Boem Torta

Tort Boem (Boem Torta)

Boem Torta este un tort a carui reteta vine din Croatia, compus dintr-un blat de albusuri cu cacao si alune de padure (sau nuci), o crema de vanilie (crema de patiserie) si o crema de ciocolata cu unt, care poate sa aiba si ea la baza crema de patiserie, sau poate fi o crema cruda, fara oua, din unt, cacao, ciocolata si zahar pudra, asa cum am facut eu. Eu am ales sa si imbrac tortul in aceasta crema de ciocolata, dar puteti sa faceti doar jumatate din cantitatea de crema de ciocolata si sa imbracati tortul in ganache (din 300g ciocolata neagra si 300g smantana pentru frisca).

Boem Torta

Reteta este pentru un tort dreptunghiular de aproximativ 12*30cm sau un tort rotund cu diametrul de 22cm. Eu l-am facut dreptunghiular pentru ca e mai simplu asa. In cazul unui tort rotund, se poate coace toata compozitia o data si apoi se taie blatul in 3 felii, dar e destul de greu de taiat sau se coc cele 3 foi separat.

Avem nevoie de urmatoarele:

Pentru blat:

  • 9 albusuri
  • 225g zahar pudra
  • 50g cacao
  • 10g faina
  • 200g alune de padure (sau nuci)
  • 50g nuci

Pentru crema de vanilie (crema de patiserie):

  • 9 galbenusuri
  • 600ml lapte
  • 150g zahar tos
  • 30g amidon
  • 30g faina
  • o pastaie de vanilie
  • o lingurita de extract de vanilie

Pentru crema cu ciocolata:

  • 150g zahar pudra
  • 25g cacao
  • 30g apa
  • 250g unt (82% grasime) la temperatura camerei
  • 300g ciocolata cuvertura (eu am pus ciocolata cuvertura cu lapte)
  • o fiola esenta de rom
  • o lingurita extract de vanilie

Cum am facut:

[obi_random_banners align=”center” screen=”single”]
Pentru blat, am incalzit cuptorul la foc mediu (180ºC), am tapetat cu hartie de copt o tava mare, de 36*30cm, apoi am uns hartia cu unt si am tapetat-o cu faina. Am pus tava in frigider pana am pregatit compozitia.

Am maruntit nucile cu cutitul si am macinat alunele (coapte in prealabil 12-15 minute la foc mediu si decojite de pielita maro – vezi aici cum decojesc alunele), apoi le-am amestecat cu cacaoa cernuta si faina.

Boem Torta

Am batut albusurile spuma tare, am adaugat o lingurita extract de vanilie si treptat zaharul pudra, mixand in continuare pana am obtinut o bezea tare si lucioasa. Am incorporat apoi usor, prin rasturnare amestecul de alune, nuci, cacao si faina. Am turnat compozitia in tava pregatita, am nivelat-o si am pus tava in cuptorul incins la foc mediu (180ºC). Am copt blatul 25 de minute, pana a trecut testul scobitorii (o scobitoare introdusa in blat, iese curata, fara urme de aluat necopt). Am scos tava din cuptor si am lasat blatul sa se raceasca in tava.

Pentru crema de vanilie (crema de patiserie) am pus laptele la fiert impreuna cu o pastaie de vanilie pe care am despicat-o pe lungime. Am scos semintele din ea si le-am pus si pe ele in lapte. Cand a inceput sa fiarba, am oprit focul, am acoperit oala cu un capac și am lasat 20 de minute sa infuzeze. Apoi am strecurat laptele și l-am pus din nou sa se infierbante.

Boem Torta

Intr-o cratita am amestecat cu telul galbenusurile cu zaharul, apoi am adaugat amidonul si faina. Am amestecat in continuare si, cand s-a infierbantat laptele, l-am turnat in trei reprize peste galbenusuri, amestecand foarte bine de fiecare data. Cand am terminat de adaugat laptele, am trecut cratita pe foc mediu si am amestecat continuu cu telul pana s-a ingrosat crema. Nu dureaza foarte mult pentru ca laptele este deja fierbinte. Am adaugat și extractul de vanilie, am acoperit crema cu o folie de plastic si am lasat-o sa se raceasca.

Pentru crema de ciocolata, am topit mai intai ciocolata pe aburi, apoi am lasat-o sa se raceasca. Am mixat untul aflat la temperatura camerei, pana a devenit spumos si l-am lasat deoparte.

Boem Torta

Intr-un bol micut am combinat apa calda cu cacaoa si am amestecat foarte bine, pana la omogenizarea compozitiei. Am mutat-o intr-un vas mai mare si am mixat, adaugand treptat untul moale si 50g de zahar pudra. Am adaugat ciocolata topita si treptat restul de zahar pudra, mixand in continuare pana s-a dizolvat tot zaharul, obtinand o crema fina si pufoasa. In cazul in care se mai simte zahar praf nedizolvat in crema, se pot adauga 1-2 linguri de rom, lapte, cafea, dupa preferinta. La final am adaugat esenta de rom si extractul de vanilie si am mai mixat putin sa se incorporeze.

Pentru asamblarea tortului, am taiat blatul, pe latura cea mai lunga, in 3 fasii de 30*12cm. Am mixat putin crema de vanilie pana a devenit din nou cremoasa.

Boem Torta

Am pus pe un platou o fasie de blat, deasupra am pus jumatate din crema de vanilie, iar peste crema de vanilie aproximativ un sfert din crema de ciocolata. Pentru a intinde mai usor crema de ciocolata uniform peste cea de vanilie, am folosit un pos (sau o punga careia ii taiati varful). Am continuat cu a doua fasie de blat, a doua jumatate de crema de vanilie si al doilea sfert de crema de ciocolata. Am incheiat cu a treia fasie de blat si am imbracat tortul cu crema de ciocolata ramasa. Daca vreti sa-l si decorati cu crema de ciocolata si/sau vanilie, nu uitati sa opriti 1-2 linguri din fiecare crema. Am pus tortul pentru o ora la rece.

Pentru servire, e bine sa stea in prealabil vreo jumatate de ora la temperatura camerei, iar feliile sa fie taiate cu un cutit inmuiat in apa calda si apoi sters cu un servet.

Reteta acestui tort este inspirata atat de pe blogul lui Mercotte, care spune ca Boem Torta este desertul traditional croat de Craciun (eu nu am gasit in alta parte acest amanunt), cat si de pe mai multe bloguri croate.

Boem Torta

Spor la prajiturit!

Print Friendly, PDF & Email

18 thoughts on “Boem Torta

  1. buna,imi place foarte mult compozitia acestui tort si ma gandeam sa-l fac pt ziua fetei mele ,insa ma gandeam sa-l imbrac in pasta de zahar.Crezi ca poate fi imbracat peste crema de unt?Multumesc!!

  2. Buna ziua , am încercat multe din rețele dumneavoastră și toate mi au plăcut foarte mult! Am de făcut un tort cu nuca, ciocolata , visine si vreau sa va întreb dacă fac blatul de la acest tort in tava de aragaz și apoi sa l decupez in forma rotundă credeți ca ar merge, sau sa fac un blat normal de pandișpan cu nuca și cacaua ? Ca crema ma gândeam sa fac un mousse de ciocolata ( cel de la tortul profiterol) printre care sa pun visine. Credeți ca e o combinație buna? Mulțumesc !

    • Buna ziua,
      Ma bucur ca ati incercat mai multe retete si v-au placut si va multumesc pentru incredere.
      Nu puteti coace blatul in tava de aragaz si sa-l decupati in forma rotunda pentru ca nu aveti cum sa decupati 3 blaturi, cat va trebuie pentru un tort. Puteti din aceeasi compozitie sa coaceti separat 3 foi de blat. Mai simplu si mai rapid ar fi pandispanul.
      Da, cred ca e o combinatie foarte buna. Tortuletele cu ciocolata si visine http://pleziruri.ro/2014/10/14/tortulete-cu-ciocolata-si-visine/ sunt ceva de genul acesta, cu mousse de ciocolata si visine.

  3. Mulțumesc mult pt răspuns! Cred ca o sa fac acest blat (pentru ca, cred ca se simt foarte bine și nucile ) așa cum ați zis coc mai multe blaturi . Vreau sa va mai întreb , credeți ca mouse-ul poate susține greutatea blatului și dacă sa mai insiropez blaturile ?

  4. Bună ziua și La mulți ani! Anul nou sa va aducă doar bucurii! Am făcut „Boem Torta” este ceva deosebit, magnific, curcubeu de gust și arome. Mulțumesc pentru efortul de a împărtăși rețetele cu atâta dăruire.

    • Bună ziua și bun venit! Vă mulțumesc pentru apreciere și mă bucur că vă plac prăjiturile mele și că pot fi de folos cu rețetele publicate. Vă doresc un an nou cu sănătate și bucurii!!

  5. Bună dimineața,
    Încep prin a va aduce cele mai calde felicitări pentru rețetele minunate pe care le împărtășiți cu pasiune.
    Am făcut ” Boem Borta” și va mărturisesc ca gustul acestuia este delicios, curcubeu nu alta. Am avut ceva probleme la aspectul tortului, blatul copt în tavă, așa cum l-ați prezentat în rețetă, din păcate nu a suportat crema sau poate din alte cauze nu a fost posibil sa rămână în forma aleasă. Deși am umblat cu el delicat la montare, s-a crăpat, abia am reușit sa îl mențin cât de cât pe verticală. Acest lucru nu ne-a împiedicat desigur sa îl savurăm. Ma gândeam ca următoarea dată când îl voi face să adaug la ingredientele blatului și câteva gălbenușuri și puțină faină. Poate reușesc sa îi dau puțin mai multa rezistență

    Mulțumesc anticipat pentru răspuns.
    Angelica

    • Bună dimineața! Și mulțumesc mult pentru apreciere! Ați făcut un blat rotund înalt, pe care l-ați tăiat felii? Sau dreptunghiular cum am făcut eu? Dacă ați făcut unul înalt, îmi imaginez ce greu a fost să – l tăiați. Dacă l-ați făcut dreptunghiular, aș zice că la copt e problema. Poate l-ați copt prea mult sau prea puțin? Puțină făină are, plus cacao… Nu cred că asta e problema. De crescut, a crescut? Poate nu ați bătut suficient albușurile? Știu, sunt greu de bătut 9 albușuri, chiar și cu mixerul de mână. Eu le bat în stand mixer. Dacă nu vă e prea mult, încercați să coaceți cele 3 blaturi separat.
      Mulțumesc pentru comentariu și aștept să-mi spuneți că l-ați refăcut și a ieșit totul bine 🙂

      • Bună dimineața,
        Ce prompt a venit răspunsul dumneavoastră, pentru care va mulțumesc. Încerc sa răspund punctual: blatul a fost copt în tavă și tăiat ulterior în 3. E… , la copt nu sunt foarte sigură, am un cuptor electric cu care încă nu m-am obișnuit . Timpul de coacere este în general mult mai mare decât prezentat în alte rețete. De crescut nu pot spune ca a crescut foarte mult, nu crește ca un alt blat desigur, pentru ca are multa nuca în compoziție, ceea ce îl face deosebit, dar da, a crescut. Consistenta nu era cremoasa ca ai cum nu s-ar fi copt dar nici uscată ca și cum a stat prea mult în cuptor. Albușurile au fost bine bătute. A fost chiar ok, doar ca a iesit un blat casant. Umbli ușor cu el, nu îl bruschezi ca altfel se rupe. Bine, în bucătărie oricum nu bruscăm nimic, din principiu . Intenționez sa îl refac în două zile, așa că voi reveni cu un comentariu.
        O zi minunată va doresc.
        Angelica.

        • Blatul nu ar trebui să fie casant… poate totuși a fost copt prea mult și s-a uscat. Vă doresc succes și sper din toată inima să iasă bine!!! Aștept vești bune!!

Adaugă un comentariu: