Tarta cu ciocolata

Un desert simplu, rapid și absolut delicios! Tarta cu ciocolata combină o crustă fragedă cu cacao și o cremă fină, bogată în arome intense de ciocolată. Perfectă pentru orice ocazie, poate fi servită simplă sau personalizată cu topping-uri variate: boabe de cacao caramelizate, zmeură proaspătă, sos de zmeură, nuci sau alune caramelizate, frișcă ori sos de caramel. Este ușor de preparat și garantat va cuceri toate gusturile. Află reteta pas cu pas și răsfață-te cu un desert irezistibil!

Pentru o Tarta cu ciocolata cu diametrul de 28 cm (14-16 felii) avem nevoie de următoarele ingrediente:

Aluatul fraged cu cacao:
  • 180g făină
  • 20g cacao
  • 120g unt la temperatura camerei
  • 60g zahăr pudră (eu am pus zahăr brun)
  • un gălbenuș
  • o linguriță de bicarbonat de sodiu stins cu puțină zeamă de lămâie
  • jumate de linguriță extract de vanilie
  • un praf de sare
Crema cu ciocolată:
  • 2 gălbenușuri
  • 2 ouă
  • 110g zahăr tos
  • 110g de unt topit
  • 100g frișcă
  • 100g ciocolată
  • jumate de linguriță extract de vanilie
  • jumate de fiolă aromă de rom
Topping:
  • 100g frișcă
  • 20g boabe de cacao
  • 30g zahăr tos

Cum am făcut Tarta cu ciocolata:

Pentru aluatul de tarta cu cacao, am cernut făina împreună cu cacaoa și am lăsat-o deoparte. Am mixat gălbenușul cu zahărul pudră, am adăugat untul cubulețe și extractul de vanilie și am mixat până la omogenizare. Am adăugat bicarbonatul de sodiu stins cu câteva picături de zeamă de lămâie, apoi făina cu cacaoa și sarea și am amestecat puțin cu mâna doar până s-a legat aluatul. L-am acoperit cu folie de plastic și l-am pus 30 de minute la frigider.

Am încălzit cuptorul la foc mediu (180ºC).

Tarta cu ciocolata4

Apoi am întins aluatul cu sucitorul în foaie cam de mărimea tăvii, am luat foaia pe sucitor și am pus-o în tavă. Eu am folosit o tavă specială de tartă cu diamentrul de 28 cm, dar se poate folosi și o tavă de tort detașabilă. Am reparat pe unde s-a rupt prin presare cu degetele. Am înțepat aluatul din loc în loc cu furculița, am pus o hârtie de copt peste aluat și peste hârtie, o tavă rotundă ca să împiedic creșterea aluatului. Am copt 15 minute.

Pentru crema cu ciocolata, am topit ciocolata pe aburi și am lăsat-o să se răcească. Am topit și untul și, la fel, l-am lăsat la răcit. Am bătut ouăle împreună cu gălbenușurile și zahărul pe aburi până au devenit ușoare și pufoase. Le-am lăsat să se răcească la temperatura camerei. Am bătut frișca tare. În crema de ouă rece, am adăugat ciocolata topită și untul topit, apoi extractul de vanilie și esența de rom și la urmă frișca bătută și am încorporat ușor. Am turnat crema în tavă, peste aluatul precopt. Am copt încă 15 minute la foc mediu spre mic.

Tarta cu ciocolata5

Pentru topping, am caramelizat zahărul, am adăugat boabele de cacao și le-am răsturnat pe o hârtie de copt. Când s-au răcit, le-am spart cu ciocanul de carne în bucățele mai mici, pe care le-am presărat peste tartă.

Am bătut și 100 ml frișcă cu care am făcut câteva moțuri.

Spor la prăjiturit!

Adaugă un comentariu: