Cheesecake italian cu ricotta si portocale, fara coacere

Cheesecake italian cu ricotta si portocale

Va propun un cheesecake pe baza de ricotta, delicios, pufos, mult mai usor decat cel obisnuit facut pe baza de crema de branza. Branza ricotta (care seamana foarte bine cu urda de la noi) este o specialitate de branza italiana, care are un procent foarte mic de grasime (maxim 15%). Din acest motiv cheesecake-ul pe baza de ricotta nu este atat de cremos, dar este mai usor, mai putin dens, mai aerat decat cel pe baza de crema de branza.

Cheesecake italian cu ricotta si portocale

Reteta este pentru un cheesecake de 20cm (8-10 portii).

Avem nevoie de urmatoarele ingrediente:

Pentru blatul de biscuiti cu migdale:

  • 150g biscuiti (Petit Beurre)
  • 50g fulgi de migdale
  • 110g unt

Pentru cheesecake:

  • 500g branza ricotta
  • 130g zahar pudra
  • o lingurita extract de vanilie
  • 50ml suc de portocale proaspat stors (∼ o portocala)
  • 6g gelatina
  • 200ml smantana pentru frisca foarte rece
  • o lingura plina cu coji de portocale confiate maruntite

Pentru jeleul cu portocale:

  • 250ml suc de portocale proaspat stors (∼5 portocale)
  • 60g zahar tos (sau dupa gust, in functie de cat de dulci sunt portocalele)
  • 4g gelatina

Pentru decor:

  • o portocala rosie si una portocalie
  • frunze de menta

Cum am facut:
[obi_random_banners align=”center” screen=”single”]

Pentru blatul din biscuiti cu migdale, am topit mai intai untul si am copt 5 minute feliile de migdale in cuptor la 180ºC. Eu am avut cuptorul pornit si le-am copt in cuptor, dar se pot praji intr-o tigaie, fara ulei, pe foc mediu 2-3 minute, amestecand mereu, sa nu se arda. Le-am lasat apoi sa se raceasca.

Am maruntit in tocator biscuitii impreuna cu migdalele prajite si le-am amestecat cu untul topit si racit.

Cheesecake italian cu ricotta si portocale

Am pus pe un platou, acoperit cu hartie de copt, inelul reglabil pozitionat la diametrul de 20cm (sau inelul detasabil de la o forma de tort cu diametrul de 20cm). Eu am tapetat interiorul inelului (optional) cu o folie mai groasa pentru a-l putea scoate mai usor la final. Am turnat biscuitii in interiorul inelului si i-am presat foarte bine (cu dosul lingurii sau cu degetele) si uniform pe toata suprafata. Am pus platoul cu blatul de biscuiti la frigider pana am pregatit compozitia de cheesecake.

Pentru cheesecake, am pus gelatina la hidratat in apa foarte rece cat sa o acopere bine.

Am pasat branza ricotta printr-o sita fina, am amestecat-o cu zaharul pudra si extractul de vanilie si am lasat-o deoparte.

Am stors sucul unei portocale (50ml), l-am pus intr-un vas si l-am pus pe foc sa se infierbante. Trebuie sa fie doar fierbinte, maxim 50ºC, nu sa fiarba, pentru ca se distruge gelatina. L-am luat de pe foc si am adaugat in el gelatina hidratata, scursa de surplusul de apa. Am amestecat bine sa se topeasca gelatina, apoi am adaugat doua linguri din compozitia de ricotta cu zahar. Am amestecat foarte bine sa se omogenzize, apoi am incorporat-o in restul de ricotta. Am adaugat si cojile de portocale confiate si le-am amestecat.

Am batut frisca semitare. Cand o adaugam in creme, frisca nu se bate pana la capat, sa stea bat, ci doar pana devine cremoasa si pufoasa, adica pana cand mixerul incepe sa lase urme in ea. Am incorporat mai intai o lingura de frisca in compozitia de cheesecake, apoi si restul. Am amestecat cu lingura usor, prin rasturnare.

Cheesecake italian cu ricotta si portocale

Am turnat compozitia de cheesecake astfel preparata in interiorul inelului, peste biscuiti si l-am pus la frigider pentru 4 ore, sa se intareasca.

Cand s-a intarit cheesecake-ul, am facut jeleul de portocale. Am pus gelatina la hidratat in apa foarte rece, cat sa o acopere bine.  Am stors sucul de portocale (250ml), l-am amestecat cu zaharul si l-am incalzit pana la punctul de fierbere. L-am lasat apoi sa se racoreasca 5 minute si am adaugat gelatina hidratata, scursa de surplusul de apa. Am amestecat sa se topeasca gelatina, apoi l-am lasat sa se raceasca la temperatura camerei.

Cheesecake italian cu ricotta si portocale

Am pus jeleul lichid usor, cu lingura, peste cheesecake-ul rece si l-am pus la congelator pentru jumatate de ora sa se inchege. Se poate pune si la frigider, dar dureaza mai mult, cam o ora.

Cand s-a inchegat si jeleul, am trecut cu un cutit subtire pe marginea cheesecake-ului si am desprins inelul. Am mutat cheesecake-ul pe platoul pentru servire si l-am decorat cu felii de portocale rosii si portocalii si frunze de menta.

Este minunat acest cheesecake. Usor, pufos si aromat… o nebunie!

Cheesecake italian cu ricotta si portocale

Spor la prajiturit!

Sursa de inspiratie: Cheesecake all’arancia.

Print Friendly, PDF & Email

Adaugă un comentariu: