Le-am făcut la cerere. Nu știam de existența lor până acum. Am primit rețeta, am mai săpat și eu pe internet și am făcut o combinație. Foarte bune au ieșit. Luca a zis că-s „geniale”. Am făcut multă lume fericită, atât cu produsul finit, cât și cu rețeta. Mă bucur tare mult.
Pentru o porție, avem nevoie de:
- 250g nuci măcinate
- 250g zahăr pudră
- 1ou + 1 gălbenuș
- scorțișoară
- coajă rasă de lămâie (opțional)
- 1 albuș
- 3 linguri zahăr pudră
Cum am făcut:
[obi_random_banners align=”center” screen=”single”]
Am încălzit cuptorul la foc mediu și am tapetat două tăvi cu hârtie de copt.
Am pus pe blatul de lucru (eu folosesc o foaie de silicon – e foarte practică) nuca măcinată, zahărul pudră cernut, scorțișoara, un ou și un gălbenuș și le-am frământat până s-a legat aluatul. Apoi l-am întins cu sucitorul în foaie de 4-5mm.
Separat am bătut albușul spumă tare împreună cu un praf de sare. Am adăugat treptat cele trei linguri de zahăr pudră cernut și am mixat până am obținut o spumă tare și lucioasă.
Apoi am întins această spumă peste foaie și am tăiat cu rola stangle de aproximativ 1,5*8cm. Am aflat după aceea că spuma se poate pune și cu poșul (punga), după ce stanglele au fost tăiate. Arată mai bine…
Ca variațiune, stanglele se pot decupa cu decupatoarele în diferite forme și apoi se pune spumă cu poșul (punga). În cazul acesta nu le mai putem numi stangle (bețișoare)…
Am luat stanglele cu o spatulă (cuțit cu lama lată) și le-am pus în tava tapetată cu hârtie. Am presărat acum, că înainte de a le tăia am uitat, un pic de cacao pentru aspect. Apoi am redus focul la minim, am băgat tava în cuptor și am copt 20-25 de minute cu usa cuptorului blocata pe intredeschis cu ajutorul unei linguri de lemn. Am copt 20 de minute la foc mediu.
Completare: Nu mai stiu ce sa spun despre coacere 🙁 Prima data cand am facut stangle, le-am copt 20 de minute la foc mediu si au iesit foarte bine. A doua oara cand am facut, coapte la fel, bezeaua s-a facut maronie. Spun „coapte la fel”, dar eu am cuptor pe gaz si nu stiu sigur daca era aceeasi temperatura in cuptor ca si prima data. Din cauza asta, urmatoarele portii le-am copt la foc mic cu usa cuptorului intredeschisa si am modificat si in reteta (poate ati observat), dar nu mi-au placut pentru ca, desi bezeaua a ramas alba, parca nu erau coapte bine. Asa ca, acum am modificat din nou in reteta, scriind din nou ca se coc 20 de minute la foc mediu. Mai precizez ca in retetele pe care le-am gasit eu parerile sunt impartite: in unele scrie ca se coc la 180º C, altele la 150ºC, altele la foc mic. Imi cer scuze daca v-am creat neplaceri.
Miroase înnebunitor….
Spor la prăjiturit!
Buna seara, am dat intimplator peste reteta dumneavoastra. Sint favoritele mele de cind ma stiu. spuma de albus mama o facea ( adica ma punea pe mine sa o fac :-)) in felul urmator: albusul impreuna cu zaharul se freaca cu o lingura pina se face o spuma lucioasa extraordinara! se adauga treptat picatura cu picatura ori otet alb sau zeama de lamiie. Va fi un oponent placut zaharului. In loc de scortisoara , mama si bunica puneau ori nuca de Muscat sau Tonka. O seara buna
Mulțumesc pentru sfaturi și idei.. și pentru vizită!
Nu cred ca cuptorul e cel ce v-a facut probleme, cat variabilitatea umiditatii din aer. Ideea la stangle e sa recristalizeze zaharul da’ fara sa se caramelizeze prea tare, si bezeaua doar sa se usuce. Daca aerul e prea umed, poti sa-i faci orice la bezea ca nu se usuca. Temperatura prea ridicata in cuptor insa caramelizeaza zaharul, si-atunci bezeaua se face maro, si nici nu se mai intareste.