La multi ani! In sfarsit m-am apucat si eu de treaba in anul asta. Si, pentru inceput, nu m-am stresat foarte tare. Aceasta rulada este foarte simplu de facut. Dar e gustoasa si aspectuoasa, numai buna pentru pus pe masa de duminica. Sigur, puteti inlocui mandarinele cu alte fructe, dupa preferinta.
Avem nevoie de urmatoarele ingrediente:
Pentru foaia de rulada:
- 4 oua
- un praf de sare
- 40g faina
- 20g amidon
- 80g zahar tos, din care un plic de zahar vanilat (eu am inlocuit tot zaharul cu zahar vanilat facut in casa)
- o lingura zeama de lamaie
- optional, coaja rasa de lamaie sau portocala
Pentru crema cu mascarpone:
- 2 galbenusuri
- 80g zahar tos
- 40ml suc de mandarine (sau clementine, portocale) proaspat stors
- 5g gelatina (3 foi) + apa rece
- 250g mascarpone la temperatura camerei
- jumate de lingurita extract de vanilie
- 100ml smantana pentru frisca
- 2 doze de ∼ 300g (cantitate neta) de compot de mandarine
Pentru ornat:
- 100ml smantana pentru frisca
- zahar pudra
- o mandarina sau clementina, frunze de menta
Cum am facut:
[obi_random_banners align=”center” screen=”single”]
Pentru foaia de rulada, am incalzit cuptorul la foc mediu (180°C), am tapetat o tava de 36*27cm cu hartie de copt, apoi am uns cu unt hartia si am tapetat-o cu faina.
Am cernut faina si am amestecat-o cu amidonul. Am separat albusurile de galbenusuri si am batut albusurile spuma tare cu un praf de sare. Am adaugat o lingura de zeama de lamaie si zaharul in trei reprize, mixand in continuare pana am obtinut o bezea tare si lucioasa. Am adaugat galbenusurile si le-am incorporat usor cu spatula, apoi am incorporat faina cu amidonul tot cu spatula prin miscari de rasturnare de jos in sus. Eu nu am pus coaja de lamaie. Daca puneti, coaja de lamaie se amesteca mai intai cu zaharul.
Am turnat compozitia in tava pregatita, am nivelat-o si am copt 12 minute la foc mediu. Am facut testul scobitorii (o scobitoare introdusa in blat, iese curata, fara urme de aluat necopt). Imediat ce am scos tava din cuptor, am trecut cu un cutit pe marginea tavii pentru a dezlipi blatul unde s-a lipit, am pus o tava deasupra lui si l-am intors cu fata in jos. Am desprins hartia, apoi l-am luat cu ambele maini de una din laturile mai lungi si l-am intors inapoi cu fata in sus, asezandu-l pe un prosop de bucatarie curat. L-am rulat cu tot cu prosop si l-am lasat sa se raceasca.
Am pus mandarinele la scurs intr-o sita.
Pentru crema cu mascarpone, am pus gelatina la hidratat in apa rece cat sa o acopere foarte bine si am pus smantana pentru frisca la congelator sa se raceasca (ca sa se bata bine frisca, smantana trebuie sa fie foarte rece). Am pus la fiert o cratita cu apa de doua degete pentru baia de aburi.
Intr-un vas care se potriveste perfect peste cratita cu aburi am pus galbenusurile, zaharul si sucul de mandarine. Le-am amestecat putin apoi am mutat vasul pe baia de aburi. Am fiert pe aburi 5-6 minute, amestecand continuu cu telul pana crema a inceput sa se ingroase. Am luat-o de pe aburi si am lasat-o deoparte. Am topit pe aburi gelatina scursa de surplusul de apa si am adaugat-o in crema calda. Apoi am lasat crema sa se raceasca la temperatura camerei.
Am adaugat mascarponele in crema astfel: mai intai am adaugat o lingura de mascarpone in crema si am omogenizat, apoi am adugat cate o lingura din crema in mascarpone, amestecand de fiecare data pana la incorporare.
Am batut frisca semitare (sa fie cremoasa si pufoasa, nu sa stea bat) si am adaugat-o in crema.
Am taiat feliile de mandarine scurse in bucatele mai mici. Eu am avut doua feluri de compot de mandarine, unul in conserva si unul la borcan. Cele din conserva au o culoare mai frumoasa, cele din borcan s-au oxidat de la lumina si sunt mai maronii. Deci e mai bine sa cumparati la conserva.
Am pus foaia de rulada pe o folie alimentara, am desfacut-o, am intins crema pe toata suprafata, apoi am presarat deasupra bucatelele de mandarine. Am rulat rulada, invelind-o in folia alimentara si am lasat-o o ora la frigider. Daca doriti, puteti sa insiropati putin foaia cu compot. Eu nu am insiropat-o.
Pentru decor, am batut tare frisca si am turnat-o pe rulada cu ajutorul unui pos. Deasupra am presarat zahar pudra si am finalizat cu felii de clementine si frunzulite de menta.
Spor la prajiturit!