Pavlova cu merisoare si portocale

Pavlova cu merisoare si portocale

In sfarsit mi-am facut curaj sa coc Pavlova in cuptorul meu pe gaz. Pot sa spun ca a iesit multumitor. Visam la ea de multa vreme.

Si merisoarele sunt o premiera la mine. Pana ieri nici nu stiam cum arata, doar cele deshidratate. Am intrebat-o pe tanti ce le vindea in piata ce sunt. Am aflat apoi ca li se mai spune si afine rosii, ele semanand intr-adevar foarte bine cu afinele. Gustul lor este acrisor si nu sunt foarte aromate. De aceea am ales sa le folosesc ca si topping pentru pavlova, care este foarte dulce si sa le combin cu portocale, vanilie si scortisoara.

Pentru o Pavlova de 23-25 cm diamteru, avem nevoie de:

  • 4 albusuri
  • un praf de sare
  • 250g zahar pudra (sau un zahar foarte fin)
  • o lingurita otet
  • o lingurita amidon
  • o lingurita extract de vanilie
  • 300g merisoare
  • 100g zahar tos
  • o portocala
  • un baton de vanilie
  • o bucatica dintr-un baton de scortisoara
  • 400ml smantana pentru frisca

Cum am facut:

[obi_random_banners align=”center” screen=”single”]
Am incalzit cuptorul la foc mediu. Cuptorul electric se incalzeste la 130°C.

Pe o hartie de copt alba am desenat un cerc cu diametrul de 23 cm  ( cu ajutorul unei forme de tort) si doua cercuri mici, de 9 cm. (Am facut si doua mini pavlove). Am intors hartia cu partea scrisa in jos si am pus-o intr-o tava.

Am batut albusurile spuma impreuna cu un praf de sare pana la stadiul de varfuri moi. Am adaugat o lingurita de otet si zaharul treptat, cate o lingura o data, mixand in continuare le viteza mare, pana am obtinut o bezea tare si lucioasa. Va recomand sa folositi zahar pudra pentru ca eu am folosit zahar tos fin si totusi au ramas cristale netopite. La urma am adaugat o lingurita de amidon si o lingurita de extract de vanilie si am mai mixat pana le-am incorporat. Bezeaua astfel obtinuta am pus-o cu lingura in cercurile desenate, apoi am facut in mijocul fiecareia cate o adancitura, ca un crater.

Pavlova-cu-merisoare-si-portocale2

Am pus tava in cuptor, la foc mijlociu si am blocat usa cuptorului pe intredeschis (cu ajutorul unei linguri de lemn). Dupa 5 minute am vazut ca bezeaua mea incepe sa se coloreze, asa ca am redus focul la minim. Daca folositi cuptor cu gaz, e bine deci sa reduceti focul la minim in momentul cand puneti tava in cuptor. Am copt-o astfel, la foc minim si cu usa cuptorului intredeschisa, o ora si 15 minute. Apoi am stins focul si am lasat-o sa se raceasca in cuptor. Cand este gata, bezeaua trebuie sa fie tare, crocanta la exterior, dar moale, pufoasa in interior.

In cuptorul electric se coace la 130ºC cu ventilatie, tot o ora si 15 minute.

Am pus smantana pentru frisca la congelator. Ca sa se bata bine frisca, smantana trebuie sa fie foarte rece.

Pentru topping, am pus la fiert merisoarele, zaharul, 60 ml suc de portocala (din jumatate de portocala), doua fasii de coaja de portocala taiata (sa o putem scoate la final), batonul de vanilie impreuna cu semintele pe care le-am scos in prealabil (am taiat batonul de vanilie pe lungime si am razuit cu un cutit semintele), o bucatica dintr-un baton de scortisoara. Apoi am curatat cealalta jumatate de portocala, am taiat-o bucatele, pe care le-am adaugat la fiert. Am fiert amestecul 5-10 minute, pana s-au inmuiat merisoarele, dar au ramas inca intregi. Am lasat sa se raceasca, apoi am scos coaja de portocala, batonul de vanilie si cel de scortisoara.

Am batut frisca tare.

Am desprins usor bezeaua de hartia de copt si am pus-o pe un platou. In adancitura am pus mai intai frisca batuta, apoi toppingul de merisoare si portocale. La fel am procedat si cu mini pavlovele.

Mini pavlova cu merisoare si portocale

Este un desert extrem de simplu, mai ales pentru cine poate sa controleze temperatura cuptorului, si, in acelasi timp, fin si delicios.

Pavlova cu merisoare si portocale

Spor la prajiturit!

Adaugă un comentariu: