Chec de albusuri cu nuca

Chec alb

În afară de faptul că este un chec foarte bun, rețeta este  bine-venită atunci când ne-au rămas mai multe albușuri de la prepararea altor prăjituri.

Conform rețetei, avem nevoie de:

  • 6 albușuri
  • 200g zahăr tos
  • 100g unt topit (sau ulei)
  • 60g făină
  • o lingură zeamă de lămâie
  • 100g nuci măcinate
  • 50g  nuci felii
  • 50g smochine deshidratate
  • 50g rahat
  • 50g stafide (sau curmale)
  • 15ml rom
  • coajă rasă de portocală și de lămâie
  • extract de vanilie
  • un praf de sare

Eu am pus ce am avut acasă: nuci, migdale, stafide, coajă de portocală si lămâie.

Cum am făcut:

[obi_random_banners align=”center” screen=”single”]
Am pregătit toate ingredientele: Am topit untul. Am măcinat o parte din nuci împreună cu migdalele, am tăiat felii celelalte nuci. Stafidele le-am pus la înmuiat în rom. Am amestecat apoi făina cu sarea și nucile.

Chec alb4

Am  tapetat cu hârtie de copt 2 tăvi de chec ( eu am făcut cantitate mai mare, din 10 albușuri). Am încălzit cuptorul la foc mijlociu (180ºC). 

Chec de albusuri cu nucaAm mixat albușurile spumă tare. Am adăugat apoi treptat zahărul și o lingură de zeamă de lămâie, mixând în continuare până s-a întărit din nou spuma. Am adăugat untul topit și am încorporat ușor cu o spatulă. Apoi am adăugat stafidele cu tot cu rom, extractul de vanilie si amestecul de făină. Am amestecat ușor, de jos în sus, până la încorporare. Am turnat compoziția în cele 2 tăvi pregătite, am nivelat și le-am dat la cuptor. Am copt 40 de minute. După 20 de minute, se poate reduce temperatura dacă e necesar.

Am scos checul din tavă și l-am lăsat să se răcească, apoi l-am pudrat cu zahăr praf. L-am servit la cafea.

Chec de albusuri cu nuca

Spor la prajiturit!

3 thoughts on “Chec de albusuri cu nuca

  1. Am pregatit pentru petrecerea de Craciun acest chec 🙂
    Prima ”victima” a fost sotul … l-a declarat ca fiind BESTIAL. Prin urmare, am decis sa mai fac unul, doar ca de data aceasta in forme de muffins. Mi-au iesit cam 25 de ”minichecuri” (cum l-au denumit prietenii nostri).

    Atat au fost de bune, incat au disparut de pe tava in mai putin de 5 minute 🙂

    Iar sotul nu se poate opri din savurat … Gaseste tot felul de pretexte… ba un ceai, ba o cafea, ba o cana cu lapte… Merge cu orice 🙂
    Este aromat, pufos, cu totul altfel decat un chec banal 🙂

Adaugă un comentariu: