Este o combinație care m-a atras de prima dată când am văzut-o. Mie îmi place foarte mult. Cu toate acestea, există și persoane care au spus că nu e cine știe ce. „De gustibus non est disputandum” …. 🙂
Tortul este format din blat de fistic, cremă cu fistic, mousse de zmeură și jeleu de zmeură.
Pentru cei care vor să încerce, iată rețeta:
Blat:
- 200g făină
- 50g fistic
- 200g zahar
- o linguriță praf de copt
- un praf de sare
- 250g unt moale
- 5 ouă
- un plic zahăr vanilat sau jumate linguriță extract de vanilie
Sirop:
- 150ml apă
- 50g zahăr
- vanilie, coajă de portocală (opțional)
Crema cu fistic:
- 250 ml lapte
- 4 gălbenușuri
- 75g zahăr
- 30g făină
- 50g fistic măcinat foarte fin (sau pastă de fistic, daca aveti)
- 100g unt de 82% grăsime, la temperatura camerei
Mousse de zmeură
- 200g piure de zmeură
- 90g zahăr
- o lingură zeamă de lămâie
- 10g gelatină + 6 linguri apă rece
- 400ml smântână pentru frișcă
Jeleul de zmeură:
- 200 ml piure de zmeura (aprox.250g)
- 50g zahăr
- o lingură zeamă de lămâie
- 7g gelatină + 4 linguri apă rece
Cum se face;
[obi_random_banners align=”center” screen=”single”]
Blatul:
Tapetăm cu hârtie de copt fundul unei tăvi de tort de 28 cm.
Încălzim cuptorul la foc mediu (180ºC).
Într-un bol amestecăm făina, fisticul măcinat , praful de copt și sarea. În alt bol mixăm untul cu zahărul și zahărul vanilat până devine pufos, apoi adăugăm pe rând ouăle, mixând după fiecare până la încorporare. La sfârșit adăugăm amestecul de făină și omogenizăm ușor cu o spatulă. Turnăm compoziția în tavă și nivelăm. Se coace 40-50 minute la foc mediu sau până trece testul scobitorii (o scobitoare introdusă în blat, iese curată, fără urme de aluat crud). Scoatem blatul din tavă și-l lăsăm să se răcească.
Pentru sirop, se pune la fiert apa cu zahărul și o bucată de coajă de portocală (opțional). Se lasă să fiarbă 1-2 minute, se ia de pe foc și se pune la răcit. Când e rece, se pune extractul de vanilie.
Pentru crema cu fistic, se pune laptele pe foc să se infierbânte. Într-o cratiță se mixează gălbenușurile cu zahărul și făina până se deschid la culoare, apoi se toarnă în fir subțire laptele fierbinte amestecând în continuare. Se pune cratița pe foc mic și se amestecă continuu până se îngroașă crema. Se pune crema la răcit, acoperită cu folie de plastic. Când e rece se amestecă cu fisticul tocat cât se poate de fin ( sau pasta de fistic) și apoi cu untul moale si se mixeaza.
Începem asamblarea tortului. Curățăm blatul (dacă e cazul) și îl îndreptăm. Tăiem mai întâi blatul de dimensiunea unei tăvi de tort detașabile cu diametrul de 23cm (sau de cât aveți) .
(Se poate coace și un blat mai mic, în aceeași tavă de la care folosiți apoi inelul la montarea tortului, folosind o cantitate mai mică de ingrediente, dar nu se pot îndrepta așa de bine marginile blatului în cazul acesta. Eu am preferat sa coc blatul într-o tavă mai mare, ca să am de unde să decupez un blat frumos. Mie nu-mi prea ies blaturile aratoase cum mi-as dori.Se vede si in imagine 🙂 . Cu resturile de blat se pot face apoi cake pops sau doar bile (fără băț). Gasiti la sfarsitul acestei rețete cum le-am făcut .
Apoi tăiem blatul în 2 felii egale ca grosime. Punem unul dintre blaturi pe un platou și închidem inelul în jurul lui. Îl insiropăm, punem crema cu fistic si o nivelăm. Dăm la rece până facem mousse-ul.
Pentru mousse, punem gelatina cu apa într-un bol micuț să se hidrateze și apoi pregătim zmeura. Dacă a fost congelată, o decongelăm si o pasăm. Apoi o trecem prin sită să-i scoatem sâmburii (opțional). Din piureul astfel obținut, punem 200g sa se încălzească împreună cu zahărul și o lingură de zeamă de lămâie. Nu trebuie să fiarbă pentru că stricăm gelatina (am patit-o 🙁 ). Când e fierbinte piureul, adăugăm gelatina și amestecăm bine. Lăsăm să se răcească.
Batem frișca semitare. Adică nu până stă băț, să fie doar pufoasă. Când e rece zmeura, încorporăm ușor frișca prin mișcări de jos în sus. Gata și mousse-ul.
Scoatem tortul din frigider. Tăiem cea de-a doua felie de blat astfel încât să rămână cu diametrul de 18cm (pentru aspect). Se poate lăsa și felia întreagă. Se pune peste crema de fistic și se însiropează. Apoi punem mousse-ul de zmeură și dăm la frigider pentru cel puțin o oră.
Pentru jeleu, pregătim piureul de zmeură ca și la mousse. Eu am făcut toată cantitatea de piure o dată. Hidratăm gelatina 10 minute. Măsurăm 200ml de piure (eventual mai adăugăm apă dacă nu ne ajunge). Încălzim piureul cu zahărul și o lingură de zeamă de lămâie. Când e cald, adăugăm gelatina și amestecăm bine. Lăsăm să se răcească.
Când s-a întărit mousse-ul, turnăm încet jeleul peste mousse. Lăsăm din nou la frigider cel puțin o oră.
Când s-a întărit și jeleul, trecem cu un cuțit subțire pe marginea inelului și apoi desfacem inelul și îl scoatem.
Pentru ornare, eu am folosit ciocolată albă rasă pe răzătoare și rasă cu curățătorul de legume.
E ceva de lucru la acest tort, dar merită. Credeți-mă!
Pentru combinația de arome m-am inspirat de pe cookiejar.ro -Tort cu zmeură și fistic, iar pentru aspect, de pe pastry-workshop.com- Entremet cu fructe de pădure si nucă de cocos.
Bilele din resturi de blat si margini de prăjituri:
Am mărunțit blatul. Am adăugat extract de vanilie. Puteti adăuga ce arome doriți. Eu am avut si marginile de la brownie cheesecake cu aroma de la coaja de portocală care i-a dat un gust foarte bun.
Am făcut un ganache din 50 ml smântână pentru frișcă si 50 g ciocolată albă. Se încălzește smântâna până la punctul de fierbere, apoi se toarnă peste ciocolata mărunțită , se lasă un minut, apoi se amestecă bine până la omogenizare. Se lasă să se răcească. Când e rece, turnăm peste blatul mărunțit câte puțin, până ajungem la consistența dorită a amestecului. Să nu fie prea moale compoziția. Formăm bilele si le dăm un sfert de oră la congelator sau la frigider mai mult timp.
Topim 200g ciocolată albă pe baie de aburi (într-o cană sau alt vas mic), înfingem un băț de frigăruie în câte o bilă și o scufundăm în ciocolată , o scurgem bine de surplusul de ciocolată, lovind ușor cu bățul de marginea vasului, apoi presărăm fistic tocat. Punem pe o tavă tapetată cu hârtie de copt până se întărește ciocolata. Pentru a se întări, le băgăm un pic în frigider.
Gata și bilele. Să aveți spor!
Pentru blat nu ati mentionat cantitatea de zahar! Minunat tortul!
Multumesc pentru sesizare. Imi cer scuze totodata. Sper ca neplacerile cauzate sa nu fie prea mari. Am corectat acum.
Wow! Arata foarte bine! Spuneti mi va rog la crema de fistic untul se adauga in crema racita sau untul se spumeza si crema racita se adauga in el? Cum procedez exact? Multumesc!
Cel mai sigur e să spumati untul și să adăugați crema răcită în el
buna seara! miine intentionez sa l execut! 🙂 intrebare: ce fel de fistic folosesc? crud? sau il iau crud, fiind nesarat, si apoi il coc? multumesc! m as bucura daca ati putea sa mi raspundeti seara aceasta
Buna seara! Eu am folosit fistic crud si, din cate imi amintesc, nu l-am decojit. Se poate decoji usor dupa ce a stat 30 de secunde in apa fiarta. In felul acesta isi intensifica si culoarea verde. Spor la treaba! 🙂
Multumesc frumos pt raspuns 🙂
Cu drag!