Știți cum miroase în bucătărie când fierbem dulceața de căpșuni… De mirosul acesta mi-a fost dor și am decis să fac și eu două borcănele. Am făcut după rețeta Laurei Laurențiu -Rețete ca la mama „Gem de căpșuni varianta a-2-a”. V-o recomand pentru că e gata într-o oră, folosește doar jumate de kg de zahăr la 1 kg de căpșuni, iar căpșunile își păstrează foarte bine aroma și culoarea.
Apoi m-am gândit cu ce ar merge cel mai bine să mănânc dulceața și mi-am amintit de budinca de orez. Să vă spun deci cum am făcut budinca de orez. Pentru o tavă de aproximativ 35*20 cm avem nevoie de următoarele:
- 1 l lapte
- 6 linguri de orez
- 5 linguri de zahăr (sau după gust)
- 4 ouă
- 80g unt la temperatura camerei
- zahăr vanilat
- coaja rasă de la jumătate de lămâie
Cum am facut:
[obi_random_banners align=”center” screen=”single”]
Mai întâi, am fiert orezul în lapte la foc mic, amestecând des să nu se prindă, apoi l-am lăsat să se răcească.
Am încălzit cuptorul la foc mediu (170ºC ) și am uns cu unt și tapetat cu făină o tavă emailată (sau sticlă termorezistentă) de 35*20 cm.
În orezul răcit am adăugat gălbenușurile, zahărul, zahărul vanilat, coaja rasă de lămâie și untul moale și am amestecat. Am bătut albușurile spumă tare și le-am încorporat și pe ele ușor cu o spatulă.
Am turnat compoziția în tavă și am nivelat. Am copt aproximativ o oră la foc mediu spre mic.
Budinca de orez se poate servi caldă sau rece, cu dulceață sau sirop de fructe, sau doar presărată cu scorțișoară.
Spor la prăjiturit!