Scorțișoară, nucșoară, ghimbir, nuci, stafide…. este un tort foarte potrivit pentru Crăciun.
Ingrediete pentru o tavă cu diametrul de 23cm :
Facem două blaturi, fiecare din următoarele ingrediente:
- 2 ouă
- 200g zahăr tos
- 140 ml ulei
- 100g făină
- 50g stafide
- 90g nuci (nuci, alune, fistic -eu am pus din fiecare)
- 200g morcovi rași pe răzătoarea mică
- o linguriță extract de vanilie
- o linguriță praf de copt
- un sfert linguriță bicarbonat de sodiu
- o linguriță de sare
- o linguriță scortisoara
- jumate de linguriță nucșoară
- un sfert de linguriță ghimbir
- un sfert de linguriță piper de cayenne sau boia iute (eu n-am avut curajul, am pus boia dulce)
Crema de unt cu bezea și ciocolată albă:
- 6 albușuri
- 225g zahăr
- 500g unt (82% grăsime)
- 150 g ciocolata alba
- un praf de sare
- o linguriță extract de vanilie
Dacă aveți nevoie și de cremă pentru ornat, mai adăugați 2 albusuri, 75g zahăr, 175g unt, 50g ciocolată.
Cum am făcut:
[obi_random_banners align=”center” screen=”single”]
Eu am copt separat cele două blaturi pentru că nu-mi încap în cuptor deodată două tăvi cu diametrul de 23cm. Dacă vă încap și aveți 2 tăvi, puteți să faceți compoziția o dată și să o repartizați în cele două tăvi.
Am încălzit cuptorul la foc mediu (180ºC). Am uns tava cu unt și am tapetat-o cu făină (se poate și cu hârtie de copt).
Într-un bol am amestecat făina, sarea, praful de copt, bicarbonatul de sodiu, nucile tocate, stafidele și condimentele.
Am curățat morcovii și i-am ras pe răzătoarea mică.
În alt vas am mixat ouăle cu zahărul până s-au deschis la culoare și și-au dublat volumul. Vreo 10 minute. Apoi am încorporat treptat uleiul, cu ajutorul unei spatule și la sfârșit extractul de vanilie.
Am adăugat ingredientele uscate treptat și le-am încorporat ușor. La final am adăugat și morcovii și i-am încorporat. Am turnat compoziția în tavă, am nivelat și am copt blatul 45 de minute la foc mediu, până a trecut testul scobitorii (o scobitoare introdusă în blat, când o scoatem iese curată, fără urme de aluat crud). Eu am mai redus focul după 20 de minute.
Am scos blatul din tavă și l-am lăsat să se răcească foarte bine pentru a-l putea tăia.
Am făcut încă un blat la fel. Eu am făcut blaturile cu o zi înainte.
Pentru cremă, am pus ciocolata pe aburi să se topească, apoi am lăsat-o să se răcească. Am tăiat untul cubulețe și l-am lăsat la temperatura camerei. Am pus o cratiță cu apă pe foc pentru baia de aburi. Albușurile cu zahărul și sarea, le-am pus într-un bol, le-am amestecat puțin cu telul, apoi le-am transferat pe baia de aburi. Am amestecat continuu cu telul timp de 5-7 minute, până s-a înfierbântat bezeaua și s-a topit zahărul din ea ( trebuie să ajungă la 70ºC, pentru cine are termometru). Apoi am luat-o de pe aburi și am mixat-o la viteză mare 10-12 minute, până s-a răcit complet vasul. Am mixat în continuare, adăugând câte un cub de unt la fiecare 5 secunde. La un moment dat, crema a început să se taie. Nu-i nimic, mixăm în continuare. Până am terminat de adăugat untul, s-a reparat și crema. Apoi am adăugat și ciocolata topită rece, tot câte puțin în timp ce mixam și la sfârșit, extractul de vanilie. În final a ieșit o cremă fină și pufoasă.
Am curățat și îndreptat marginile blaturilor și le-am tăiat pe fiecare în două felii. Apoi le-am umplut cu cremă și am ornat cu decor din zahăr special pentru Crăciun.
Mie îmi place să-l mănânc după ce a stat vreo 15 minute la temperatura camerei, să fie crema pufoasă, nu tare din frigider.
Sursa de inspirație: Bunătăți de la Oana
Buna Hanelore!
Abia acum am descoperit, intamplator blogul tau cu si despre prajituri> Imi place si mie sa coc, fac multe prajituri pentru familie si pentru prieteni,ele sunt apreciate, dar nu sunt nici pe departe o mare specialista!Exista doar placerea de a face dulciuri si exista mai ales satisfactia cand vezi ca celor din jurul tau le-a placut ceea ce ai facut.Sunt ardeleanca si aici femeile gatesc si fac prajituri bune, poate sunt si eu acolo o gospodina cat de cat pasionata si priceputa!Eu ma bucur mult ca am gasit acest blog, si voi fi o vizitatoare frecventa a acestuia!Mult succes in continuare in activitatea ta de-a „prajituri” si-ti transmit salutari din frumosul oras Sibiu!
Multumesc pentru cuvintele frumoase! Nici eu nu sunt o specialista. Si eu tot ce fac, fac din placere si ma bucur cand ceea ce fac este apreciat. Mai fac greseli, uneori nu-mi iese cum am vrut si fac din nou, dar asa invat.
Da, Sibiul este minunat. L-am vizitat vara trecuta si mi-a placut mai mult decat Clujul, pe care pana atunci l-am considerat cel mai frumos oras.
Duminica frumoasa in continuare si te mai astept in vizita! Esti oricand binevenita!