Chec cu zucchini si afine – surprinzator de delicios si usor de facut
Daca inca ai retineri la ideea de a folosi dovlecel in deserturi, e momentul sa lasi prejudecatile deoparte. Acest chec cu zucchini si afine este de-a dreptul spectaculos! Textura sa umeda, aroma echilibrata si dulceata naturala a afinelor te vor cuceri de la prima felie.
Un strop de lamaie adauga o nota de prospetime, care completeaza perfect combinatia de ingrediente. Reteta este simpla, rapida si versatila: il poti coace intr-o forma de Gugelhupf, o tava clasica de chec sau chiar in forme de briose. Indiferent de alegere, rezultatul este garantat – un desert deosebit care iti va intrece asteptarile. Incearca-l si convinge-te!
Avem nevoie de urmatoarele ingrediente:
- 375g faina
- o lingurita praf de copt
- un sfert de lingurita bicarbonat de sodiu
- o lingurita sare
- coaja rasa de la o lamaie
- 2 lingurite extract de vanilie
- 3 oua mari
- 350g zahar tos
- 250 ml ulei (eu am folosit de floarea soarelui, dar se poate si de masline)
- 250g zucchini ras pe razatoarea mica si stors in maini
- 280g afine
Pentru glazura:
- 200g zahar praf
- 60ml zeama de lamaie
Cum am facut Checul cu zucchini și afine:
Am spalat dovlecelul si l-am ras pe razatoarea mica cu tot cu coaja. L-am stors in maini si am cantarit sa ramana 250g.
Am uns cu unt o forma de Gugelhupf (de 24 cm diametru) si am incalzit cuptorul la foc mijlociu (180ºC).
Am amestecat faina cu sarea, praful de copt si bicarbonatul de sodiu si, separat, zaharul cu coaja rasa de lamaie.
Intr-un vas mai mare, am mixat 3 minute ouale cu zaharul (aromat cu coaja de lamaie) si uleiul. Am adaugat vanilia, apoi amestecul de faina si am mai mixat pana s-a omogenizat. Apoi am adaugat dovlecelul si l-am incorporat cu lingura. La urma am pus afinele (pe care le-am amestecat cu un pic de faina ca sa nu se duca toate la fund in chec) si le-am incorporat si pe ele tot cu lingura.
Am turnat compozitia in tava unsa cu unt si am copt 50 de minute la foc mediu, pana a trecut testul scobitorii (o scobitoare introdusa in chec, iese curata fara urme de aluat necopt). L-am lasat 10 minute sa se racoreasca in tava, apoi l-am scos, rasturnandu-l pe un gratar.
Pana s-a racorit checul, am facut glazura. Pentru aceasta, am amestecat zaharul praf cu zeama de lamaie si am frecat bine cu lingura pana s-a topit zaharul. Am uns apoi cu o pensula glazura deasupra checului rasturnat pe gratar. (Din cauza ca n-am masurat cantitatea de zeama de lamaie, am facut glazura prea lichida. Ca sa repar, am presarat niste zahar praf peste glazura).
L-am lasat sa se raceasca complet si am taiat felii.
Spor la prajiturit!