Honigpusserl, cum se spune pe la noi, inseamna de fapt saruturi de miere. Reteta este foarte veche si vine de pe ramura mea nemteasca. Este foarte usor de facut si, spre deosebire de alte turte dulci, care sunt tari 1-2 zile, acestea sunt moi si se pot manca imediat.
Pentru o portie, din care mi-au iesit 34 de bucati, avem nevoie de:
- 500g faina
- 70g unt la temperatura camerei
- 300g miere
- o lingurita rasa de bicarbonat de sodiu
- 2 oua
- o lingurita scortisoara macinata
- un varf de cutit cuisoare macinate
- la nevoie, 1-2 linguri lapte
- un ou pentru uns turtele in cazul in care nu le glazurati
Pentru glazura:
- un albus mare
- 200g zahar pudra
- 20-30ml ml zeama de lamaie
Cum am facut:
[obi_random_banners align=”center” screen=”single”]
Am cernut faina si am amestecat-o foarte bine cu bicarbonatul de sodiu, scortisoara si cuisoarele macinate. Se pot pune, dupa gust, si alte condimente pentru turta dulce: nucsoara, ghimbir, coaja de lamaie etc.
In alt vas am pus mierea, untul moale, ouale, apoi amestecul de faina si am amestecat cu mana pana am obtinut un aluat omogen. Daca aluatul nu se leaga, se adauga un pic de lapte, cat e nevoie. Mierea mea a fost lichida, eu nu am adaugat lapte.
Am invelit aluatul in folie de plastic si l-am pus doua ore la frigider.
Am incalzit cuptorul la foc mediu (180ºC) si am tapetat doua tavi cu hartie de copt.
Dupa expirarea celor doua ore, am scos aluatul din frigider si am rupt bucatele de aluat, din care am format bile de marimea unei nuci, pe care le-am pus in tava pe hartia de copt, cu distanta de 2-3 cm intre ele (turtele cresc in timpul coptului si de aceea au nevoie de spatiu intre ele). Am batut putin cu furculita un ou ca sa se desfaca si am uns cu el, cu ajutorul unei pensule, turtele. Daca glazurati turtele coapte, nu e nevoie sa le ungeti cu ou. Eu nu am fost hotarata de la inceput sa fac si glazura (in reteta veche sunt fara glazura), de aceea le-am uns pe toate cu ou. Pana la urma, am facut si glazura, dar am lasat o parte si simple.
Am pus tava in cuptorul bine incalzit si am redus imediat focul la mijlociu spre mic, pe la 130-150ºC. Am copt 25 de minute. Cuptorul nu se deschide 20 de minute! Ca sa fiu sigura ca sunt coapte, am scos una si am rupt-o in doua.
Am pus turtele coapte intr-o cratita mai mare.
Pentru glazura, am batut mai intai albusul spuma. Am adaugat zaharul pudra cernut si 20ml zeama de lamaie si am frecat in continuare cu lingura de lemn pana s-a topit zaharul si s-a inmuiat glazura. Trebuie sa aiba consistenta unei smantani mai groase care curge. Daca e nevoie, se mai poate adauga zeama de lamaie, dar cate un pic, sa nu devina glazura prea subtire. Am turnat glazura din loc in loc peste turtele din cratita, apoi am scuturat si am saltat usor cratita ca glazura sa acopere toate turtele. Am scos turtele pe un gratar si le-am lasat sa se usuce.
Turtele dulci se pastreaza in cutii inchise de metal sau plastic ca sa-si pastreze mai bine aroma.
Spor la prajiturit!