Prajitura Kiss

Prajitura Kiss

O noua prajitura de casa cu foi… de data aceasta o reteta de prajitura din zona Deva-Hunedoara, pe care am primit-o de la cumnata mea. Eu nu am gustat pana acum prajitura Kiss si nici nu am vazut cum ar trebui sa arate, dar sper ca asa cum mi-a iesit si mie.

Dupa cum vedeti, e foarte aspectuoasa, e si gustoasa, dar cam prea dulce pentru gustul meu. Puteti sa mai micsorati din cantitatea de zahar din foi si crema daca preferati, ca si mine, prajiturile nu foarte dulci.

Toate retetele de prajituri cu foi le gasiti aici: Retete de prajituri cu foi

Reteta este pentru o prajitura Kiss cu foile coapte in tava de 25*36cm. Avem nevoie de:

Pentru foile cu cacao:

  • 6 galbenusuri
  • 160g zahar pudra
  • 5 linguri ulei
  • 3 linguri (30g) cacao
  • o lingurita rasa bicarbonat de sodiu
  • 150g faina
  • un praf de sare

Pentru crema cu vanilie:

  • 400ml lapte
  • 3 linguri (60g) faina
  • 200g zahar tos
  • 250g unt (82% grasime) la temperatura camerei
  • 2 lingurite extract de vanilie

Pentru bezea:

  • 6 albusuri
  • 200g zahar tos
  • o lingura zeama de lamaie

Pentru glazura:

  • 50ml apa
  • 100g zahar tos
  • 30g cacao
  • 30g unt

Cum am facut:
[obi_random_banners align=”center” screen=”single”]

Pentru foile cu cacao, am incalzit cuptorul la foc mediu (180ºC). Intr-un vas, am amestecat faina cu cacaoa, bicarbonatul de sodiu si sarea si le-am cernut.

In alt vas, am mixat galbenusurile cu zaharul pana s-au deschis la culoare, am adaugat uleiul lingura cu lingura, mixand de fiecare data, apoi am adaugat faina amestecata cu cacaoa, sarea si bicarbonatul de sodiu si am mixat cat s-a putut, apoi am amestecat cu mana pana s-a legat aluatul.

Prajitura Kiss

Am impartit aluatul in trei parti egale. Am luat prima parte, i-am dat cu mana forma de dreptunghi, apoi am intins-o cu sucitorul cam pana la 3/4 din marimea tavii. Am presarat bine cu faina atat suprafata de lucru, cat si foaia de aluat. Am mutat foaia pe dosul tavii, foarte bine infainata si ea, si am intins mai departe foaia pana a ajuns la dimensiunea tavii. Am indreptat marginile si am copt-o 7-8 minute in cuptorul incalzit la temperatura medie (180ºC). Cand am scos tava din cuptor, am trecut imediat cu un cutit cu lama lata pe sub foaie ca sa o desprind de tava, apoi am lasat-o sa alunece pe o suprafata dreapta. Foaia este flexibila in momentul cand o scoatem din cuptor, dar se intareste imediat ce se raceste.

Mai departe, am racit tava lasand sa curga apa rece pe interior, am sters-o, am presarat-o din nou cu faina si am copt la fel urmatoarele doua foi.

Pentru crema cu vanilie, am pus sa se infierbante 350ml lapte. Intr-o cratita am pus zaharul si faina, le-am amestecat, am adaugat putin cate putin cei 50ml lapte rece, amestecand cu telul sa nu ramana cocoloase. Apoi am adaugat laptele fierbinte in doua reprize, am amestecat bine si am pus cratita pe foc mediu. Am amestecat continuu cu telul pana crema s-a ingrosat. Am luat-o de pe foc si am pus-o sa se raceasca. Cand a fost rece, am adaugat extractul de vanilie.

Am mixat untul moale pana a devenit spumos, apoi am adaugat treptat crema in unt, mixand de fiecare data pana la incorporare.

Prajitura Kiss

Pentru asamblarea prajiturii, am curatat mai intai cu o pensula foile de surplusul de faina. Foile trebuie manipulate cu grija pentru ca sunt foarte fragede. Apoi am impartit crema in doua parti egale si am umplut foile cu ea. Am lasat prajitura deoparte pana am facut bezeaua.

Pentru bezea, am pus o cratita cu apa de doua degete la fiert pentru baia de aburi. Intr-un vas mai mare, care se potriveste peste cratita cu baia de aburi, am pus albusurile si un praf de sare si le-am mixat pana s-a intarit spuma. Am adaugat o lingura de zeama de lamaie si zaharul treptat si am mixat in continuare pana am obtinut o bezea tare si lucioasa. Am mutat vasul pe aburi, unde am batut cu telul bezeaua inca 15 minute pana s-a infierbantat si a inceput sa se intareasca. Am luat vasul de pe aburi, am pus bezeaua peste foile umplute si am nivelat-o.

Prajitura Kiss

Pentru glazura, am pus la fiert, pe foc mediu, apa cu zaharul, amestecand continuu pana s-a topit zaharul si a inceput sa fiarba, apoi am acoperit craticioara cu o farfurie de portelan si am lasat siropul sa fiarba la foc mic 2 minute. Am luat apoi siropul de pe foc si am adaugat cacaoa cernuta. Am amestecat bine sa se omogenizeze, apoi am adaugat si untul si l-am incorporat. Am distribuit glazura peste stratul de bezea.

Am lasat prajitura peste noapte la rece sa se aseze si sa se usuce glazura, dupa care am taiat-o felii.

Va invit sa incercati aceasta reteta, chiar daca este ceva mai mult de lucru la ea, pentru ca este gustoasa, destul de ieftina, dar si aspectuoasa.

Prajitura Kiss

Spor la prajiturit!

Print Friendly, PDF & Email

Adaugă un comentariu: