Am profitat de faptul ca e inca vacanta si nu e fiul meu acasa, ca sa fac un desert cu cafea. M-am hotarat insa tare greu ce desert sa fac. Am ales pana la urma aceasta tarta, coapta si cu blat din biscuiti. Mie mi-a placut, sper sa va placa si voua.
Pentru o forma de tarta detasabila sau o forma de tort, dar neaparat detasabila, cu diametrul de 28cm, avem nevoie de:
- 250g biscuiti (eu am pus 300g, dar e prea mult)
- 60g zahar tos
- 140g unt
- 50g nuca
- 250g ciocolata alba
- 3 oua + 1 galbenus
- 400ml smantana pentru frisca
- 60ml espresso (sau cafea foarte tare)
- 100g zahar tos
- o lingurita extract de vanilie
Cum am facut:
[obi_random_banners align=”center” screen=”single”]
Am incalzit cuptorul la foc mediu si am uns usor cu unt tava de tarta. Am copt 7-8 minute nucile la foc mediu. (Sa aveti grija sa nu le ardeti. Mai bine coapte mai putin, decat arse).
Am topit untul si am maruntit biscuitii in tocator. Cu ultima tura de biscuiti am pus si nucile coapte. Am amestecat apoi biscuitii cu zaharul si untul topit si am tapetat cu ei forma de tarta. I-am presat bine cu dosul lingurii. Am invelit tava in folie de aluminiu. (In timpul coacerii e posibil sa curga unt din tava, care se arde si murdareste cuptorul). Am pus tava in frigider pana am pregatit crema.
Pentru crema, am topit mai intai ciocolata pe aburi. Ciocolata alba este foarte sensibila, deci trebuie sa avem grija sa nu fie temperatura prea mare si sa amestecam din cand in cand in ea. Imediat ce e topita, o luam de pe aburi.
Am facut espresso-ul, apoi am pus sa se incalzeasca smantana pentru frisca impreuna cu cafeaua.
Separat, am batut ouale, galbenusul si zaharul pana si-au dublat volumul. Am adaugat si extractul de vanilie. Cand smantana a ajuns la punctul de fierbere, am turnat-o in fir subtire peste crema de oua, in timp ce mixam. Apoi am adaugat ciocolata topita si am incorporat.
Am turnat crema incet in forma, peste biscuiti. Am pus forma de tarta intr-o alta tava (tot ca sa nu se murdareasca cuptorul daca ar curge untul topit) si am copt-o o ora la foc mic (130-140ºC). Este gata cand, daca clatinam usor tava, inca mai tremura putin in interior. Am lasat-o sa se raceasca in tava, aopi am mai pus-o o ora la frigider.
Ca sa o scot din tava, am desprins mai intai marginile de tava cu un cutit subtire. Am ornat cu decor sub forma de boabe de cafea din ciocolata.
Daca preferati, ca si mine, deserturile mai putin dulci, ar fi bine sa micsorati cantitatea de zahar din crema. Ciocolata alba este foarte dulce.
Spor la prajiturit!