În afară de faptul că este un chec foarte bun, rețeta este bine-venită atunci când ne-au rămas mai multe albușuri de la prepararea altor prăjituri.
Conform rețetei, avem nevoie de:
- 6 albușuri
- 200g zahăr tos
- 100g unt topit (sau ulei)
- 60g făină
- o lingură zeamă de lămâie
- 100g nuci măcinate
- 50g nuci felii
- 50g smochine deshidratate
- 50g rahat
- 50g stafide (sau curmale)
- 15ml rom
- coajă rasă de portocală și de lămâie
- extract de vanilie
- un praf de sare
Eu am pus ce am avut acasă: nuci, migdale, stafide, coajă de portocală si lămâie.
Cum am făcut:
[obi_random_banners align=”center” screen=”single”]
Am pregătit toate ingredientele: Am topit untul. Am măcinat o parte din nuci împreună cu migdalele, am tăiat felii celelalte nuci. Stafidele le-am pus la înmuiat în rom. Am amestecat apoi făina cu sarea și nucile.
Am tapetat cu hârtie de copt 2 tăvi de chec ( eu am făcut cantitate mai mare, din 10 albușuri). Am încălzit cuptorul la foc mijlociu (180ºC).
Am mixat albușurile spumă tare. Am adăugat apoi treptat zahărul și o lingură de zeamă de lămâie, mixând în continuare până s-a întărit din nou spuma. Am adăugat untul topit și am încorporat ușor cu o spatulă. Apoi am adăugat stafidele cu tot cu rom, extractul de vanilie si amestecul de făină. Am amestecat ușor, de jos în sus, până la încorporare. Am turnat compoziția în cele 2 tăvi pregătite, am nivelat și le-am dat la cuptor. Am copt 40 de minute. După 20 de minute, se poate reduce temperatura dacă e necesar.
Am scos checul din tavă și l-am lăsat să se răcească, apoi l-am pudrat cu zahăr praf. L-am servit la cafea.
Spor la prajiturit!
Am pregatit pentru petrecerea de Craciun acest chec 🙂
Prima ”victima” a fost sotul … l-a declarat ca fiind BESTIAL. Prin urmare, am decis sa mai fac unul, doar ca de data aceasta in forme de muffins. Mi-au iesit cam 25 de ”minichecuri” (cum l-au denumit prietenii nostri).
Atat au fost de bune, incat au disparut de pe tava in mai putin de 5 minute 🙂
Iar sotul nu se poate opri din savurat … Gaseste tot felul de pretexte… ba un ceai, ba o cafea, ba o cana cu lapte… Merge cu orice 🙂
Este aromat, pufos, cu totul altfel decat un chec banal 🙂
Mă bucur că v-a plăcut. Te invit să încerci și alte prăjituri de la mine 🙂
Imi fac curaj si incerc 😉
Probabil urmatoarele pe lista vor fi
http://pleziruri.wordpress.com/2014/10/23/petits-fours-cu-mousse-de-lamaie-si-lime/ ….. imi lasa gura apa cand ma uit la poze 😛