Dacă tava în care vreau să fac prăjitura are altă dimensiune decât cea din rețetă, eu calculez cantitatea de ingrediente de care am nevoie facand proportia intre suprafetele celor 2 tavi (noroc ca am fost buna la mate′ in scoala)
De exemplu, Cheesecake-ul cu sos de fructe de padure l-am facut de data aceasta intr-o tava mai mica, cu diametrul de 18cm, iar cantitatile le aveam pentru tava cu diametrul de 23cm.
Suprafata tavii de 18cm = πR², adica cu 3,14*9*9 = 254 cm²,
iar suprafata tavii de 23 cm = 3,14*11,5*11,5 = 415 cm².
Proportia intre ele este: 254/415 = 61 %. Deci, pentru tava cu diametrul de 18 cm, am folosit 60% din cantitatea de ingrediente necesara pentru tava cu diametrul de 23cm.
In cazul unei tavi rotunde, aria cercului = πR², adica =3,14*raza cercului*raza cercului
In cazul unei tavi dreptunghiulare, suprafata = Lungimea * latimea
Spor la prajiturit!