Chec dospit caramelizat

 

Chec dospit caramelizat

Daca sunteti in cautare de retete simple si bune si va place aluatul dospit, incercati aceasta prajitura. Este aromata cu unt si scortisoara, pufoasa in interior si invelita intr-un strat crocant de caramel. Are tot ce-i trebuie 🙂

Reteta este pentru o tava de chec de 27*9cm si avem nevoie de urmatoarele ingrediente:

Pentru aluatul dospit:

  • 300g faina
  • un praf de sare
  • un ou
  • 30g unt
  • 150ml lapte caldut
  • 15g drojdie proaspata
  • o lingurita zahar
  • jumatate de fiola aroma de rom
  • o lingurita extract de vanilie

In plus:

  • 50g unt
  • 100g zahar brun
  • o lingurita scortisoara macinata
  • unt pentru uns tava

Cum am facut:


Pentru aluatul dospit, am incazit usor laptele. Intr-un bol micut am frecat drojdia cu o lingurita de zahar pana s-a lichefiat. Am adaugat laptele caldut, am amestecat si am lasat aceasta maia 10 minute sa dospeasca intr-un loc mai cald, pana a inceput sa faca spuma deasupra.

Am topit untul si l-am lasat sa se raceasca.

Intr-un vas mai mare am pus faina si sarea. Am batut un pic oul cu furculita si l-am amestecat cu aroma de rom si extractul de vanilie, apoi l-am adaugat la faina. Am adaugat si untul topit si maiaua si am framantat aluatul pana a devenit neted si s-a desprins de vas (∼10 minute). Daca aluatul e prea tare, mai adaugati un pic de lapte caldut, daca e prea moale, adaugati un pic de faina in plus.

Chec dospit caramelizat

Am uns aluatul cu putin ulei, l-am acoperit cu un servet si l-am lasat in bucatarie, la cald, sa dospeasca o ora, pana si-a dublat volumul.

Am incalzit cuptorul la foc tare (200ºC) si am uns cu unt o forma de chec de 27*9 cm.

Am topit untul (cele 50g) si l-am lasat sa se racoreasca usor. Am amestecat zaharul brun cu scortisoara.

Am impartit aluatul dospit in 4 bucati si am rulat din fiecare cate un sul de aproximativ 2 cm grosime. Apoi din fiecare sul am taiat bucati si am format bile (nu trebuie sa fie de dimensiuni egale) pe care le-am dat mai intai prin unt topit, apoi prin amestecul de zahar si scortisoara si le-am aranjat in tava pregatita. Dupa ce le-am pus pe toate, am acoperit tava si am mai lasat-o 10 minute la cald, dupa care am bagat-o in cuptorul incins la 200ºC (foc tare) si am copt 35 de minute.

Am scos tava din cuptor si am rasturnat checul pe un platou.

Checul dospit caramelizat se poate servi caldut sau rece, taiat felii. Se pastreaza in punga de plastic dupa ce s-a racit, sa nu se usuce.

Chec dospit caramelizat

Spor la prajiturit!

Adaptare dupa Karamellisierter Hefekuchen

Print Friendly, PDF & Email

Adaugă un comentariu: