Am făcut tarta aceasta de mai multe ori, inclusiv sub formă de prăjitură pentru selecția mea de prăjituri de casă de Crăciun.
Rețeta am luat-o de pe blogul comoridelicioase.blogspot.com
Pentru o tavă de tartă de 28cm (se poate folosi și o tavă de tort detașabilă) avem nevoie de următoarele ingrediente:
Pentru aluatul fraged:
- 150g unt rece tăiat cubulețe
- 80g zahăr brun pudră
- 225g făină
- un gălbenuș
- un praf de sare
Pentru crema frangipane (de migdale):
- 120g unt la temperatura camerei
- 130g zahăr brun pudră
- 2 ouă
- o linguriță extract de vanilie
- 100g migdale măcinate
- 4 linguri de făină
- un praf de sare
Pentru umplutură:
- un borcan compot de visine fără sâmburi sau vreo 300g vișine fără sâmburi congelate
Pentru stratul de deasupra:
- 50g fulgi de migdale
- 50g zahăr tos
- 3-4 linguri dulceață de caise sau piersici
Cum am făcut:
[obi_random_banners align=”center” screen=”single”]
Pentru aluatul fraged, am pus toate ingredientele într-un vas și le-am amestecat cu mâna doar până s-a format aluatul. Am învelit aluatul în folie de plastic și l-am pus pentru jumătate de oră la frigider.
Am încălzit cuptorul la foc mijlociu (180ºC).
Am pregătit fulgii de migdale caramelizați pentru stratul de deasupra. Într-o tigaie, am pus zahărul și fulgii de migdale să se caramelizeze. Am amestecat din când în când. Când s-a topit tot zahărul, le-am răsturnat pe o hârtie de copt și am despărțit cât am putut de bine fulgii de migdale. Deși eu am făcut așa cum spune în rețetă, vă sfătuiesc să nu puneți fulgii de migdale de la început împreună cu zahărul pentru că mie mi s-au ars o parte din ei până s-a topit zahărul. Eu zic să-i puneți când zahărul e deja jumate topit.
Apoi am scos aluatul de la rece, l-am întins în foaie cam de mărimea tăvii și l-am așezat în tavă. Am mai lipit bucățile cu mâna prin presare pe unde s-a rupt. Am înțepat apoi aluatul cu furculița în câteva locuri, am pus peste o hârtie de copt și peste hârtie o tavă rotunda, ca să împiedic creșterea aluatului. Am copt 15 minute.
Între timp, am făcut crema. Am mixat untul cu zahărul praf, apoi am adăugat pe rând ouăle, mixând după fiecare până la încorporare. Am adăugat făina de migdale, făina, sarea și extractul de vanilie și am omogenizat.
Am pus din loc în loc vișine pe blatul copt, peste ele am pus crema și restul de vișine printre celelalte. Deasupra am presărat fulgii de migdale caramelizați. Am pus tarta în cuptor și am copt 15-20 de minute la foc mijlociu.
Până s-a copt tarta, am încălzit dulceața de caise amestecată cu un pic de apă și am strecurat-o. Când am scos tarta din cuptor, am uns-o imediat cu dulceața diluată, cu ajutorul unei pensule.
Am lăsat tarta să se răcească în tavă, apoi am scos-o și am tăiat felii mai mari sau mai mici, după preferințe 🙂
Spor la prăjiturit!