Tortul Sultanului, cu ciocolata si alune

Tortul Sultanului, cu ciocolata si alune

Tortul Sultanului, inspirat din luxul și opulența specifică festinurilor orientale, este desertul perfect pentru ocaziile speciale sau pentru momentele în care vrei să te răsfeți cu ceva cu adevărat special. Blatul intens de ciocolată cu alune si cele trei straturi fine de cremă – ciocolată catifelată, vanilie delicată și alune, se completează armonios, oferind o experiență demnă de un sultan.

Pentru un tort dreptunghiular de 27*17cm (sau rotund cu diametrul de 28cm) avem nevoie de urmatoarele ingrediente:

Blatul de ciocolată cu alune:

  • 9 ouă
  • 30g făină
  • 30g amidon
  • 100g zahăr tos (opțional zahăr brun)
  • 50g cacao
  • 100g alune decojite macinate
  • 50g unt

Sirop pentru însiropat:

  • 150ml apa
  • 4 linguri zahăr tos
  • 2 lingurițe zahăr vanilat
  • o lingură de rom

Crema de vanilie:

  • 5 gălbenușuri
  • 50g amidon
  • 600ml lapte
  • 20g unt
  • 100g zahăr tos
  • o lingură extract de vanilie

Crema de ciocolată 1:

  • o treime cremă de vanilie (de mai sus)
  • 300ml smântână pentru frișcă
  • 150g ciocolată neagră + 50g ciocolată cu lapte

Crema cu alune:

  • celelalte două treimi de cremă de vanilie
  • 5g gelatină + 2 linguri de apă + o lingură de coniac (sau whiskey)
  • 180g alune decojite coapte (se coc 15 minute la foc mediu) măcinate grosier
  • 150ml smântână pentru frișcă

Crema de ciocolată 2:

  • 300ml smântână pentru frișcă
  • 150g ciocolată neagră
  • 50g zahăr tos

Glazura oglindă:

  • 300g zahăr
  • 100g cacao
  • 280ml apă
  • 200 ml smântână pentru frișcă
  • 10g gelatină + 50ml apă

Cum am făcut Tortul Sultanului:

Blatul. Am încălzit cuptorul la foc tare (220ºC) și am uns cu unt și am tapetat cu făină o tavă de 27*34 cm (sau o tavă rotundă cu diametrul de 28cm).

Tortul Sultanului, cu ciocolata si alune

Într-un bol am amestecat făina, amidonul, cacaoa, 50g zahăr și alunele măcinate fin. Separat am mixat ușor 2 ouă și 7 gălbenușuri și le-am adăugat la ingredientele uscate. Am mixat, apoi am adăugat untul topit și l-am încorporat.

Am bătut tare cele 7 albușuri cu un praf de sare, am adăugat treptat 50g zahăr și am bătut în continuare până am obținut o bezea tare și lucioasă. Am încorporat bezeaua ușor, cu lingura, în compoziția de dinainte. Mai întâi două linguri de bezea, până s-a subțiat un pic compoziția, apoi restul de bezea.

Am turnat amestecul în tavă și am copt 15 minute, până a trecut testul scobitorii (o scobitoare introdusă în blat iese curată, fără urme de aluat necopt). Am lăsat blatul să se răcească.

Pentru varianta de tort în formă rotundă, am copt un blat în tava cu diametrul de 28cm, pe care l-am tăiat apoi în două felii egale.

Am făcut crema de vanilie. Am pus laptele cu untul să se înfierbânte (dacă folosiți păstaie de vanilie, o tăiați pe lungime, scoateți semințele, o puneți împreună cu semințele în lapte, aduceți la punctul de fierbere, lăsați acoperit 20 de minute, după care strecurați și puneți din nou să se înfierbânte). Într-o cratiță am mixat gălbenușurile cu zahărul, am adăugat amidonul, apoi, în timp ce mixam, am adăugat laptele fierbinte în fir subțire. Am pus apoi cratița pe foc și am amestecat până s-a îngroșat crema. Am luat de pe foc, am adăugat extractul de vanilie și am lăsat să se răcească, amestecând din când în când să nu facă pojghiță (sau o acoperiți cu folie de plastic și o lăsați să se răcească).

Tortul Sultanului, cu ciocolata si alune3

Pentru crema de ciocolată 1, am bătut frișca tare și am lăsat-o deoparte. Am topit ciocolata pe aburi și am lăsat-o să se răcească la temperatura camerei. Apoi am amestecat jumătate din ciocolata topită cu o treime din crema de vanilie și cealaltă jumătate cu frișca bătută. Am combinat cele două creme.

Tortul Sultanului, cu ciocolata si alune4

Am început asamblarea tortului. Am tăiat blatul în două, obținând două blaturi de 17*27cm. (Blatul rotund îl taiem pe grosime in două felii egale). Am pus unul din blaturi pe un platou, l-am înțepate cu furculița și l-am însiropat. (Pentru sirop, am amestecat apa cu zahărul și zahărul vanilat, am fiert un minut, apoi l-am răcit și am adăugat romul). Am distribuit crema de ciocolată 1 uniform peste blatul însiropat. Peste crema 1 am pus cel de-al doilea blat însiropat și am dat la frigider până am pregătit crema de alune.

Pentru crema de alune, am pus gelatina să se hidrateze în apă cu coniac 10 minute, am măcinat alunele grosier și am bătut frișca. Apoi am dizolvat pe aburi gelatina scursă de surplusul de apă și am amestecat-o cu cele două treimi de cremă de vanilie rămasă. Am mixat, apoi am adăugat alunele măcinate și la sfârșit frișca bătută și am încorporat ușor. Crema astfel obținută am distribuit-o peste cel de-al doilea blat. Am dat la frigider pentru jumătate de oră.

Tortul Sultanului, cu ciocolata si alune5

Pentru crema de ciocolată 2, am amestecat smântâna pentru frișcă și zahărul și le-am pus pe foc. Am amestecat până s-a dizolvat zahărul și am lăsat amestecul să ajungă la punctul de fierbere. L-am turnat peste ciocolata mărunțită, am lăsat 10 minute să stea acoperită cu un capac, apoi am amestecat bine sa se topească toată ciocolata și să se omogenizeze crema. Am lăsat-o să se răcească la temperatura camerei.

Cand s-a racit, am mixat până când crema s-a deschis la culoare și a devenit spumoasă. Am distribuit-o peste crema de alune și am dat din nou tortul la frigider.

Tortul Sultanului, cu ciocolata si alune6

Pentru glazura oglindă, am pus gelatina să se hidrateze în apă rece. Într-o cratiță am amestecat zahărul cu cacaoa, am adăugat apa și smântâna și am fiert-o pe foc mediu 20 de minute, până a început să se îngroașe. Ar trebui să ajungă la 108ºC (dacă aveți termometru cu care să măsurați). Am luat-o de pe foc și am lăsat-o vreo 5 minute să se răcorească, după care am adăugat gelatina scursă de surplusul de apă și am amestecat bine. Am lăsat glazura să se răcească până când a fost doar călduță. Trebuie să fie nici prea rece pentru că se îngroașă prea tare și nu se mai poate întinde pe tort, nici prea caldă, ca să nu strice crema de sub ea. Dacă se răcește prea tare, se mai poate reîncălzi.

Tortul Sultanului, cu ciocolata si alune7

Am pus tortul pe un grilaj cu o tavă sub și am pus glazura începând din mijloc. M-am ajutat de un cuțit cu lama lată ca să o întind uniform. Glazura scursă în tavă se poate refolosi (eventual strecurată în prealabil și încălzită).

Am ornat cu alune coapte întregi și tocate și câteva spirale din ciocolată.

Tortul Sultanului, cu ciocolata si alune

Spor la prăjiturit!

Tortul Sultanului, cu ciocolata si alune

22 thoughts on “Tortul Sultanului, cu ciocolata si alune

  1. Buna,vreau sa te felicit pt. Blog…toate rețetele sunt suuuuper,pe gustul meu!!! Vreau sa te- ntreb cum ai făcut spiralele de ciocolata ,asa subțiri….Succes in continuare,in tot ce faci!!!!

    • Multumesc pentru apreciere. Ma bucur ca prajiturile pe care le fac eu sunt si pe gustul tau. 🙂
      Spiralele de ciocolata le-am facut subtiri cu ajutorul unei spatule/ raclete (nu stiu cum se numeste) in zig-zag, cu care poti decora marginea tortului cu dungi. Dupa ce am intins ciocolata pe o fisie de folie, am tras cu racleta si am facut dungile. Apoi am rasucit folia. Ma gandesc acum ca ar merge si cu furculita sa trasezi dungile. Nu stiu daca ai inteles ceva… 🙂

  2. Multumesc de pont,am racletă,am sa- ncerc sa fac cârlionții in curând….acum ca am citit reteta,vad putina diferența între retete..eu am folosit migdale in loc de alune ,in rest i- ai dat o nota personală rețetei…..bravo!!! Încearcă de pe culinar si reteta „pădurea Neagră”, nu e reteta comuna,e reteta care se apropie cel mai mult de cea originala!Spor la prăjiturit!!!!!

  3. Buna ziua! As dori sa fac acest tort si am nevoie de putin ajutor: se pot inlocui alunele cu nucile? Am vazut ca reteta originala este cu migdale, dar mie mi se par prea finute pentru el si nu cred ca se poate simti aroma atat de puternic, ca la alunele de padure. Eu am foarte multe nuci si nu stiu daca este o idee buna sa le inlocuiesc sau nu.

    • Eu folosesc de obicei smântâna de la Lidl. Ca să se bată bine, smântâna trebuie să fie foarte rece. O bat 1minut la viteză mică (cu mixerul), apoi măresc viteza. La 200_300ml smântână mai bat aproximativ încă 1 minut. Dacă e mai multă, trebuie bătută ceva mai mult.

        • Cu plăcere. Nu am mai precizat, smântâna trebuie să fie smântână pentru frișcă. Se mai numește frișcă lichidă. Da, se pot folosi nuci sau migdale. Pentru un gust mai bun, nucile se coc 5 minute la 180 grade înainte de a le mărunți.

  4. compozitia blatului inainte de a-l pune in tava are consistenta de maioneza taiata. Este vreo problema? Oare din ce cauza? Ma puteti ajuta?

    • Nu cred că va mai crește blatul dacă arată ca o maioneză tăiată. Presupun că nu au fost suficient bătute albușurile. Din păcate, nu știu ce ați mai putea face.

  5. Foarte bun tortul!
    Într-adevăr blatul a iesit cam tare, data viitoare nu am sa mai pun deloc amidon. Am batul albusurile spuma cu 50 gr de zahar, dar tot a iesit tare si deloc pufos…..cremele sunt bestiale. Multumesc pentru rețetă!

Adaugă un comentariu: