Hummingbird in limba engleza inseamna pasarea colibri. Nu se stie de ce acest tort a fost numit asa. Se presupune ca datorita faptului ca este la fel de dulce ca si nectarul pe care-l cauta aceasta pasare. Reteta a fost publicata pentru prima data in revista Southern Living magazine in februarie 1978, fara ca autoarea sa precizeze de ce se numeste asa.
In general nu-mi plac torturile americane, dar exista si exceptii. Ca sa-l fac pe gustul meu, am taiat din cantitatea de zahar, atat din blat, dar mai ales din crema. Ar fi trebuit sa tai cu totul din el pentru ca a iesit foarte mare. Cred ca blatul facut din 2/3 din cantitatile din reteta ar fi suficient. In reteta voi trece cantitatile integrale, asa cum am facut eu si, daca doriti, puteti sa le micsorati.
Pentru un tort cu diametrul de 23 cm, avem nevoie de:
Pentru blat:
- 375g faina
- 300g zahar tos
- o lingurita rasa praf de copt
- o lingurita rasa bicarbonat de sodiu
- jumatate de lingurita de sare
- o lingurita scortisoara macinata
- 3 oua mari
- 180 ml ulei
- 2 lingurite extract de vanilie
- 230g ananas din compot
- 3 banane coapte (aprox. 400g intregi)
- 100g nuci prajite (eu nu le-am pus in blat, ci deasupra, ca decor)
Pentru crema de branza:
- 400g crema de branza la temperatura camerei
- 350g unt (82% grasime) la temperatura camerei
- 200g zahar pudra
- 2 lingurite extract de vanilie
Cum am facut:
[obi_random_banners align=”center” screen=”single”]
Am pregatit 2 tavi cu diametrul de 23cm, pe care le-am uns cu unt, le-am tapetat fundul cu hartie de copt, apoi le-am tapetat marginile cu faina. Avem de copt 3 blaturi identice. Se pot coace pe rand daca nu aveti doua tavi de aceeasi dimensiune. Si eu, pe al treilea l-am copt dupa primele doua.
Am incalzit cuptorul la foc mediu (180ºC).
Intr-un vas am amestecat ingredientele uscate, adica faina, zaharul, praful de copt, bicarbonatul de sodiu, sarea si scortisoara. Daca alegeti sa puneti nucile in blat, le adaugati si pe ele, dupa ce in prealabil le-ati copt 10 minute la foc mijlociu si apoi le-ati macinat.
Am scos rondelele de ananas din compot si, fara sa le scurg, le-am taiat bucatele. Am pasat cu furculita bananele. Le-am lasat deoparte.
In alt vas am mixat ouale un minut, apoi mixand in continuare am adaugat in fir subtire uleiul si extractul de vanilie. Am adaugat ananasul bucati cu tot cu zeama pe care a lasat-o si piureul de banane si am omogenizat.
Am turnat apoi acest amestec peste ingredientele uscate si am amestecat cu spatula pana la omogenizare. Am impartit compozitia in trei parti egale. (Ca sa le impart exact, eu am cantarit la inceput vasul gol, l-am cantarit apoi cu tot cu compozitia de blat, afland astfel prin scadere greutatea compozitiei de blat. Am impartit la trei si am aflat ce cantitate pun in fiecare tava). Am distribuit doua treimi din compozitie in cele doua tavi pregatite. Le-am pus in cuptor si le-am copt 25 de minute la foc mediu, pana au trecut testul scobitorii (o scobitoare introdusa in blat, iese curata, fara urme de aluat necopt). Pentru ca nu au avut loc ca lumea in cuptor, tavile au stat putin intr-o parte si blaturile mele au iesit oblice. Le-am scos din tava, am pregatit din nou o tava si am copt si al treilea blat. Blaturile se lasa pe un gratar pana la racirea completa.
Daca alegeti sa coaceti tot blatul o data si apoi sa-l taiati în trei felii, timpul de coacere se dubleaza. Dupa ce se raceste complet, ar fi bine sa stea si la frigider vreo doua ore ca sa se poata taia mai usor.
Pentru crema, am mixat mai intai untul cu crema de branza (Este foarte important ca si untul si crema de branza sa fie la temperatura camerei, altfel crema se poate tăia). Apoi am adaugat zaharul pudra cernut lingura cu lingura, mixand de fiecare data pana la incorporare. La final am adaugat extractul de vanilie.
Am umplut blaturile reci cu doua treimi din crema si am imbracat tortul cu cealalta treime. Nu m-am stresat prea mult sa netezesc crema pe el pentru ca stiam ca pun deasupra nucile tocate (coapte in prealabil 10 minute la foc mediu) si acopar astfel denivelarile.
L-am lasat la frigider vreo trei ore inainte de a-l taia felii pentru ca crema de branza este destul de moale, dar se intareste la frigider.
Chiar daca blaturile sunt asa groase, iar crema pare putina, mie imi place tortul asta. Blaturile nu sunt uscate, sunt moi si pufoase si, sigur, foarte aromate. Se potrivesc foarte bine cu crema de branza si cu aroma nucilor coapte.
Spor la prajiturit!