Am făcut turtă dulce mai mult împinsă de la spate de fiu-meu și cu promisiunea că mă ajută și el. Nu m-a ajutat, dar mă bucur că le-am făcut. Au ieșit foarte bune, doar un pic tari în prima zi. A doua zi sunt perfecte.
Avem nevoie de:
Pentru aluat:
- 500g făină
- 250g miere
- 150g unt topit
- 100g zahăr pudră
- 50ml lapte
- o linguriță cu vârf bicarbonat de sodiu (sau de amoniu)
- o linguriță rasă scorțișoară măcinată
- 2-3 cuișoare pisate fin
- un vârf de cuțit ghimbir pudră
- un vârf de cuțit nucșoară pudră
- un praf de sare
Pentru glazură:
- 200g zahăr pudră
- sucul de la o portocală
- colorant
Cum am făcut:
[obi_random_banners align=”center” screen=”single”]
Într-un vas, am pus pe rând mierea, untul topit, laptele,condimentele, zahărul și făina amestecată cu bicarbonatul de sodiu și sarea. Am amestecat mai întâi cu lingura, apoi am frământat 2 minute aluatul. L-am acoperit cu folie de plastic și l-am pus 2 ore la frigider.
Am încălzit cuptorul la foc mijlociu (175ºC).
Am luat câte o bucată din aluat, l-am întins cu sucitorul în foaie de 3-4 mm și am decupat turtele. Le-am pus în tava neunsă (eventual tapetată cu hârtie de copt) cu 2-3 cm distanță între ele. Le-am copt 10-12 minute.
Pentru glazură, am amestecat zahărul praf(cernut) cu suc de portocală pus câte puțin până am obținut o glazură mai lichidă. Am adăugat și colorantul la glazura roșie. Am pus glazura într-o pungă mai groasă (de congelator), am tăiat vârful și am desenat pe turta dulce. M-a ajutat și Luca…. la 2 bucăți. Le-am lăsat să se usuce. Nu prea mult, că n-am rezistat 😉
Have fun!
Rețeta este din cartea de bucate a Silviei Jurcovan.
De Craciun, am folosit turta dulce facuta dupa aceasta reteta pentru a decora Tortul Medovik.