N-am avut prea mult timp la dispozitie, aveam crema de branza in stoc, niste piure de mure în congelator (din mure cumparate de pe marginea drumului din calatoriile din vacanta asta prin tara), imi era si pofta de cheesecake ca n-am mancat de mult… decizia a fost usoara… iata-l!
Merisoarele din decor n-au nicio treaba cu continutul, dar n-am avut mure proaspete 🙂
Am folosit aceeasi reteta de cheesecake ca și la cel cu sos de fructe, dar am adaugat piure de mure si mure in compozitie si la decor.
Pentru o forma de tort cu diametrul de 23cm, avem nevoie de:
- 200g biscuiti
- 50g zahar tos
- 110g unt
- 600g crema de branza
- 150g zahar tos
- 2 linguri si jumatate de faina
- 3 oua mari
- 50ml smantana pentru frisca
- o lingurita extract de vanilie
- coaja rasa de la jumatate de lamaie
- 150g piure de mure (din aproximativ 300g de mure proaspete sau congelate)
- 100g mure, proaspete sau congelate
Cum am facut:
[obi_random_banners align=”center” screen=”single”]
Am incalzit cuptorul la maxim și am uns cu unt o forma de tort cu diametrul de 23cm.
Am topit untul pe foc mic, intr-o craticioara. Am maruntit biscuitii (eu in chopper), i-am amestecat cu zaharul, apoi cu untul topit. I-am pus în forma de tort unsa cu unt și i-am presat cu dosul lingurii pe fundul tavii și pe margine de vreo 2-3 cm. Apoi am invelit tava în folie de aluminiu pentru ca untul care se scurge din tava in timpul coacerii sa nu murdareasca și cuptorul. Suplimentar, pentru acelasi motiv, am pus forma cu cheesecake-ul intr-o alta tava cand l-am bagat la cuptor. Am pus forma în frigider pana am preparat crema.
Intr-un vas mai mare, am mixat crema de branza cu zaharul si faina pana a devenit spumoasa. Am adaugat pe rand ouale, mixand dupa fiecare la viteza mica doar pana la incorporare. La urma am adaugat vanilia, coaja rasa de lamaie si smantana si am mai mixat putin sa se incorporeze.
Am impartit apoi compozitia in doua părți…egale am intentionat, dar nu mi-a ieșit 🙂
Intr-una din jumatati am adaugat 100g piure de mure, am amestecat și am turnat-o in tava, peste biscuiti. Din loc in loc am pus mure (si zmeura eu). Apasati murele in interior, eu am uitat sa o fac. Apoi am pus cu lingura cealalta jumatate de compozitie (cu lingura, ca sa nu se amestece cu cea cu mure).
Pentru piureul de mure, se pun murele pe foc, se sparg cat de cat cu o furculita și se fierb cateva minute, pana isi lasa bine sucul. Apoi le pasam printr-o sita ca sa retinem samburii.
Pentru a face modelul de deasupra, am picurat buline de piure de mure din loc în loc, în cerc, apoi am tras cu o scobitoare dintr-o parte in alta a bulinelor, trecand de la una la alta fara sa ridic scobitoarea. Este prima data cand fac asta. Data viitoare o sa am grija sa fac bulinele de aceeasi marime și la aceeasi distanta unele de altele.
Am pus apoi tava cu cheesecake-ul in cuptor, asa cum am zis, pe o alta tava. Am redus focul la minim de la inceput și am copt asa, la foc mic, o ora și un sfert. In felul acesta, cheesecake-ul nu s-a mai umflat la copt. Este gata cand, daca scuturam putin tava, partea din mijloc inca mai tremura un pic.
Am scos tava din cuptor si am lasat cheesecake-ul sa se raceasca complet in tava. Apoi am băgat tava si la frigider pentru 2 ore. Și, în sfarsit, dupa atâta așteptare, l-am scos din tava si am mancat.
Spor la prajiturit!
Delicios arata. Absolut. Ador cheesecake-urile.
Multumesc! Da, sunt delicioase si foarte usor de facut. Doar timpul de racire e cam lung 🙂