Prajitura Karpatka (Muntii Carpati)

Prajitura Karpatka - Muntii Carpati

Karpatka e o prajitura poloneza foarte simpla si gustoasa. Denumirea ei este data de aspectul denivelat, care te duce cu gandul la un lant muntos, in cazul de fata Muntii Carpati. Este compusa din doua foi din aluat de choux si o crema de vanilie cu unt. Va invit sa o incercati.

Pentru o tava de 25*36cm, avem nevoie de:

Petru foile din aluat de choux:

  • 125g unt
  • 125ml apa
  • 125ml lapte (sau tot apa)
  • 170g faina
  • un varf de cutit sare
  • 5 oua medii

Pentru crema de vanilie cu unt:

  • 750ml lapte
  • 160g zahar tos
  • o pastaie de vanilie sau 2 lingurite extract de vanilie
  • 1 ou
  • 4 galbenuse
  • 40g amidon
  • 20g faina
  • 300g unt (82% grasime) la temperatura camerei
  • zahar pudra pentru finisare

Cum am facut:
[obi_random_banners align=”center” screen=”single”]

Pentru foi, am incalzit cuptorul la 200ºC si am uns cu unt si tapetat cu faina o tava de 25*36cm. Puteti folosi si o tava mai mica, dar aluatul fiind distribuit in cazul acesta in strat mai gros, trebuie sa mariti timpul de coacere cu vreo 5 minute.

Am pus intr-o cratita pe foc apa, laptele, untul si sarea sa se infierbante. Intre timp am cantarit faina. Cand cele de pe foc au inceput sa fiarba, am tras cratita la o parte si am adugat toata faina o data. Am amestecat repede cu o lingura de lemn sa se incorporeze toata faina. Este gata cand aluatul se desprinde de fundul cratitei si se aduna intr-o bila. Daca e nevoie, mai puneti cratita cateva secunde pe foc mic. Am lasat aluatul sa se racoreasca vreo 5 minute, apoi am adaugat ouale unul cate unul, amestecand dupa fiecare pana la incorporare.

Prajitura-Karpatka3

Am pus cu lingura jumate din aluat in gramajoare pe tava pregatita si l-am intins apoi cu o spatula uniform pe toata suprafata tavii. Am pus tava in cuptor si am copt 25 de minute la 200ºC.

Am scos foaia coapta din tava si am lasat-o pe un gratar sa se raceasca. Apoi am spalat tava, am uns-o din nou cu unt si am infainat-o si am facut si a doua foaie, la fel ca si pe prima.

Pentru crema de patiserie, am pus laptele sa se infierbante. Am despicat pe lungime pastaia de vanilie, i-am scos semintele si le-am pus impreuna cu pastaia in lapte. Cand a inceput sa fiarba, am oprit focul, am acoperit vasul si am lasat 20 de minute sa infuzeze. Apoi am strecurat laptele si l-am pus din nou sa se infierbante.

Intr-o cartita care poate fi pusa pe foc, am pus oul, galbenusele si zaharul si le-am amestecat putin cu telul sa se omogenizeze. Am adaugat amidonul si faina si le-am incorporat. Apoi am adaugat laptele fierbinte in fir subtire amestecand foarte bine. Cand am terminat de adaugat laptele, am pus cratita pe foc mediu, unde am continuat sa amestec cu telul pana s-a ingrosat crema. Nu dureaza mult pentru ca laptele e deja fierbinte. Am luat crema de pe foc si am pus-o la racit in apa rece, amestecand din cand in cand sa nu faca pojghita.

Prajitura-Karpatka4

Am mixat untul pana a devenit spumos, apoi am adaugat cate 1-2 linguri de crema rece in unt, mixand de fiecare data pana la incorporare. Daca folositi extract de vanile sau esenta, adaugati-o in crema rece, inainte de amestecarea cu unt. Eu am adaugat si o lingurita de extract, desi am folosit si o pastaie.

Pentru asamblarea prajiturii, am pus o foaie pe o tava, am acoperit-o cu crema, apoi am pus cea de-a doua foaie. Deasupra am presarat zahar pudra.

Prajitura se pastreaza la frigider, dar se serveste dupa ce a stat vreo jumatate de ora la temperatura camerei pentru ca untul din crema sa se inmoaie. Mie asa imi place sa mananc prajiturile care au unt in crema si va recomand sa faceti le fel.

Si la aceasta prajitura exista varianta mai simpla, cu crema din budinca de vanilie in loc de crema de patiserie.

Prajitura-Karpatka (Muntii Carpati)

Spor la prajiturit!

Sursa: adaptare dupa  mojewypieki.com – Karpatka

Print Friendly, PDF & Email

3 thoughts on “Prajitura Karpatka (Muntii Carpati)

  1. Wow! Foarte interesanta aceasta combinatie intre foi din aluat de choux si crema de vanilie.Aduce aminte de cremsnit,dar e mai simplu de preparat,ma refer la foi.A intrat pe lista mea de bunatati dulci.In curand o voi face,chiar intr-un weekend viitor.Multumesc si succes in continuare la prajiturit!

Adaugă un comentariu: