am pus in tava si i-am presat bine cu dosul lingurii pe fundul tavii si pe margine. Apoi am pus tava in cuptor si am copt 10 minute, dupa care am scos-o si am lasat-o sa se raceasca bine de tot.

Banoffee5Nu e obligatoriu sa coaceti blatul de biscuiti, se poate face si la rece, caz in care puneti tava jumatate de ora la frigider. Mie îmi place mai mult cel copt; are un gust mai bun dupa parerea mea.

Peste blatul rece am pus un strat de dulce de leche, un strat de felii de banane, din nou dulce de leche, banane si al treilea strat de dulce de leche. Am batut frisca tare si am pus-o deasupra cu ajutorul posului. In mijloc, peste frisca, am pus ciocolata razuita.

Tarta se serveste imediat. Ca sa o scot din tava, am trecut mai intai cu un cutit subtire pe margine, apoi am desfacut inelul si am mutat-o pe un platou.

Eu am lasat tarta la frigider pana a doua zi si s-a inmuiat foarte tare dulcele de leche in contact cu bananele si frisca. In consecinta, poza mea cu felia arata jalnic. Dar va asigur ca gustul e divin.

Va recomand ca atunci cand folositi dulce de leche ca si glazura pe alte preparate, sa-l puneti doar inainte de servire.

Banoffee - tarta cu banane si dulce de leche

Spor la prajiturit!

Print Friendly, PDF & Email

Adaugă un comentariu: