Aceste mini tarte au un gust bogat și intens de cacao. Le recomand tuturor iubitorilor de ciocolată.Pentru aluat avem nevoie de:
- 115g unt la temperatura camerei
- 100g zahăr praf
- un ou mare la temperatura camerei
- jumate linguriță sare
- jumate linguriță extract de vanilie sau un plic zahăr vanilat
- 140g făină
- 50g cacao cernuta
Pentru sosul caramel:
- 200g zahăr
- 150ml smântână pentru frișcă
- 30g unt
Pentru ganache:
- 100g ciocolată neagră
- 50g ciocolată cu lapte (sau tot neagră)
- 100 ml smântână pentru frișcă
Cum am făcut :
[obi_random_banners align=”center” screen=”single”]
Am mixat untul cu zahărul , zahărul vanilat si sarea până s-au omogenizat, apoi am adăugat oul si am omogenizat din nou. Într-un bol separat am amestecat făina cu cacaoa cernută, pe care am adăugat-o în crema de unt. Am amestecat puțin cu mâna până s-a format aluatul. La nevoie se mai adaugă un pic de făină . Aluatul l-am pus la rece pentru jumătate de oră.
Am încălzit cuptorul la foc mediu (180°C). Am rupt câte o bucată din aluat pe care am întins-o cu sucitorul și apoi am pus-o în forma de mini tartă ( cu diametrul de 7,5 cm am avut eu). Mi-au ieșit 12 mini tarte cu diametrul de 7,5 cm si încă 4 bucăți pe care le-am copt în forme de brioșe din silicon. Am băgat formele cu aluat în frigider pentru 20 minute, apoi le-am copt 12 minute la foc mediu (180ºC).
Când le-am scos din cuptor, imediat am apăsat cu coada unei linguri de lemn în interiorul tartelor ca să se aplatizeze aluatul care a crescut, le-am scos din forme si le-am lăsat să se răcească.
Am făcut apoi sosul caramel. Într-o cratiță am topit zahărul , apoi am adăugat smântâna pentru frișcă și untul și am omogenizat. Am lăsat să se răcească.
Pentru ganache, am pus smântâna pe foc într-o crăticioară și separat am rupt ciocolata bucățele. Când smântâna a început să fiarbă, am luat imediat de pe foc și am adăugat ciocolata mărunțită. Am lăsat un minut si apoi am omogenizat. Am lăsat să se răcească .
Am umplut apoi fiecare mini tartă cu o lingură de sos caramel si ganache deasupra, până la nivelul cojii si am ornat cu sos caramel.
Atentie! Caramelul se scurge pe degete 🙂 Delicios…..
Sursa de inspirație: „Chocolate-Caramel Tartlets” de la David Lebovitz.