Este combinația aleasă de fiul meu pentru tortul de ziua lui. Are gusturi bune, n-am ce zice…
Ca să construiesc minionul, eu am avut nevoie de trei blaturi de 18cm. Puteți să înjumătățiți cantitățile și să faceți un tort normal cu diametrul de 23 cm.
Am avut nevoie de următoarele:
Pentru blaturi, de 3 ori:
- 4 ouă
- 80g zahăr tos
- 15g cacao
- 25g făină
- 60g nucă măcinată
- un praf de sare
Pentru creme:
- 5 ouă și 2 gălbenușuri (sau 6 ouă)
- 320g zahăr tos
- 6 linguri de apă
- 600g unt (82% grăsime) la temperatura camerei
- 200g ciocolata (jumate neagră, jumate cu lapte)
- 140g nuci (coapte)
- 140g zahăr tos pentru kranz
- o linguriță extract de vanilie
Pentru sirop:
- 200ml apă
- 50g zahăr tos
- o bucată coajă de portocală (opțional)
- o linguriță extract de vanilie
Pentru crema de bezea cu unt, necesară pentru îmbrăcarea tortului:
- 2 albușuri mari
- un praf de sare
- 80g zahăr tos
- 150g unt la temperatura camerei, tăiat cubulețe
- o linguriță extract de vanilie
Cum am făcut:
[obi_random_banners align=”center” screen=”single”]
Pentru blaturi, am uns tava cu unt și am tapetat-o cu făină (eu am două tăvi de 18cm, deci am copt o dată două blaturi, apoi încă unul într-un castron din sticlă termorezistentă pentru capul minionului).
Am încălzit cuptorul la foc mijlociu (180ºC). Am măcinat nuca și am cernut făina împreună cu cacaoa.
Într-un bol am bătut albușurile spumă tare împreună cu un praf de sare, apoi am adăugat treptat zahărul și am mixat în continuare până am obținut o spumă tare și lucioasă. Am adăugat apoi gălbenușurile amestecând cu un tel ușor de câteva ori, apoi am adăugat făina impreuna cu nuca în trei reprize amestecând tot cu telul ușor, până la încorporare. Am turnat compoziția în tava pregătită și am copt 30 de minute, până a trecut testul scobitorii (o scobitoare introdusă în blat, iese curată, fără urme de aluat necopt). Am scos blatul copt din tavă și l-am lăsat să se răcească.
Coacem în felul acesta încă două blaturi.
Până nu oprim focul, punem nuca pentru kranz într-o tavă și o coacem 5-6 minute. Coaptă, o frecăm un pic în mâini ca să o curățăm de mare parte din coaja care se îndepărtează astfel foarte ușor. Atât cât se poate…
Am făcut siropul. Am pus la fiert apa cu zahărul și coaja de portocală. Am amestecat să se topească zahărul și după câteva clocote am luat siropul de pe foc și l-am pus la răcit. Am adăugat extractul de vanilie.
Pentru creme, am mărunțit ciocolata (se poate rade) și am pregătit kranz-ul. Astfel, am tocat nucile coapte grosier (eu le-am pus în chopper), am caramelizat zahărul, am adăugat în el nucile mărunțite, am amestecat și imediat am răsturnat amestecul pe o hârtie de copt și l-am lăsat să se răcească. Când s-a răcit, am rupt bucăți și le-am mărunțit din nou în chopper, dar nu foarte tare.
Am pus o cratiță cu apă pe foc pentru baia de aburi. Într-un castron, care se potrivește perfect pe cratiță, am amestecat puțin cu telul ouăle cu zahărul și apa, apoi am pus castronul pe aburi și am amestecat continuu cu telul aproximativ 10 minute, până s-a legat puțin crema, ca o smântână. Am luat-o de pe aburi, am împărțit-o în două părți egale și am pus ciocolata într-una dintre ele. Am amestecat până s-a topit ciocolata și le-am lăsat pe amândouă să se răcească la temperatura camerei.
Între timp am mixat untul moale până a devenit spumos. L-am împărțit apoi și pe el în două. Într-o parte am adăugat crema de ciocolată (lingură cu lingură în timp ce mixam), iar în cealaltă, crema simplă(tot lingură cu lingură), la care am adăugat vanilia. La sfârșit am adăugat kranz-ul în crema albă.
Pentru crema de bezea, am pus albușurile cu zahărul într-un castron de metal pe aburi și am amestecat (nu batut) 5 minute continuu cu telul. Apoi am luat castronul de pe aburi și am mixat vreo 10 minute până s-a întărit bezeaua și s-a răcit inclusiv castronul. Am adăugat apoi cubulețele de unt pe rând, mixând după fiecare până la încorporare. La un moment dat crema s-a tăiat. Așa-i modelul la crema asta 🙂 Am continuat să mixez și am adăugat în continuare cubulețele de unt. Am mixat și după ce am terminat untul până când crema s-a refăcut și a devenit spumoasă. Am adăugat o linguriță de extract de vanilie.
Am asamblat tortul. Fiecare blat l-am tăiat în 3 felii. Am împărțit fiecare cremă în patru părți egale. Am însiropat câte un blat și am pus alternativ cremă cu ciocolată și cremă cu kranz până le-am terminat. Apoi am îmbrăcat tortul în crema de bezea, iar peste cremă am pus fondantul cu toate detaliile pe care și le-a dorit Luca pe tort. Am avut nevoie de foarte multă răbdare… Dar, a meritat. Am avut un copil mulțumit. Iar eu sunt mândră de mine, n-am crezut că mă voi descurca atât de bine. Totul e să încerci….
Dacă nu vreți să vă complicați cu două creme, faceți doar crema kranz că e foarte foarte bună.
Spor la prăjiturit!
Primul tort Minion pe care l-am facut il puteti vedea aici.