Tot un mousse, dar altă aromă și altă înfățișare ……. 🙂
Reteta este pentru o tava dreptunghiulara de aproximativ 20*30cm.
Avem nevoie de următoarele ingrediente:
Blat de vanilie cu unt:
- 2 ouă
- 60 g zahăr tos
- 50 g făină
- un vârf de cuțit praf de copt
- 30 g unt
- un praf de sare
Sirop:
- 150 ml apă
- 50 g zahăr tos
- o felie coajă de lămâie
- opțional o lingură limoncello, whiskey sau vodcă
Mousse de lămâie și lime:
- 80 ml zeamă de lămâie și lime
- coaja de la un lime (sau/și lămâie)
- curd de lămâie și lime
- 7 g gelatină + 35 ml apă rece
- 2 albușuri
- 100 g zahăr tos
- 45 ml apă
- 280 g smântână pentru frișcă
Curd de lămâie și lime
- 3 gălbenușuri
- coaja de la o lămâie ( sau/și lime)
- 40 ml suc de lămâie sau/și lime
- 105 g zahăr tos
- 50 g unt
- un praf de sare
Cum am făcut :
[obi_random_banners align=”center” screen=”single”]
Pentru blat, am încălzit cuptorul la foc mijlociu (180ºC) și am tapetat tava cu hârtie de copt. Într-un bol am cernut făina împreună cu praful de copt. Am pus untul într-o crăticioară pe foc să se topească, apoi l-am răcit. În alt bol, am pus ouăle, zahărul și un praf de sare și am mixat până s-au deschis la culoare și și-au triplat volumul (aprox. 10 minute). Apoi am adăugat amestecul de făină și praf de copt și am încorporat cu o spatulă ușor, doar prin răsturnare. Am încorporat apoi untul topit. Am turnat compoziția în tavă și am copt 20 de minute. L-am scos din tavă și l-am lăsat să se răcească.
Am făcut siropul. Am fiert câteva clocote apa cu zahărul și coaja de lămâie. Am răcit și am adăugat o lingură de whiskey.
Pentru curd, am pus toate ingredientele într-un bol pe aburi, amestecând din când în când cu telul. După 20 de minute curdul s-a îngroșat. L-am strecutat și l-am pus deoparte până l-am încorporat în mousse.
Am pus gelatina la hidratat în apă rece. Într-un ibric mic, am pus zeama și coaja de lămâie și lime și am încălzit până la punctul de fierbere. Am oprit focul, am acoperit ibricul și am lăsat să se infuzeze până s-a răcit. Când s-a răcit am strecurat-o și am amestecat-o cu curdul.
Pentru mousse, am amestecat zahărul cu apa și am lăsat să fiarbă siropul 5 minute. Între timp, am bătut albușurile spumă tare. Am mixat în continuare, adăugând siropul în fir subțire până l-am pus pe tot, iar bezeaua a devenit lucioasă.
Am topit apoi gelatina pe baie de aburi și am încorporat-o în bezea astfel: am luat 2 linguri de bezea, le-am amestecat cu gelatina, apoi am adăugat acest amestec în bezea și am încorporat. Am adăugat și curdul amestecat cu zeama de lămâie infuzată. Am amestecat până la încorporare. Am lăsat să se răcească.
Am bătut frișca semitare și am încorporat-o ușor, cu mișcări de jos în sus.
Din păcate, am uitat să pozez mousse-ul când a fost gata.
Am pus blatul pe o tavă, am pus rama în jurul lui și am turnat mousse-ul. Am nivelat și l-am dat la frigider peste noapte (cel puțin câteva ore).
Am măsurat cu liniarul și am tăiat prăjitura în bucățele de 4*4 cm. Am tras cu un cuțit pe marginea ramei și am desfăcut rama.
Am vrut să îmbrac petits fours-urile în ciocolată albă topită, dar nu mi-a reușit. S-a scurs ciocolata de pe ele. Colegele de la cursul de cofetar au spus că trebuia să le bag un pic la congelator înainte și ar fi stat ciocolata. O să încerc altă dată. Acum le-am ornat cu inimioare de zahăr și bombonele argintii. Au ieșit tare drăguțe.
Ca și decor, se mai poate face gărduleț de ciocolată albă în jurul lor, cum am făcut la cel din imagine. Pentru asta, tăiem o fâșie de hârtie de copt de 16 cm lungime și lățime cât înălțimea prăjiturii. Topim ciocolată albă, o răcim până devine doar călduță (o temperăm), o punem într-o pungă mai groasă sau într-un cornet făcut din hârtie de copt, tăiem vârful și desenăm ce forme vrem pe fâșia de hârtie. Apoi lipim hârtia cu ciocolata în jurul prăjiturii. Dăm câteva minute la frigider și apoi dezlipim hârtia.
Vă invit să le încercați.
Îi mulțumesc Olguței și pentru rețeta acestui mousse.
Cat de mare e tava?
O tava de 32*22cm am folosit