Prajitura cu crema de vanilie cu smantana si fructe

Prajitura cu crema de vanilie si fructe

Aceasta crema de vanilie cu smantana este foarte des intalnita pe prajiturile din Germania, prajituri pe care le gasiti sub denumirea de Pudding-Schmand-Kuchen. Are la baza o crema de patiserie, facuta in majoritatea cazurilor cu praf de budinca in loc de amidon (praful de budinca este facut din amidon, aroma de vanilie si colorant), care se amesteca cu smantana fermentata mai grasa, cel putin 24% grasime (Schmand). Rezulta o crema usoara, care se combina foarte bine cu fructe proaspete sau din compot. Este important sa lasam aceasta crema sa se raceasca foarte bine inainte de a taia prajitura. Ideal e sa o facem cu o zi inainte de servire si sa o lasam peste noapte la frigider.

Mie imi place foarte mult aceasta prajitura. E cremoasa si plina de fructe. Sper sa o incercati si voi.

Pentru o tava de aproximativ 36*24cm, avem nevoie de:

Pentru blat:

  • 250g unt la temperatura camerei
  • 170g zahar tos
  • 4 oua
  • 250g faina
  • jumatate pliculet praf de copt
  • un praf de sare
  • jumatate de lingurita pudra de vanilie (sau zahar vanilat, extract de vanilie)

Pentru crema:

  • 2 plicuri de budinca de vanilie sau 80g amidon si 2 lingurite extract de vanilie
  • 750ml lapte
  • 120g zahar tos
  • 2 oua
  • 600g smantana fermentata mai grasa (eu am pus cu 24% grasime) si mai „groasa”

In plus:

  • Fructe dupa preferinta: eu am pus 1 kg de pere fierte in sirop, 2 piersici fierte si ele in sirop, ∼200g zmeura, ∼100g afine, o piersica nefiarta
  • Pentru siropul in care am fiert perele si piersicile: 1 litru apa, 250g zahar tos, zeama de la jumatate de lamaie

Cum am facut:

Eu mai intai am fiert perele si pierisicile in sirop. Pentru aceasta am curatat fructele, le-am taiat jumatati, le-am scos casuta semintelor, respectiv samburii si le-am fiert 10 minute (ale mele erau destul de moi) in siropul facut din apa, zahar si zeama de lamaie. Daca doriti, puteti sa adaugati arome: vanilie, scortisoara, anason, cuisoare. Apoi le-am lasat sa se scurga si sa se raceasca.

Pentru blat, am incalzit cuptorul la 180ºC si am uns cu unt o tava de 36*24cm.

Am mixat untul cu zaharul pana a devenit cremos, apoi am adaugat ouale unul cate unul, mixand dupa fiecare pana la incorporare. La final am adaugat faina amestecata in prealabil cu sarea, praful de copt si pudra de vanilie (zaharul vanilat se adauga impreuna cu zaharul, iar extractul de vanilie se adauga dupa ce adaugam ouale) si am mai mixat putin sa se incorporeze si acestea.

Prajitura-cu-crema-de-vanilie-si-fructe

Am pus compozitia in tava cu lingura si am nivelat-o. Am pus tava in cuptorul incalzit si am copt 15 minute la 180ºC.

Intre timp am pregatit crema. Eu am folosit budinca de vanilie, dar se poate folosi si amidon, caz in care aromatizam crema cu extract de vanilie sau esenta de vanilie. Intr-un vas am pus laptele pe foc sa se infierbante, iar in alt vas am pus cele doua plicuri de budinca, zaharul si ouale si am amestecat bine cu telul pana s-a omogenizat compozitia. Am turnat apoi laptele fierbinte in 2 etape peste compozitia de budinca si oua, amestecand in continuare, apoi am mutat vasul pe foc si am amestecat continuu cu telul pana crema a inceput sa fiarba si sa se ingroase. Am luat-o de pe foc si am pus-o sa se raceasca.

Prajitura-cu-crema-de-vanilie-si-fructe

Cand crema a ajuns la temperatura camerei, am adaugat smantana in mai multe etape, cate 2-3 linguri o data si am amestecat sa se incorporeze. O observatie: in retetele pe care le-am citit eu nu se indica sa racim crema, dar eu m-am gandit ca daca pun smantana in crema fierbinte, aceasta se va inmuia. Asa ca am preferat sa o racesc.

Pe blatul copt am pus felii de pere si de piersici fierte in sirop, apoi am pus crema si am nivelat-o. Deasupra am presarat zmeura si afinele si cateva felii de piersica (Nu mi-au placut feliile de piersica pentru ca erau tari si s-au mai si uscat cand am bagat prajitura la cuptor. E de preferat ca fructele mai tari sa fie fierte in sirop sau sa folositi fructe din compot). Fructele pot fi puse direct pe blat (sub crema) sau in crema sau deasupra cremei, dupa preferinta.

Prajitura-cu-crema-de-vanilie-si-fructe

Am pus din nou tava cu prajitura in cuptor la 180ºC pentru 20 de minute.

Am lasat-o sa se raceasca complet, inclusiv la frigider peste noapte, inainte de a o taia bucati.

Dupa parerea mea, e o prajitura foarte potrivita pentru weekend, atat vara, cand avem fructe proaspete, cat si iarna, cand putem folosi fructe din compot.

Prajitura-cu-crema-de-vanilie-si-fructe

Spor la prajiturit!

Sursa: Adaptare dupa Kirsch-Pudding-Kuchen

Print Friendly, PDF & Email

2 thoughts on “Prajitura cu crema de vanilie cu smantana si fructe

  1. Smantana fermentata mai groasa e obisnuita smantana?Sau e ceva de tipul mascarpone sau smantana pt frisca?Intreb pt ca eu pana acum inca nu am pus niciodata smantana fermentata la o prajitura.Vreau sa fiu sigura ca am inteles bine.In rest arata minunat si cred ca e si usoara,de vara cum ai spus.

Adaugă un comentariu: