Bezele cu crema Sarah Bernhardt

Bezele cu crema Sarah Bernhardt

Dupa cum vedeti in imaginea de prezentare, pentru bezelele cu crema Sarah Bernhardt exista doua variante: una autohtona, pe care am gasit-o cu o singura exceptie doar pe blogurile romanesti, varianta in care doua bezele cu nuci (alune, migdale) sunt lipite varf in varf cu o crema de ciocolata cu unt, formand un cilindru care apoi este tavalit prin nuca; si o varianta neautohtona in care bezeaua cu migdale este acoperita cu o crema de unt sau ganache si un strat de ciocolata.

Bezele cu crema Sarah Bernhardt

Eu de data asta (de Pasti) am facut varianta autohtona dupa reteta Silviei Jurcovan, pe care am modificat-o putin, reducand cantitatea de zahar. Dar pentru ca mi-au ramas cateva bezele pentru care nu mi-a ajuns crema, am facut ulterior si cateva in varianta straina, pe care le-am umplut cu un rest de ganache din congelator.

Fursecurile Sarah Bernhardt (Sarah Bernhardt Cookies) sunt prajiturile favorite de Craciun ale islandezilor, desi originea lor este daneza. Se spune ca fursecurile au fost facute prima data in 1911 de un cofetar din Copenhaga – Johannes Steen in onoarea vizitei renumitei actrite franceze Sarah Bernhardt.

Bezele cu crema Sarah Bernhardt

Reteta este pentru aproximativ 60 de bezele cu crema Sarah Bernhardt. Avem nevoie de urmatoarele ingrediente:

Pentru bezele:

  • 6 albusuri
  • 350g zahar pudra
  • 150g nuci macinate (sau migdale, alune de padure coapte putin in prealabil – vezi articolul Cum decojesc eu alunele)
  • 2 linguri zeama de lamaie
  • un praf de sare

Pentru crema de ciocolata cu unt:

  • 6 galbenusuri (sau 3 oua intregi daca faceti bezelele din albusuri ramase de la alte preparate)
  • 200g zahar tos
  • 6 linguri de cafea tare
  • 200g ciocolata (de preferat neagra pentru ca este oricum foarte dulce)
  • 400g unt (82% grasime) la temperatura camerei
  • o lingurita extract de vanilie
  • optional aroma de rom

Pentru finisare:

  • 150g nuci macinate
  • optional 100g ciocolata neagra si o lingura ulei

Cum am facut:
[obi_random_banners align=”center” screen=”single”]

Pentru bezele, am incalzit cuptorul la foc mediu spre mic (150-160ºC). Am tapetat prima tava (am copt 4 tavi in total) cu hartie de copt, am uns hartia apoi cu unt solid si am tapetat-o foarte bine cu faina. Cu un paharel (al meu a avut diametrul de 3,5cm) am facut cercuri pe hartia de copt, marcand astfel locul in care am format mai tarziu bezelele.

Intr-un vas am batut albusurile spuma tare cu un praf de sare. Am adaugat 2 linguri de zeama de lamaie si treptat, lingura cu lingura, zaharul pudra, mixand in continuare pana s-a dizolvat tot zaharul si am obtinut o spuma tare si lucioasa. Am adaugat nuca macinata si am incorporat-o usor, prin rasturnare de sus in jos, cu spatula de silicon.

Bezele cu crema Sarah Bernhardt

Am pus compozitia intr-un pos cu dui rotund cu diametrul de 1 cm (se poate folosi si o punga mai groasa careia i se taie un colt) si am format bezelele in interiorul cercurilor marcate. Le-am aplatizat un pic varfurile si am pus tava in cuptorul incalzit la foc mediu-mic (150-160ºC). Am copt bezelele 25-30 de minute cu usa cuptorului blocata pe intredeschis cu ajutorul unei linguri de lemn.

Am lasat bezelele sa se raceasca in tava si am copt inca 3 tavi, pana am terminat compozitia. Mi-au iesit cca 130 de bezele.

Daca nu se umplu imediat cu crema, bezelele pot fi pastrate mai mult timp in cutie de carton inchisa, intr-un loc uscat.

Pentru crema, am pus apa de doua degete intr-o cratita sa fiarba pentru baia de aburi, am facut o ceasca de cafea tare (eu am folosit fara cofeina) si am maruntit ciocolata.

Intr-un vas, care se potriveste perfect peste cratita cu baia de aburi, am pus cele 6 galbenusuri, zaharul si 6 linguri de cafea. Am amestecat sa se omogenizeze, apoi am pus vasul pe aburi, unde am amestecat continuu cu telul pana crema a inceput sa se ingroase. Am luat-o de pe aburi si am adaugat imediat ciocolata maruntita, amestecand foate bine sa se topeasca ciocolata si sa se omogenizeze. Am lasat crema sa se raceasca si apoi am adaugat si extractul de vanilie.

Am mixat untul pana a devenit spumos, apoi am adaugat treptat crema in unt mixand de fiecare data sa se incorporeze. La final am mixat un minut crema la viteza mare sa devina spumoasa.

Bezele cu crema Sarah Bernhardt

Pentru asamblare, am pus crema pe partea de deasupra a unei bezele, am lipit peste ea o alta bezea tot cu partea de deasupra pe crema, apoi am umplut tot golul ramas intre cele doua bezele cu crema, obtinand un cilindru pe care l-am tavalit apoi cu partea laterala prin nuca. Am avut grija sa nu murdaresc cu crema baza bezelelor.

Optional, se poate face o glazura din ciocolata neagra cu o lingura de ulei, topite impreuna pe aburi, care se distribuie cu o lingurita pe una din bazele cilindrilor, adica partea de deasupra a prajiturii.

Bezelele cu crema se pun o ora la frigider pentru a se intari crema, apoi se pot servi.

Se pot pastra cateva zile la frigider sau o perioada mai indelungata la congelator.

Bezele cu crema

Spor la prajiturit!

Print Friendly, PDF & Email

4 thoughts on “Bezele cu crema Sarah Bernhardt

  1. Le-am facut si eu de Pasti, dupa reteta dvs. Multumeeesc!Foarte dulci…dar buneeee!!! Au avut un succes, s-au papat rapid! Imi plac toate retetele dvs. Avem aceleasi gusturi, ca sa zic asa 😉 . Inca o data…Multumesc! Ma bucur ca v-am descoperit! :*

    • Bun venit! Într – adevăr, ca oricare bezele, sunt foarte dulci. Mă bucur tare că avem aceleași gusturi. Mulțumesc pentru comentariu și pentru că mă urmăriți!

    • Bun venit!
      Ba da, se mai poate reduce din zaharul din cremă. Pentru gustul meu, având in vedere că pun ciocolată neagră, alteori si o lingură de cacao în plus, este suficient 50g zahăr la un ou (sau 2 gălbenușuri)

Adaugă un comentariu: