Prajitura Greta Garbo

Prajitura Greta Garbo

N-am mai facut si n-am mai mancat de o vesnicie prajitura asta si, cum in ultima vreme am tot vazut-o pe internet, mi s-a facut pofta si am facut si eu una in weekendul acesta, chiar daca in weekendul trecut am avut tot o prajitura cu nuca. Reteta prajiturii Greta Garbo este destul de simpla si nu necesita foarte mult timp pentru preparare (doar 4 foi avem de intins 🙂 ).

Pentru o tava de 36*24cm (poate fi ceva mai mica, dar nu mai mare), avem nevoie de:

  • 500g faina
  • 200g unt moale (la temperatura camerei)
  • 2 oua
  • 250ml smantana fermentata mai groasa
  • 100g zahar tos
  • 30g drojdie
  • coaja rasa de la o lamaie
  • un praf de sare
  • un borcan de 400g cu gem acrisor (eu am folosit gem de caise)
  • 250g nuca macinata
  • 150g zahar tos
  • zahar vanilat

Pentru glazura de cacao:

  • 100g zahar tos
  • 30g cacao
  • 50ml apa
  • 30g unt

Cum am facut Prajitura Greta Garbo:

Pentru aluat, am pus intr-un vas mai mare drojdia si zaharul si am amestecat cu lingura pana s-a lichefiat drojdia. Apoi am adaugat untul moale, ouale pe rand, smanatana, coaja de lamaie si la sfarsit faina si sarea, amestecand dupa fiecare ingredient pana la incorporare. Am framantat putin aluatul cu mana, apoi l-am lasat 15 minute deoparte sa creasca.

Prajitura-Greta-Garbo

Intre timp am macinat nuca si am amestecat-o cu zaharul si zaharul vanilat (eu am inlocuit o parte din zahar cu zahar vanilat facut in casa).

Prajitura-Greta-Garbo

Dupa expirarea celor 15 minute, am impartit aluatul in 4 bucati egale. Am luat prima bucata si am intins-o cu sucitorul, pe masa presarata cu faina, in foaie de dimensiunea tavii (36*24cm). Am luat foaia pe sucitor si am transferat-o in tava. Am taiat surplusul de pe margini, apoi am uns-o cu o treime din gem, peste care am presarat o treime de nuca amestecata cu zahar. Am continuat la fel cu urmatoarele 2 foi si 2 straturi de umplutura si am incheiat cu a patra foaie, care ramane neunsa. Am lasat tava 30 de minute in bucatarie, la cald, sa dospeasca aluatul.

Am incalzit cuptorul la foc mediu (180ºC), am pus tava in cuptor si am copt aproximativ o ora (mai exact 55 de minute). Am scos prajitura din cuptor si am lasat-o sa se raceasca complet.

Prajitura-Greta-Garbo

Pentru glazura de cacao, am pus pe foc mediu intr-o craticioara apa cu zaharul si am amestecat continuu cu lingura pana a inceput sa fiarba, dupa care am acoperit-o cu o farfurioara de portelan, am redus focul si am lasat siropul sa fiarba 2 minute. Am oprit focul, am adaugat cacaoa cernuta si am amestecat pana s-a incorporat. Am adaugat apoi untul si am amestecat din nou pana la incorporare. Am turnat apoi glazura peste prajitura rece si am nivelat-o.

Am lasat glazura sa se intareasca (sau nu 🙂 ) si am taiat prajitura felii.

Prajitura Greta Garbo ti se topeste in gura de-a dreptu’, e pufoasa si plina de savoare. Daca nu ati incercat-o deja, e timpul sa o faceti.

Prajitura Greta Garbo

Spor la prajiturit!

Sursa: Silvia Jurcovan, Carte de bucate.

Print Friendly, PDF & Email

Adaugă un comentariu: