Prajitura cu prune, crema si bezea

Prajitura cu prune, crema si bezea

Hai sa facem o prajitura de casa cu prune … repede, pana nu trece sezonul lor.

Reteta este pentru o prajitura cu prune, crema si bezea coapta intr-o tava de 36*24cm. Avem nevoie de:

Pentru aluatul fraged:

  • 400g faina
  • 150g unt la temperatura camerei
  • 70g zahar tos
  • 100ml iaurt
  • 4 galbenusuri
  • o lingurita rasa praf de copt
  • o pastaie de vanilie (sau zahar vanilat)
  • un praf de sare

Pentru umplutura:

  • 1 kg prune
  • o lingurita scortisora
  • 2 linguri gris
  • 300ml smantana pentru frisca
  • 2 oua
  • 40g zahar tos
  • 20g faina

Pentru bezea:

  • 4 albusuri
  • 200g zahar tos
  • o lingura rom sau zeama de lamaie

Cum am facut:

Am spalat prunele, le-am taiat in doua jumatati si le-am scos samburii. Le-am lasat deoparte.

Am incalzit cuptorul la foc mediu (180ºC).

Pentru aluat, am amestecat cu o lingura de lemn (se poate folosi si mixerul) untul cu zaharul, apoi am adaugat semintele unei pastai de vanilie, iaurtul si, pe rand, galbenusurile, amestecand dupa fiecare pana la incorporare. La final am adaugat faina amestecata in prealabil cu praful de copt si sarea. Am mai amestecat putin, doar pana s-a format aluatul.

Am intins aluatul in foaie si l-am transferat in tava.

Intr-o cratita mai mare am topit untul, apoi l-am luat de pe foc si am adaugat prunele jumatati si o lingurita de scortisoara macinata si am amestecat.

Am presarat foaia cu gris, apoi am aranjat jumatatile de prune peste foaie cu taietura in sus.

Prajitura cu prune, crema si bezea

Pentru crema, am mixat ouale cu zaharul, am adaugat faina, apoi smantana pentru frisca. Am mai mixat un pic sa se omogenizeze si am turnat crema in tava, peste prune.

Am pus tava in cuptor si am copt 45 de minute la foc mediu (180ºC), pana s-au inmuiat prunele si s-a coagulat crema. Am scos tava din cuptor si am lasat-o sa se racoreasca pana am facut bezeaua. Am marit temperatura cuptorului la 200ºC.Prajitura cu prune, crema si bezea

Pentru bezea, am batut albusurile spuma cu un praf de sare, apoi am adaugat o lingura de rom si zaharul treptat, mixand in continuare, pana am obtinut o bezea tare si lucioasa. Am pus bezeaua peste prajitura si am nivelat-o, apoi am facut dare pe suprafata ei cu ajutorul unei furculite. Am pus din nou tava in cuptor si am mai copt 20 de minute cu usa cuptorului un pic deschisa.

Am scos tava din cuptor si am lasat prajitura sa se raceasca complet.

Rece, am taiat-o felii si am servit-o.

Mie-mi plac prunele si tot ce este cu prune, iar prajitura asta cu prune, crema si bezea este super, super buna.

Prajitura cu prune, crema si bezea

Spor la prajiturit!

Adaptare dupa Zwetschgentarte mit Baiser

Print Friendly, PDF & Email

Adaugă un comentariu: