La multi ani, Pleziruri!
A trecut 1 an de cand am scris prima reteta pe blog. A fost un an minunat, pe care l-am trait din plin, cu pasiune, emotii, multa munca, prieteni noi și mari satisfactii. Pentru ca nu am avut atunci curajul si resursele necesare sa-mi deschid o cofetarie, asa cum imi doream, mi-am facut un blog, ca era gratis. Nu mi-am imaginat ca o sa-mi aduca atatea satisfactii.
Va multumesc pentru ca ma vizitati si pentru ca aveti incredere sa incercati retetele. Ma bucur de fiecare data cand primesc feedback pozitiv referitor la o reteta sau la blog în ansamblu. Asta ma motiveaza sa merg mai departe. Astept de asemenea cu interes si criticile. Consider ca este intotdeauna ceva de invatat din ele.
Vreau sa le multumesc pentru incredere si celor carora le-am facut prajituri la diferite evenimente in cursul acestui an si, de asemenea, degustatorilor pentru curaj.
Stiti deja ca nu-mi place sa vorbesc mult si nu vreau sa va plictisesc. Cred ca ati inteles cat sunt de emotionata si fericita. Pleziruri este acum o bucatica din viata mea fara de care n-as mai putea trai.
Mai bine va povestesc despre tort…
Pentru acest eveniment deosebit am ales sa fac un tort mai indraznet si neaparat roz, in care am pus dulceata de trandafiri si un pic de piper roz, alaturi de zmeura si migdale. Este un tort aromat, delicat, fin si elegant, un adevarat plezir.
Reteta este o adaptare a entremet-ului cu migdale, trandafiri, zmeura si litchi gasit pe blogul Pourqoi pas…??
Pentru un tort cu diametrul de 22cm, avem nevoie de:
Pentru blatul de bezea cu migdale:
- 3 albusuri
- 60g zahar tos
- 75g faina de migdale (eu am pus din cea cu coaja, cumparata din supermarket)
- 15g amidon
- cateva bastonase de migdale (20-30g)
Pentru insertia de trandafiri, zmeura si piper roz:
- 175g piure de zmeura (din 250g zmeura proaspata sau congelata)
- 70g dulceata de petale de trandafiri
- 25g zahar tos
- 10 boabe piper roz
- 3,5g gelatina + apa rece
Pentru mousse-ul de migdale:
- 300g martipan (50% continut de migdale)
- 300ml lapte de migdale (eu l-am cumparat, dar gasiti retete pe internet daca doriti sa-l faceti in casa)
- o lingurita extract de vanilie
- 2-3 picături esenta de migdale
- 10g gelatina + apa rece
- 600ml smantana pentru frisca
Pentru glazura roz:
- 100g zahar tos
- 100g sirop de glucoza (poate fi inlocuit cu miere)
- 45ml apa
- 75g lapte condesat neindulcit (eu am pus indulcit pentru ca asa am avut)
- 100g ciocolata alba
- 7g gelatina + apa rece
- colorant roz
- 2-3 picaturi esenta de zmeura, capsuni, visine etc. (optional)
Cum am facut:
[obi_random_banners align=”center” screen=”single”]
Tortul acesta se face in doua zile: in prima zi facem blatul și cremele, il asamblam si-l congelam, iar a doua zi facem glazura, il glazuram si-l dezghetam. Puteti sa alegeti sa nu-l congelati, dar aspectul va avea de suferit. Glazura se aseaza mai bine cand e congelat.
Am inceput cu insertia de zmeura, trandafiri si piper roz. Pentru aceasta, am pus gelatina la hidratat in apa rece cat sa o acopere bine, apoi am pus zmeura congelata intr-o cratita pe foc sa se dezghete, am zdrobit-o cu furculita si am fiert-o 2-3 minute sa-si lase bine sucul. Am pasat-o sa retin semintele. Trebuie sa ramana 175g de piure. (Daca va place, puteti lasa zmeura cu tot cu samburi, caz în care aveti nevoie doar de 175g). Am adaugat zaharul in piure.
Am topit pe aburi gelatina hidratata si scursa de surplusul de apa si am amestecat-o in piureul caldut (daca s-a racit, il reincalziti putin). Apoi am adaugat dulceata de petale de trandafiri si 10 boabe de piper roz pisate.
Am tapetat cu folie de plastic o forma de tort cu diametrul de 18cm si am turnat insertia de fructe in ea. Am pus-o apoi in congelator pentru cateva ore sa inghete bine.
Pentru blatul de bezea, am incalzit cuptorul la foc mediu (170ºC) si am desenat un cerc cu diametrul de 20 cm pe o hartie de copt, pe care am intors-o apoi cu fata scrisa in jos si am pus-o intr-o tava.
Am batut albusurile spuma cu un praf de sare, apoi am adaugat zaharul treptat si am mixat in continuare pana am obtinut o bezea tare si lucioasa. Am cernut amidonul peste ea si am turnat faina de migdale in ploaie. Le-am incorporat usor cu spatula, prin miscari de jos in sus, apoi am turnat compozitia in interiorul cercului desenat si am nivelat. Am presarat deasupra bastonasele de migdale si am copt la foc mediu 25 de minute. Am lasat apoi blatul sa se raceasca.
Pentru mousse-ul de migdale, am pus gelatina sa se hidrateze in apa rece cat sa o acopere bine. Am mutat smantana pentru frisca in congelator (ca sa se bata bine frisca, smantana trebuie sa fie foarte rece).
Am pus laptele de migdale impreuna cu extractul de vanilie pe foc sa se infierbante. Am taiat martipanul bucatele si l-am pus intr-un vas mai inalt. L-am stropit cu esenta de migdale. Cand a ajuns laptele la punctul de fierbere, l-am turnat peste martipan si am mixat cu mixerul vertical pana am obtinut o compozitie omogena, neteda.
Am topit gelatina scursa de surplusul de apa pe aburi, am adaugat-o in crema de martipan si am amestecat bine. Am lasat sa se raceasca la temperatura camerei, apoi am batut frisca semitare (sa fie cremoasa si pufoasa, nu sa stea bat) si am incorporat-o usor in crema.
Am asamblat tortul. Am pus blatul pe platou cu bastonasele in sus si am fixat inelul detasabil la diametrul de 22cm in jurul lui. Intre blat si inel trebuie sa ramana distanta de ∼ 1cm de jur imprejur, blatul avand diamterul de 20cm, iar inelul de 22cm. Am tapetat interiorul inelului cu o folie mai groasa. Am turnat apoi o treime din mousse-ul de migdale in inel, l-am nivelat si l-am pus 10 minute in congelator. Dupa 10 minute, l-am scos si am pus in mijloc, peste mousse, insertia congelata si ea. Am pus deasupra restul de mousse si am nivelat. Am lasat tortul la congelator peste noapte.
Pentru glazura, am pus gelatina la hidratat in apa rece si am tocat marunt ciocolata alba. Am pus la fiert apa cu zaharul si siropul de glucoza si am amestecat pana s-a topit zaharul. Cand a inceput sa fiarba, l-am mai lasat un minut, apoi l-am turnat peste ciocolata maruntita si am amestecat. Am adaugat si laptele condesat, apoi am topit pe aburi gelatina scursa de surplusul de apa si am adaugat-o in glazura. Am mixat cu mixerul vertical pana am obtinut o glazura omogena si neteda. Am lasat-o sa se raceasca la temperatura degetului.
Intre timp am scos tortul de la congelator, i-am scos inelul, apoi am desprins folia de pe margini si l-am pus pe un gratar asezat la randul lui peste un platou (gratarul poate fi inlocuit cu o oala cu diametrul tortului, asezata cu fundul in sus). Cand glazura a ajuns la temperatura degetului (35-36°C), am turnat-o pe tort, in mijloc si am asteptat sa se scurga si pe margini, pana a imbracat frumos tortul. Am mutat tortul pe platou si l-am pus la frigider pana am facut ornamentele de ciocolata alba.
Pentru ornamentele de ciocolata am folosit ciocolata cuvertura alba pe care am topit-o astfel. Am tocat marunt o treime din ea, iar celelalte doua treimi le-am topit pe aburi, amestecand mereu. Am luat de pe aburi si am adaugat ciocolata maruntita, amestecand foarte bine sa se topeasca toată ciocolata si sa se mai raceasca.
Am taiat 2 fasii de folie cu dimensiunea de 2*24cm si le-am pus pe masa, pe o bucata de hartie de copt. (Am facut doua pentru siguranta). Am intins ciocolata topita peste cele doua fasii, apoi am nivelat ciocolata cu o spatula. Am luat apoi fasiile cu ciocolata și le-am unit la capete, formand cate un cerc. Le-am pus cateva minute la frigider sa se intareasca ciocolata, apoi am desprins folia de pe ele. Acolo unde le-am imbinat s-au rupt.
O data cu cerculetele, am facut cosuletul pentru trandafiri. Am folosit o forma de cakepops, în care am pus ciocolata topita, am intors-o apoi cu fata in jos sa se scurga surplusul, apoi am pus-o cateva minute la frigider. Cand s-a intarit ciocolata, am scos cosuletul din forma.
Am topit din nou un pic de ciocolata, am pus cosuletul in cerc, unde era rupt si am lipit cu ciocolata topita.
Am pus boboci de trandafiri uscati in cosulet si l-am pus pe tort. Am completat decorul cu petale de trandafiri si cateva boabe de piper roz.
Tortul are nevoie de 5-6 ore sa se dezghete in frigider sau 2 ore la temperatura camerei.
Spor la prajiturit!