Ceva de rontait cu gust intens de ciocolata…
Pentru o portie, din care au iesit aproximativ 40 de biscuiti avem nevoie de:
- 330g faina
- 150g zahar pudra
- 50g cacao
- 200g unt la temperatura camerei
- 2 oua
- o lingurita extract de vanilie
- un praf de sare
- 200g ciocolata amaruie
Cum am facut:
[obi_random_banners align=”center” screen=”single”]
Am cernut faina impreuna cu zaharul pudra, cacaoa si sarea si le-am amestecat cu mana cu untul moale. Apoi am adaugat ouale si am framantat pana am obtinut un aluat omogen. L-am invelit in folie de plastic si l-am lasat o ora la frigider.
Am incalzit cuptorul la foc mijlociu (180ºC) si am tapetat cu hartie de copt doua tavi.
Dupa terminarea perioadei de repaus, am scos aluatul din frigider, l-am pus intr-un pos cu dui rotund cu diametrul de 1 cm si am format betisoare de 7-8 cm lungime. Am format apoi „S”-urile din aceste betisoare si le-am pus in tava pe hartia de copt. A fost destul de greu sa torn aluatul cu posul pentru ca e tare. Mai usor ar fi fost sa modelez betisoarele cu mana.
Am pus tava in cuptor si am copt 13-15 minute la foc mijlociu, apoi am lasat biscuitii sa se raceasca.
Pentru glazurarea biscuitilor cu ciocolata, ciocolata trebuie temperata, aceasta insemnand ca o incalzim, o racim si o reincalzim succesiv. Este foarte util un termometru pentru aceasta operatie. Temperand ciocolata, aceasta se intareste uniform si este lucioasa cand se raceste.
Am topit deci ciocolata pe aburi, incalzind-o la 45-46ºC. Apoi am turnat jumatate din ea pe un platou din ceramica (din marmura este si mai bun, dar eu nu am) si am intins-o pe platou spre margini si am adunat-o in mijloc pana a ajuns la 27ºC. Atunci am amestecat-o cu jumatatea care a ramas calda. Cand temperatura acestui amestec a ajuns la 31-32ºC am inceput sa glazurez biscuitii. I-am inmuiat pe jumatate in ciocolata, apoi i-am lasat sa se usuce pe un gratar.
Cam asta a fost… Reteta este din cartea „Ciocolata” de la Academia Barilla… Biscuitii sunt foarte gustosi…
Spor la prajiturit!