Tarta cu nuci si caramel

Tarta cu nuci si caramel… caramel sarat sau nesarat… cum va place.

Caramelul sarat este de ceva timp foarte des intalnit in deserturi. Sarea adaugata in caramel ii imbogateste acestuia gustul, facandu-l mai sofisticat.

Este prima data cand adaug sare in caramel si pot sa va spun ca eu nu sunt incantata. Il prefer fara sare. Aceasta tarta sigur o sa o refac pentru ca e foarte gustoasa si usor de facut, dar data viitoare fara sare in caramel.

Nucile pot fi inlocuite cu alune de padure, arahide, migdale, nuci pecan… dupa gust.

Pentru o tarta cu diametrul de 22-24cm, avem nevoie de:

Pentru crusta:

  • 120g unt moale
  • 50g zahar tos
  • jumatate de ou
  • coaja rasa de la jumatate de portocala
  • semintele de la jumatate de pastaie de vanilie
  • 180g faina
  • un praf de sare

Pentru crema frangipane cu nuci:

  • 150g nuci
  • 50g zahar tos
  • 80g unt moale
  • 80g faina
  • 2 oua
  • 1 lingura lichior de alune (reteta originala cerea Bourbon whiskey)
  • un praf de sare

Pentru nucile caramelizate:

  • 200g nuci
  • 100g zahar tos
  • 80ml smantana pentru frisca
  • 30g unt
  • o lingurita rasa de sare (optinonal)

Cum am facut:


Am inceput cu crusta. Am mixat 1 minut untul moale cu zaharul pana a devenit cremos. Am adaugat oul (cand avem nevoie doar de jumatate dintr-un ou, batem oul intreg putin cu furculita sa se amestece albusul cu galbenusul, apoi il impartim in doua) si am mixat sa se incorporeze. Am aduagat coaja rasa de portocala, semintele de la pastaia de vanilie si sarea, apoi faina in 3 reprize, mixand la viteza redusa  pana s-a legat aluatul.

Tarta-cu-nuci-si-caramel3

Am pus aluatul intre 2 hartii de copt mai mari (cel putin 30cm lungime) si am intins cu sucitorul o foaie de 3mm, cat de cat rotunda, cu diametrul ceva mai mare decat diametrul tavii. Eu am folosit o tava cu diametrul de 22cm, dar mi-au iesit si 3 mini-tarte pe care le-am copt in forme de briose din silicon. Am pus tava deasupra foii intinse ca sa-mi dau seama daca am intins-o suficient. Cand foaia a fost destul de mare, am pus-o cu tot cu hartii la frigider pentru 30 de minute.

Am scos apoi foaia, am indepartat hartia de deasupra, am pus tava cu fata in jos peste foaie, apoi am rasturnat-o, astfel incat foaia a cazut in tava. Am aranjat-o presand-o usor in tava si am taiat surplusul de pe margini. Eu am uitat, dar foaia se inteapa din loc in loc cu furculita. Am pus din nou tava cu foaia 30 de minute la frigider. Din aluatul ce a cazut de pe margini am tapetat 3 forme de briose din silicon, pe care le-am copt impreuna cu crusta de tarta.

Tarta-cu-nuci-si-caramel4

Am incalzit cuptorul la foc mijlociu (175-180ºC). Cand au expirat cele 30 de minute de stat la rece, am pus tava cu aluatul in cuptor si am copt 20 de minute la foc mijlociu, pana crusta a inceput sa se rumeneasca. Am scos-o din cuptor si am lasat-o sa se raceasca.

Pentru crema frangipane cu nuci, am pus nucile 10 minute la foc mijlociu in cuptor sa se coaca. (Se pot praji si in tigaie daca preferati, amestecandu-le permanent sa nu se arda). Le-am lasat sa se raceasca, apoi le-am amestecat cu zaharul si sarea  si le-am maruntit in tocator (atentie sa va opriti din maruntit inainte de a se transforma in pasta).

Am redus focul la 160ºC.

Tarta-cu-nuci-si-caramel5

Intr-un vas am mixat untul pana a devenit cremos, am adaugat ouale pe rand, mixand dupa fiecare (nu se incorporeaza perfect, nu e nicio problema daca arata ca o crema taiata). Am adaugat nucile maruntite si faina si le-am incorporat. La sfarsit am adaugat si o lingura de lichior de alune si am mixat scurt. Am distribuit crema peste crusta precoapta si am mai copt 20 de minute la temperatura mai mica (160ºC).

Tarta-cu-nuci-si-caramel6

Am scos tava din cuptor si am lasat tarta sa se raceasca. Cand s-a racit, am scos-o din tava. Eu am folosit o tava din silicon de data aceasta. Pentru a scoate tarta din forma de silicon, am pus forma cu tarta pe o cratita intoarsa cu fata in jos, apoi am tras in jos marginile formei. Am mutat tarta pe un platou.

Pentru nucile caramelizate, am prajit 5 minute nucile in tigaie pe foc mediu, amestecand continuu sa nu se arda.

Am pus smantana pentru frisca amestecata cu sarea (sarea e optionala) pe foc sa se infierbante si am cantarit 30g de unt.

Tarta-cu-nuci-si-caramel7

Am pus zaharul pe foc intr-o cratita de 1l sa se topeasca. Cand s-a caramelizat, devenind maro, am tras cratita de pe foc si am adaugat smantana firbinte. In momentul acesta caramelul se infoaie, ridicandu-se foarte mult in cratita. De aceea e nevoie de o cratita mai inalta. Am pus din nou cratita pe foc mic, am adugat untul si am amestecat pana s-a topit. Apoi am adugat nucile prajite si am amestecat. Am turnat acest sos de caramel cu nuci cald peste tarta coapta.

Se serveste dupa ce s-a racit complet… in portii mici pentru ca e foarte consistenta 🙂

Tarta cu nuci si caramel

Spor la prajiturit!

Sursa: Walnusstorte mit Karamellnussen und Fleur de Sel

Print Friendly, PDF & Email

Adaugă un comentariu: