Am baut in weekend un smoothie foarte bun care se numea „Deliciu roz” si era o combinatie de grapefruit roz si pere. Dragoste la prima degustare… Pe loc m-am hotarat sa fac un desert in combinatia asta. Am trecut prin diferite faze, de la tort, la minitortulete, minitarte si m-am oprit la ce-i mai simplu si rapid de facut: un desert la pahar.
Din doua pere si un grapefruit mi-au iesit doua pahare de 200ml (cele din imagine) si doua pahare de 400ml.
Avem deci nevoie de urmatoarele:
Pentru mousse-ul de pere:
- 2 pere
- Sirop din: 400ml apa, 125g zahar, o bucata dintr-un baton de scortisoara, un sfert de pastaie de vanilie, 3 cuisoare, un sfert de stea de anason, zeama de la jumatate de lamaie
- 30g zahar tos (sau dupa gust)
- 1,5 foi gelatina (2,5g) + apa rece
- 200ml smantana pentrufrisca
Pentru jeleul de grapefruit:
- Sucul de la un grapefruit roz – aproximativ 130 ml
- 30g zahar tos
- 2 foi de gelatina (3,5g) + apa rece
Cum am facut:
[obi_random_banners align=”center” screen=”single”]
Am pus smantana pentru frisca la congelator. (Ca sa se bata bine, smantana trebuie sa fie foarte rece).
Am pus la hidratat separat 2 foi si 1,5 foi de gelatina cu apa rece sa le acopere bine.
Am pus sa fiarba la foc mic apa cu zaharul, zeama de lamaie si condimentele pentru sirop. Am amestecat pana s-a topit zaharul. Am curatat perele, le-am taiat in doua si le-am scos casuta semintelor. Cand s-a topit zaharul si siropul fierbea, am adaugat perele curatate si le-am fiert 20 de minute. Apoi le-am scurs bine si le-am facut piure cu blenderul. Am obtinut aproximativ 250g de piure.
Piureul obtinut l-am amestecat cu 30 de grame de zahar, l-am pus pe foc sa se infierbante si sa se topesca zaharul, apoi l-am lasat un pic sa se racoreasca. Am topit gelatina (1,5 foi) hidratata si scursa de surplusul de apa, pe baie de aburi si am amestecat-o bine in piureul de pere. Am lasat piureul sa se raceasca la temperatura camerei.
Am batut frisca semitare, am adaugat mai intai o lingura in piureul de pere racit, am omogenizat, apoi am adaugat si restul de frisca si am incorporat-o usor, cu lingura, prin rasturnare.
Am distribuit mousse-ul in cele 4 pahare si le-am pus in congelator pentru 10-15 minute.
Pentru jeleul de grapefruit, am stors sucul de la un grapefruit (am obtinut aproximativ 130ml suc), l-am amestecat cu 30g zahar si l-am pus pe foc sa se infierbante si sa se topeasca zaharul. L-am lasat apoi sa se racoreasca pana am topit gelatina – cele 2 foi (scursa de surplusul de apa) pe baie de aburi. Am amestecat gelatina in sucul de grapefruit caldut si l-am racit apoi la temperatura camerei.
Cand s-a intarit cat de cat mousse-ul in pahare, am turnat deasupra jeleu si am pus din nou paharele 10 minute la congelator.
Am decorat cu feliute de grapefruit curatate de coaja si de pielite.
Enjoy it!