Prajitura cu castane

pleziruri - Parajitura cu castane

Mie imi place foarte mult piureul de castane sub orice forma si in orice combinatie. Aici am facut o prajitura cu blat de cacao, un strat de crema cu piure de castane si un strat de frisca cu mascarpone. Pe cat de simpla, pe atat de delicioasa! Sper sa o incercati.

Reteta este pentru o prajitura de 30*20cm. Avem nevoie de:

Pentru blat:

  • 4 oua
  • 80g (4 linguri) zahar tos
  • 60ml ulei
  • 100g (4 linguri) faina
  • 15g (1,5 linguri) cacao
  • jumatate de lingurita praf de copt

Pentru crema cu castane:

  • 250g piure de castane (eu am folosit congelat)
  • 200 ml lapte
  • 30g amidon (sau 3/4 dintr-un plic de budinca cu gust de frisca, vanilie etc.)
  • 130g zahar tos
  • 150g unt (82% grasime) la temperatura camerei
  • jumatate dintr-o fiola de aroma de rom

Pentru crema de frisca cu mascarpone:

  • 400ml smantana pentru frisca
  • 250g mascarpone (sau tot smantana pentru frisca plus un plic intaritor de frisca)
  • 2 linguri zahar pudra
  • 2 lingurite extract de vanilie

Pentru decor:

  • o lingurita cacao

Optional sirop pentru insiropat:

  • 150ml apa
  • 50g zahar tos
  • aroma de rom, vanilie

Cum am facut:
[obi_random_banners align=”center” screen=”single”]

Pentru blat, am incalzit cuptorul la foc mediu (180ºC) si am uns cu unt si tapetat cu faina o tava dreptunghiulara de 30*20cm.

Intr-un vas am amestecat faina, cacaoa si parful de copt.

pleziruri - Prajitura cu castane

In alt vas am mixat ouale impreuna cu zaharul pana au devenit spumoase si si-au triplat volumul. Am adaugat apoi uleiul in fir subtire in timp ce mixam. La final am adaugat faina amestecata cu cacaoa si praful de copt si le-am incorporat cu spatula de silicon usor, prin rasturnare. Am turnat compozitia in tava pregatita si am copt blatul 20 de minute in cuptorul preincalzit la foc mediu (180ºC) pana a trecut testul scobitorii (o scobitoare introdusa in blat iese curata, fara urme de aluat necopt). Am scos blatul din tava (rasturnandu-l mai intai pe o tava, apoi inca o data pe un gratar) si l-am lasat sa se raceasca.

Pentru crema cu castane, am pus 160ml de lapte se se infirbante. Intr-un vas mai mic am amestecat amidonul cu zaharul si restul de lapte rece. Cand laptele a inceput sa fiarba am adaugat amestecul de amidon, zahar si lapte si am amestecat cu telul pana crema s-a ingrosat. Am procedat exact ca si pentru o budinca. Am lasat crema sa se raceasca, amestecand din cand in cand in ea sa nu faca pojghita, apoi am adaugat aroma de rom.

pleziruri - Prajitura cu castane

In alt vas am mixat untul moale pana a devenit spumos, apoi am adaugat piureul de castane decongelat si am mixat sa se incorporeze. La final am adaugat crema racita in trei reprize si am incoroprat-o si pe ea.

Pentru crema de frisca cu mascarpone, am batut frisca tare impreuna cu doua linguri de zahar praf astfel: am batut smantana un minut la viteza mica, apoi am marit viteza si am adaugat pe rand cele doua linguri de zahar pudra si extractul de vanilie, mixand in continuare pana frisca s-a intarit. Separat am mixat putin mascarponele, apoi am adaugat si am incorporat treptat frisca batuta in mascarpone, amestecand usor, prin rasturnare. Am pus crema astfel obtinuta intr-un pos cu dui rotund de 13mm.

pleziruri - Prajitura cu castane

Pentru asamblare, am pus blatul pe o tava, am distribuit peste blat crema cu castane si am nivelat-o, iar peste aceasta am turnat cu posul crema de frisca cu mascarpone in suluri lipite unele de altele, pe toata suprafata prajiturii. Deasupra am cernut un pic de pudra de cacao.

Optional, puteti sa insiropati blatul. Eu nu l-am insiropat si nu mi s-a parut prea uscat. Dar cunosc persoane care prefera prajiturile foarte insiropate.

Am pus prajitura pentru o ora la frigider, apoi am taiat-o felii.

pleziruri- Prajitura cu castane

Spor la prajiturit!

Sursa: Gesztenyés szelet

Print Friendly, PDF & Email

Adaugă un comentariu: