Mi-am dorit de mult să fac așa un tort decorat cu trandafiri. Am mai avut o dată o tentativă, dar nu mi-a ajuns crema și am renunțat. De data asta mi-a ajuns la fix.
Îmi place și ideea de tort înalt, dar până acum n-am știut cum să-l fac astfel încât să pot să-l tai frumos. Acum am aflat 😉
Am făcut deci 3 blaturi pe care le-am copt în tava cu diametrul de 18 cm.
Pentru aceasta avem nevoie de următoarele:
De 3 ori:
- 4 albușuri
- 130g zahăr tos
- 70g unt topit
- 40g făină
- o lingură suc de lămâie
- 70g nuci măcinate
- 35g nuci coapte tăiate felii
- 35g curmale tăiate felii
- coaja de la o portocală
- un plic de zahăr vanilat
- un praf de sare
Pentru crema de unt cu portocale:
- 5 ouă și 2 gălbenușuri (se poate face din cele 12 gălbenușuri rămase, dar eu am avut 10 albușuri la congelator pentru blat, astfel că mi-au rămas doar 2 gălbenușuri pentru cremă și am completat cu ouă întregi.Cred totuși că iese mai pufoasă crema dacă folosim și albușuri).
- 350g zahăr tos
- sucul și coaja de la 2 portocale
- 600g unt (82% grăsime)
- un praf de sare
Pentru însiropat:
- Sucul de la o portocală
- 2 linguri cu rom
Pentru un tort normal cu diametrul de 24cm, se poate face un blat din 8 albusuri, care apoi se va tăia în trei straturi, iar crema din cele 8 gălbenușuri.
Cum am făcut:
[obi_random_banners align=”center” screen=”single”]
Pentru blaturi, am încălzit cuptorul la foc mijlociu (180ºC), am uns tava cu unt și am tapetat-o cu făină. Eu am două tăvi cu diametrul de 18cm, așa că am copt 2 blaturi o dată și apoi încă unul.
Am topit untul și l-am lăsat să se răcească.
Am copt 5 minute nucile la foc tare, apoi le-am tăiat feliuțe. Am tăiat curmalele feliuțe și le-am amestecat cu făina, nuca măcinată, nucile felii și coaja rasă de la portocală.
Separat am bătut albușurile spumă tare împreună cu un praf de sare. Am adăugat o lingură de suc de lămâie și zahărul (amestecat cu zahăr vanilat) treptat, câte o lingură și am bătut în continuare până am obținut o spumă tare și lucioasă.
Am adăugat untul topit și am amestecat ușor cu telul ( nu cu mixerul), apoi am adăugat și ingredientele uscate și am omogenizat ușor cu telul prin mișcări de jos în sus.
Am turnat compoziția în tavă, am nivelat și am copt 30 de minute. Am verificat cu scobitoarea dacă e copt. (O scobitoare introdusă în blat, trebuie să fie curată când o scoatem, fără urme de aluat necopt).
Am scos blatul din tavă și l-am lăsat să se răcească.
Am făcut în total 3 astfel de blaturi.
Pentru cremă, am pus sucul de portocală împreună cu coajă rasă într-un ibric să fiarbă. Am fiert 2-3 minute, apoi am acoperit și am lăsat să infuzeze până s-a răcit. Când s-a răcit l-am strecurat.
Am pus într-o cratiță apă la fiert pentru baia de aburi.
Într-un castron de metal mare (care poate fi pus pe baia de aburi) am bătut albușurile spumă tare. Am adăugat o lingură de suc de portocale infuzat și zahărul treptat câte o lingură în timp ce mixam. Am bătut până am obținut o spumă tare și lucioasă. Apoi am adăugat încă 8 linguri de suc de portocale infuzat și gălbenușurile, am amestecat cu telul și am transferat castronul pe baia de aburi. Am bătut cu telul în continuu cam 12 minute, până s-a legat un pic, ca o smântână, după care am luat-o de pe aburi și am pus-o la răcit.
Dacă faceți crema doar din gălbenușuri, puneți în castron gălbenușurile, zahărul și 12 linguri de suc de portocale infuzat (sau câte gălbenușuri atâtea linguri de suc), amestecați puțin, apoi transferați pe aburi și amestecați tot așa cu telul până se leagă puțin, ca o smântână. O puneți apoi la răcit.
Este foarte important ca numărul de linguri de suc de portocale să nu depășească numărul de ouă pentru că se poate tăia crema când o combinam cu untul.
Am mixat apoi untul moale până a devenit spumos și am adăugat treptat crema rece (la temperatura camerei) în unt. Am mixat până am obținut o cremă ușoară și pufoasă.
Dacă se întâmplă totuși să se taie crema, mixați separat 100g de unt (aflat la temperatura camerei), apoi adaugati câte un pic din crema tăiată în unt și mixați până terminați de adăugat crema.
Am tăiat fiecare blat în două felii.
Pentru insiropat, am stors o portocala și am amestecat sucul cu două linguri de rom.
Am asamblat tortul. Crema am împărțit-o jumate pentru umplut și jumate pentru ornat.
Am pus pe platou o felie de blat, am însiropat, am pus crema în strat subtire. Am continuat cu următoarele felii de blat, sirop și cremă.
La mijloc, după al treilea blat, am pus doar un pic de cremă și peste cremă un disc de carton plastifiat de mărime un pic mai mică decât blatul. Am pus cremă pe margine și am acoperit cu următorul blat. În felul acesta voi putea tăia o felie de tort de dimensiune normală, doar până la jumatea înălțimii.
După ce am terminat de umplut, am îmbrăcat tortul într-un strat subțire de cremă și l-am pus jumate de oră la frigider.
Pentru trandafiri am folosit un poș cu dui în formă de stea deschisă ( 1M de la Wilton).
Am început de sus în jos. Am format fiecare rozetă începând din mijloc spre exterior. De două ori am dat jos trandafirii de pe tort pentru că nu mi-a plăcut cum arătau. :)) Dar cu răbdare și perseverență am reușit. Sunt convinsă că și voi veți reuși.
Spor (și răbdare) la prăjiturit!
Buna seara!Foarte interesant modul cum ai cladit acest tort! De gust sa nu mai vorbesc! Acel disc plastifiat, se poate cumpara de undeva anume, sau folosim ceva potrivit ce avem pe acasa?Felicitari, poate cu o ocazie anume,si cu rabdare multa, am sa incerc si eu aceasta reteta de tort! Urmaresc tot ce apare pe Fb,(pleziruri, ce si cum) iar anul trecut de Craciun, am facut trei retete de dulce,de la pleziruri.ro!
Buna seara! Discurile de carton se gasesc la magazinele cu ambalaje pentru cofetarii. Se poate si improviza unul dintr-un carton invelit bine in folie de plastic. M-as bucura sa incerci si tortul acesta. Abia astept sa-mi spui cum a fost. Multumesc pentru felicitari!!