Tort Passionata, cu zmeura si fructul pasiunii

 

Tort Passionata cu zmeura si fructul pasiunii

Pentru a face un tort delicios nu avem nevoie decat de doua fructe parfumate, care se combina perfect pentru a ne incanta simturile: zmeura si fructul pasiunii (maracuja).

Tort Passionata cu zmeura si fructul pasiunii

Reteta este pentru un Tort Passionata cu zmeura si fructul pasiunii cu diametrul de 23cm si avem nevoie de:

Pentru blatul genoise cu migdale:

  • 6 oua
  • 50g unt
  • 200g faina
  • 180g zahar tos
  • 50g faina de migdale
  • un praf de sare

Pentru siropul de insiropat:

  • 150ml apa
  • 60g zahar tos
  • o lingurita extract de vanilie

Pentru crema de zmeura cu unt:

  • 500g zmeura
  • 50g amidon
  • 50g zahar tos
  • 50g unt

Pentru ganache-ul de ciocolata alba cu fructul pasiunii:

  • 300g ciocolata alba
  • 200ml smantana pentru frisca
  • 160ml piure de fructul pasiunii (=500g fructul pasiunii ∼10 fructe)
  • 60g zahar tos

Pentru decor:

  • cateva boabe de zmeura (din cele 500g)
  • un fructul pasiunii
  • sucul de la jumatate de portocala
  • o lingurita zahar tos
  • jumatate pliculet de Tort-Gelee
  • decor din ciocolata alba

Cum am facut:


Pentru blatul genoise cu migdale, am incalzit cuptorul la foc mediu (170ºC) si am uns cu unt si tapetat cu faina o forma detasabila de tort cu diametrul de 23cm. Am topit untul si apoi l-am lasat sa se raceasca. Am pus o cratita cu doua degete de apa la fiert pentru baia de aburi.

Tort Passionata cu zmeura si fructul pasiunii

Intr-un vas mai mare, care se potriveste peste cratita cu baia de aburi, am pus ouale si zaharul si le-am mixat un pic sa se omogenizeze. Am mutat apoi vasul pe baia de aburi si am mixat continuu vreo 5 minute pana compozitia si-a triplat volumul, s-a infierbantat si a devenit spumoasa (trebuie sa ajunga la ∼60ºC). Am luat vasul de pe aburi si am mixat in continuare vreo 10 minute la viteza mare, pana s-a racit compozitia. Este suficient mixata atunci cand, daca ridicam telul mixerului, compozitia curge de pe el formand o panglica groasa si consistenta. Mai departe, am luat doua linguri din compozitie si am amestecat-o cu untul topit racit. In restul de compozitie am cernut faina amestecata cu un praf de sare si am incorporat-o usor cu spatula de silicon, prin miscari de rasturnare de jos in sus. Am incorporat apoi si untul, iar la final, faina de migdale. (Untul topit are tendinta sa se duca la fund si sa nu se incorporeze bine in compozitie. De aceea, se amesteca inainte cu doua linguri de compozitie).

Am turnat compozitia in tava pregatita si am copt blatul 30 de minute la foc mediu (170ºC). Cand am scos tava din cuptor, am trecut cu un cutit pe marginea blatului, apoi l-am scos din tava si l-am lasat sa se raceasca pe un gratar.

Pentru  sirop, am fiert doua minute apa cu zaharul, l-am racit si am adaugat extractul de vanilie.

Pentru crema de zmeura cu unt, am pasat zmeura cu un blender vertical, apoi am trecut piureul de zmeura rezultat printr-o sita sa retin semintele. Cateva boabe de zmeura le-am pus deoparte pentru decor. Daca folositi zmeura congelata, mai intai trebuie sa o decongelati.

Tort Passionata cu zmeura si fructul pasiunii

Am amestecat piureul de zmeura cu zaharul si l-am pus sa fiarba. Cand a inceput sa fiarba, am adaugat amidonul desfacut cu 4 linguri de apa si am amestecat foarte bine sa nu faca cocoloase. Cand s-a ingrosat, am luat cratita de pe foc si am lasat crema sa se racoreasca vreo 5 minute. (Daca a facut cocoloase, puteti sa o strecurati imiediat ce ati luat-o de pe foc). Am adaugat si untul bucatele in crema racorita si am amestecat sa se incorporeze. Am lasat crema deoparte sa se raceasca complet.

Pentru ganache-ul de ciocolata alba cu fructul pasiunii, am taiat fructele in doua si am scos cu o lingurita pulpa. Am pastrat un fruct pentru decor. Am pasat pulpa cu blenderul vertical, sa se desprinda cat de cat de seminte. Am strecurat piureul obtinut  ca sa retin semintele. A rezultat 170ml piure de fructul pasiunii, pe care l-am amestecat cu zaharul si l-am fiert la foc mediu-mic aproximativ 20 de minute, amestecand destul de des sa nu se arda.

Am maruntit ciocolata alba si am pus-o impreuna cu smantana pentru frisca pe aburi sa se topeasca, amestecand constant. Cand toata ciocolata a fost topita, am luat vasul de pe aburi si am adaugat siropul de fructul pasiunii fierbinte lingura cu lingura (10 linguri au rezultat) incorporandu-l cu spatula de silicon. Am lasat ganache-ul sa se raceasca la temperatura camerei, apoi l-am pus si la frigider vreo 15 minute, pana a inceput sa se ingroase. Cand s-a racit suficient, l-am mixat vreo 5-6 minute pana a devenit spumos si s-a deschis la culoare.

Tort Passionata cu zmeura si fructul pasiunii

Pentru asamblare tortului, am taiat blatul in 3 felii egale. Am pus prima felie pe platou, am insiropat-o si am acoperit-o cu jumatate din crema de zmeura. Desi eu nu l-am pus de la inceput, e nevoie de inelul detasabil de la tava de tort sau de un inel reglabil pentru montarea tortului pentru ca ganache-ul curge altfel dintre foi. Peste crema de zmeura am pus o treime din ganache-ul de ciocolata alba cu fructul pasiunii, apoi urmatorul blat insiropat, a doua jumatate de crema de zmeura, a doua treime de ganache si al treilea blat insiropat. Am pus tortul la frigider vreo doua ore, pana s-a intarit ganache-ul, apoi am scos inelul si am imbracat tortul in restul de ganache.

Pentru decor, am scos pulpa de la fructul pus deoparte, am strecurat-o, dar am pus din nou semintele inauntru, am adaugat zahar, sucul proaspat stors de la o jumatate de portocala si jumatate de pliculet de Tort-Gelee si am fiert amestecul 1 minut, conform instructiunilor de pe pliculetul de Tort-Gelee. Am lasat apoi jeleul sa se racoreasca un pic si l-am distribuit deasupra tortului. Am pus zmeura si decorul de ciocolata alba pe margini.

Cine va gusta din acest tort, sigur se va indragosti de el…

Tort Passionata cu zmeura si fructul pasiunii

Spor la prajiturit!

Print Friendly, PDF & Email

Adaugă un comentariu: