Pentru că nu am mai găsit să cumpăr alune decojite, am fost nevoită să mi le decojesc singură. Mi-a luat cam o oră să curăț 350g de alune.
Cum am făcut:
[obi_random_banners align=”center” screen=”single”]
Am încălzit cuptorul la foc mijlociu (170ºC), am tapetat o tavă cu hârtie de copt, am pus alunele pe hârtie răsfirate și le-am copt 15 minute. Pe la jumătatea timpului le-am întors un pic cu lingura. Le-am scos din cuptor și le-am lăsat să se răcorească, apoi am pus câteva într-o sită (ar trebui să fie cu găuri mai mari) și le-am frecat cu mâna de sită până s-au decojit. De pe unele se curăță mai ușor, de pe altele mai greu. Pe unele a trebuit să le iau separat și să le frec de sită, ca pe răzătoare.
Nu sunt la fel de „curate” ca și cele cumpărate gata decojite, dar le-am folosit și sunt foarte bune.
Adaugare ulterioara: In decursul timpului am folosit mai multe tipuri de alune de padure si pot sa va spun ca unele se decojesc mai usor, iar altele mai greu. In general, cele mai mici se decojesc mai greu. Cele mai mari se decojesc foarte usor, doar frecandu-le intre palme.
Precizez ca alunele decojite astfel au gust de copt, care mie îmi place mai mult decât gustul alunelor crude. Deci e un plus,nu un minus.
Și mai este un mare plus: sunt mult mai ieftine față de cele decojite.
Spor la decojit! 🙂
extraordinar……….. in toate padurile romanesti sunt si aluni (arbusti) care produc fructe comestibile …….asa arata alunele autohtone ?????????? de ce sa le spunem alune de padure la ce le importate si cultivate la noi in cultura (ograda) eu consider ca ar fi mai potrivit alune de cultura si nu alune de padure
decojire este un termen foarte generos …presupune ca este o coaja (a se verifica DEX) , sub coaja este un invelis fibros amarui care trebuie inlaturat ,…..parerea personala este ca dupa decojire urmeaza curatare………… nu este obligatoriu sa insusiti termenii…..