Va propun azi o tarta de sezon, foarte parfumata si gustoasa si, bineinteles, usor de facut.
Pentru o tava de tarta cu diametrul de 28 cm sau ceva mai mica, avem nevoie de:
- 150g faina
- 75g unt rece, taiat cubulete
- un praf de sare
- 50ml apa rece
- 5-6 piersici (sau 2 borcane de compot de piersici)
- 25g unt moale (la temperatura camerei)
- 40g zahar tos
- un plic zahar vanilat sau zahar vanilat facut in casa
- 2 linguri faina
- 2 oua
- coaja rasa de la jumatate de lamaie
- 100ml smantana pentru frisca
Cum am facut:
[obi_random_banners align=”center” screen=”single”]
Pentru aluat, am amestecat faina, sarea si untul doar cu degetele pana am obtinut o masa sfaramicioasa.(Pentru a obtine un aluat crocant, mainile trebuie sa fie reci, se lucreaza doar cu degetele pentru ca untul sa nu se incalzeasca de la caldura mainilor. Untul nu are voie sa se inmoaie si sa devina cremos). Am adaugat apoi apa rece (puneti mai intai cam 3/4 si apoi restul, daca mai e nevoie) si am framantat putin pana s-a legat aluatul. Aluatul trebuie sa fie moale, flexibil, dar nu lipicios. Am format o bila, pe care am invelit-o în folie de plastic si am pus-o la frigider pentru 20 de minute.
Am incalzit cuptorul la foc tare (200ºC) si am uns usor cu unt tava de tarta.
Dupa 20 de minute de stat la frigider, am intins aluatul cu sucitorul in forma rotunda, cam de marimea tavii, am luat foaia pe sucitor si am transferat-o în tava. Am ajustat marginile, am intepat foaia din loc în loc cu furculita, am pus peste ea o foaie de copt și peste foaia de copt, o forma de tort ca sa impiedic cresterea aluatului în timpul coacerii. In loc de forma de tort se pot folosi boabe de fasole, samburi de caise etc.
Am pus tava în cuptor si am copt 5 minute, apoi am îndepărtat forma de tort și hartia si am mai copt 5 minute. Am scos tava din cuptor si am lasat-o sa se raceasca.
Intre timp, am spalat piersicile, le-am taiat in doua, le-am scos samburii, apoi le-am taiat felii. Cine doreste, poate sa le si curete de pielita. (Piersicile din compot se scurg foarte bine, apoi se taie felii).
Pentru crema, am mixat untul moale cu zaharul si zaharul vanilat, am adaugat coaja rasa de lamaie, apoi ouale pe rand, mixand dupa fiecare pana la incorporare. A urmat faina și la urma smantana pentru frisca. Am mixat pana la omogenizare.
Am aranjat apoi feliile de piersici circular în tava (peste aluatul semicopt), incepand din margine catre centru. Am turnat crema peste piersici și am mai copt tarta aproximativ 30 de minute. Am lasat-o sa se raceasca, apoi am scos-o din tava.
Se serveste pudrata cu zahar.
Spor la prajiturit!