Briose (muffins) cu ciocolata si crocant cu scortisoara

Briose cu ciocolata si crocant cu scortisoara

Din nou ceva rapid, bineinteles cu ciocolata, dar si un pic de scortisoara… pentru ca ne place 🙂

Pentru o portie, din care mie mi-au iesit 20 de briose, avem nevoie de:

  • 170g faina
  • o lingurita rasa praf de copt
  • un sfert de lingurita bicarbonat de sodiu
  • un praf de sare
  • 100g picaturi de ciocolata + 50g pentru decor (eu am folosit ciocolata termostabila)
  • 115g unt la temperatura camerei
  • 150g zahar tos
  • 2 oua
  • o lingurita extract de vanilie
  • 120ml iaurt

Pentru crocant (Streusel, crumble):

  • 65g faina
  • 65g zahar tos
  • 60g unt rece
  • un sfert de lingurita scortisoara macinata

Briose cu ciocolata si crocant cu scortisoara

Cum am facut:

Am incalzit cuptorul la 200ºC si am pus hartii speciale in cavitatile a doua tavi de briose.

Pentru crocant, am pus pe blatul de lucru faina, zaharul, scortisoara, le-am amestecat si am pus peste ele untul rece taiat cubulete. Am tocat cu un cutit mai mare untul amestecat in faina pana s-a maruntit bine. Apoi am mai amestecat scurt cu mana pana am obtinut farame de aluat. Le-am pus intr-un vas si le-am bagat la frigider.

Briose cu ciocolata si crocant cu scortisoara

Intr-un vas am amestecat faina, sarea, praful de copt si bicarbonatul de sodiu. Am luat apoi 2 linguri din faina astfel pregatita si le-am amestecat cu picaturile de ciocolata.

In alt vas am amestecat untul moale cu zaharul pana a devenit cremos. Am adaugat pe rand cele doua oua, amestecand dupa fiecare pana la incorporare. Am adaugat apoi faina si iaurtul alternativ, incepand cu 1/3 din faina, apoi 1/2 din iaurtul amestecat cu extractul de vanilie, 1/3 faina, cealalta 1/2 din iaurt si a treia parte de faina. Am amestecat dupa fiecare adaugare numai pana la incorporare. La final am adaugat picaturile de ciocolata amestecate cu faina si le-am incorporat usor. Am pus cu lingura compozitia in hartiile de briose, umplandu-le pana la 2/3 din inaltime. Deasupra am presarat faramele de crocant.

Am copt fiecare tava 20 de minute la 200ºC, pana briosele au trecut testul scobitorii.

Briose cu ciocolata si crocant cu scortisoara

Cand le-am scos din cuptor, am presarat imediat picaturi de ciocolata deasupra. Cand s-au racit, am pudrat briosele cu zahar.

Au avut foarte mare succes la fiul meu… a spus de cateva ori ca sunt geniale. Sper sa va placa si voua. Le puteti servi la micul dejun, la o cafea sau langa un pahar cu lapte.

Briose cu ciocolata si crocant cu scortisoara

Spor la prajiturit!

Print Friendly, PDF & Email

Adaugă un comentariu: