Cand aveti chef de o prajitura cu cocos, faceti-o pe asta. E foarte buna, arata bine si nu e greu de facut. Pot sa va spun ca a primit de la degustatori mai multe like-uri decat cheesecake-ul cu arahide. Si asta in conditiile in care cocosul meu a fost cam rasuflat, nu prea mai avea aroma.
Pentru o tava de 36*24 cm sau cam asa, avem nevoie de:
Pentru aluat:
- 250g faina
- 125g unt
- un praf de sare
- o lingurita extract de vanilie
- 3 galbenusuri
- 100g zahar pudra
- 3-4 linguri gem de caise
Pentru bezeaua elvețiană:
- 5 albusuri
- 200g zahar
- 15g faina
- 200g nuca de cocos
- o lingurita extract de vanilie
- optional 2-3 picaturi aroma de cocos
Pentru finisat:
- 300g ciocolata neagra cuvertura
Cum am facut:
[obi_random_banners align=”center” screen=”single”]
Pentru aluat, pe scurt, am omogenizat untul moale cu zaharul pudra si sarea, am adaugat galbenusurile si extractul de vanilie, apoi am incorporat treptat faina.
Pe larg, am cernut faina pe blatul de lucru, peste ea am cernut zaharul pudra si deasupra am presarat sarea. Am facut apoi o adancitura in mijloc, unde am pus untul moale. Am pregatit galbenusurile, pe care le-am despartit de albusuri si le-am lasat deoparte. Cu mana dreapta am amestecat in adancitura untul cu zaharul pudra, pe care l-am adaugat cate putin, impingandu-l de deasupra fainii cu o lingura tinuta in mana stanga. Am adaugat apoi galbenusurile si extractul de vanilie si le-am incorporat in amestecul de unt si zahar. La final am incorporat faina, tot putin cate putin si am framantat pana am obtinut un aluat omogen si neted. Am format o bila, pe care am invelit-o in folie alimentara si am pus-o 30 de minute la frigider (minim 30 de minute, ideal peste noapte).
Am incalzit cuptorul la foc mediu (180ºC) si am uns usor cu unt o tava de 36*24cm.
Am intins cu sucitorul o foaie de aproximativ 3 mm grosime, pe care am transferat-o in tava. Se poate transfera fie luand-o pe sucitor, fie, daca intindeti foaia pe o folie de silicon sau pe hartie de copt, puneti tava peste foaie cu fata in jos si intoarceti printr-o miscare rapida tava cu tot cu folia de dedesubt, astfel incat foaia de aluat cade in tava.
Am taiat surplusul de aluat si am indreptat marginile, apoi am copt-o la foc mediu 15 minute. (* Vezi la safarsit ce am facut cu surplusul de aluat). Se coace pana incepe sa se coloreze (a mea s-a ars putin, dupa cum se vede). Am redus apoi temperatura cuptorului aproape la minim (130ºC).
Peste foaia coapta am intins imediat un strat subtire de gem de caise, iar dupa ce s-a uscat, am mai intins inca un strat.
Pentru bezeaua elvetiana, am pus o cratita cu apa cam de doua degete pe foc sa fiarba pentru baia de aburi si am amestecat intr-un vas nuca de cocos, faina, extractul de vanilie si optional aroma de cocos. Am lasat deoparte.
Intr-un alt vas, care se potriveste exact peste cratita cu apa, am pus albusurile si zaharul, le-am amestecat usor cu telul, apoi am transferat vasul pe baia de aburi, unde am amestecat continuu cu telul cam 5 minute, pana s-a infierbantat compozitia si s-a dizolvat zaharul (trebuie sa ajunga la 50-55ºC). Apoi am luat vasul de pe aburi si am mixat la viteza mare pana s-a racit bezeaua la temperatura camerei. Am adaugat amestecul de cocos si faina si am mai mixat foarte putin, doar sa se incorporeze in bezea. Apoi am distribuit bezeaua cu cocos peste foaia coapta si unsa cu gem si am nivelat. Am pus tava in cuptor si am lasat-o o ora la foc mic, sa se usuce bezeaua si sa ramana pe cat posibil alba. In reteta scria ca este gata in 30 de minute, dar la mine nu s-a uscat decat dupa o ora. In concluzie, e gata cand e uscata la suprafata. Am lasat-o apoi sa se raceasca.
Pentru finisare, am taiat prajitura mai intai in patrate de 6*6cm, apoi fiecare patrat in doua triunghiuri. Am topit ciocolata pe aburi. Am luat cate un triunghi si i-am inmuiat fiecare margine in ciocolata, apoi l-am pus sa se usuce pe hartie de copt (sau pe un gratar).
Am adunat resturile de aluat, am intins o foaie mai groasa un pic (de vreo 5 mm) si am decupat niste biscuiti rotite. Sunt buni si simpli, dar eu am avut la indemana niste nuca tocata, asa ca am uns fiecare biscuite cu un pic de albus si am presarat apoi deasupra nuca tocata. Au iesit foarte buni. Se pot si lipi cate doi cu dulceata.
Spor la prajiturit!
Sursa: Le Cordon Bleu – Patisserie & Baking Foundations.