Il ador!! Dupa parerea mea, e cel mai frumos tort pe care l-am facut. Ideea nu este a mea, originalul il puteti vedea aici si a fost inspirat de imprimeul unei rochite 🙂
Pentru un tort cu diametrul de 23 cm avem nevoie de:
Pentru blatul Genoise:
- 4 oua
- 140g zahar tos
- 140g faina
- 40g unt
- un plic zahar vanilat
- coaja rasa de la o lamaie
Pentru crema de lamaie (adaptare dupa Pierre Herme, Le Larousse des Desserts)
- 3 lamai (zeama si coaja)
- 150g zahar tos
- 2 oua
- 160g unt (82% grasime) la temperatura camerei
- 3 foi de gelatina (5g) + apa rece
- 300g mascarpone sau crema de branza la temperatura camerei
- 200ml smantana pentru frisca
Pentru sirop:
- 150ml apa
- 100g zahar
- optional o lingura rom alb, kirsch, limoncello etc.
Pentru imbracat tortul: crema de bezea elvetiana cu unt
- 2 albusuri mari
- 80g zahar tos
- un praf de sare
- 125g unt (82% grasime) la temperatura camerei
- 3 linguri din crema cu lamaie de mai sus
Cum am facut:
[obi_random_banners align=”center” screen=”single”]
Pentru blatul Genoise, am incalzit cuptorul la foc mijlociu si am uns cu unt si infainat o forma de tort cu diametrul de 23cm.
Am pus apa de doua degete intr-o cratita sa fiarba pentru baia de aburi. Am topit untul si am cernut faina. Intr-un vas care se potriveste peste cratita cu baia de aburi, am pus ouale, zaharul, zaharul vanilat (eu am inlocuit o parte din zahar cu zahar vanilat facut in casa) si coaja rasa de la o lamaie si le-am amestecat cu telul. Am mutat vasul pe aburi, unde am batut continuu cu telul 5 minute pana compozitia si-a dublat volumul si s-a infierbantat. Am luat vasul jos de pe aburi si am mixat in continuare la viteza mare pana s-a racit complet vasul.
Am pus doua linguri de compozitie intr-un castronel si am amestecat-o cu untul topit si racit. Am lasat deoparte.
Am adaugat faina in ploaie peste compozitia din vasul mare si am incorporat-o usor cu spatula. Apoi am adaugat si amestecul cu unt si am incorporat.
Am turnat compozitia in tava pregatitia, am nivelat si am copt 25 de minute, pana a trecut testul scobitorii. Am lasat blatul sa se raceasca.
Pentru crema cu lamaie, am facut mai intai un curd. Am pregatit baia de aburi, am ras coaja de la cele 3 lamai (vezi aici cum rad eu coaja de lamaie), apoi le-am stors zeama. Am taiat untul cubulete.
Intr-un vas care se potriveste pe baia de aburi, am pus ouale, zaharul, coaja rasa de lamaie si 100ml zeama de lamaie. Am amestecat, am pus vasul pe aburi, unde am amestecat din cand in cand pana s-a infierbantat si s-a ingrosat. Trebuie sa ajunga la 82-83ºC. Nu e nicio problema daca se fac cocoloase pentru ca oricum il strecuram. L-am luat de pe aburi si l-am strecurat printr-o sita fina. Am adaugat untul cubulete si am mixat timp de 10 minute pana am obtinut o crema fina si pufoasa. Am pus-o la frigider pentru 2 ore.
Pentru sirop, am fiert 2 minute apa cu zaharul, l-am racit, apoi am adaugat romul alb.
Dupa cele 2 ore, am pus gelatina la hidratat in apa rece sa o acopere bine. Am batut frisca semitare (sa fie cremoasa si pufoasa, nu sa stea bat). Am cantarit 300g de crema cu lamaie.
Am mutat gelatina scursa de surplusul de apa intr-un vas mai mare si am pus-o pe aburi sa se topeasca. Cand s-a topit, am pus in ea o treime din cele 300g crema cu lamaie si am amestecat foarte bine. Am luat apoi vasul de pe aburi si am adaugat celelalte doua treimi din crema. Am omogenizat. Am adaugat si mascarponele (sau crema de branza) si am incorporat-o. La final am adaugat frisca batuta si am incorporat-o usor, prin rasturnare.
Pentru montarea tortului, am taiat blatul in doua felii. Am pus o felie pe un platou si un inel detasabil in jurul ei. Am insiropat blatul cu jumatate din sirop, apoi am turnat deasupra crema cu lamaie. Am nivelat-o, apoi am pus deasupra cealalta felie de blat si am insiropat-o. Am pus tortul o ora la congelator sa se intareasca crema (sau in frigider pana se intareste, dar eu m-am grabit).
Pentru crema de bezea elvetiana cu unt, am pregatit baia de aburi, am taiat untul bucatele, am pus intr-un vas albusurile cu zaharul si sarea, le-am amestecat putin, apoi am pus vasul pe aburi, unde am amestecat (nu batut) continuu cu telul 3-4 minute, pana s-au infierbantat si s-a topit zaharul. Am luat vasul de pe aburi si am mixat la viteza mare 8-10 minute, pana s-a racit complet vasul si am obtinut o bezea tare si lucioasa. Mixand in continuare, am adaugat bucatile de unt pe rand, la interval de 10 secunde. La un moment dat crema s-a taiat (e normal!). Am mixat in continuare pana s-a reparat si am obtinut o crema fina si pufoasa. Am adaugat apoi 6 lingurite de crema cu lamaie (din cea ramasa dupa ce am scos din ea 300g) pe rand, in timp ce mixam.
Am scos tortul din congelator, am indepartat inelul si l-am imbracat in aceasta crema de bezea. Puteti sa imbracati tortul in frisca batuta daca preferati. E mai simplu.
Pentru decor am folosit felii de portocale, de lamai si frunze de menta.
Cu greu m-am indurat sa-l tai….
Spor la prajiturit!
Nici eu nu m-as fi indurat sa-l tai 🙂 ! E tare frumusel, iar gustul, e divin !
Multumesc! da, numai pentru ca si gustul e foarte bun l-am taiat 🙂
Cum ati procedat cu portocalele rosii? Le-ati ajutat putin cu culoarea? Eu nu cred ca o sa gasesc aici portocale rosii, de aceea va intreb. Este unul dintre cele mai frumoase torturi pe care le-am vazut! Va reusit mai bine chiar si decat originalul, felicitari!
V-a*
Nu, eu nu le-am ajutat. Dar, dintr-un kg cat am cumparat, unele sunt de un rosu intens inchis, spre visiniu, altele au doar niste „insertii” rosii (cele portocalii mai intens de pe margine sunt tot portocale rosii). Si eu am profitat ca am gasit portocale rosii si am facut tortul acum. Doamna care a facut originalul spune ca le-a colorat cu colorant. Deci merge si asa 🙂
Multumesc pentru felicitari! Este si tortul meu preferat.
Arata super! Si cred ca se potriveste sarbatorilor ce vin. Acrisor, nu mai bun dupa fripturica de miel 😀
Așa e. Paște fericit! 🙂
Buna ziua, va rog sa mi spuneti dvs. ati folosit mascarpone sau crema de brinza? Ce fel de crema de brinza ar fi mai indicata in caz ca se prefera aceasta?
Multumesc!
Din cate imi amintesc, eu am pus si crema de branza si mascarpone, dar nu mai stiu in ce proportie. Eu folosesc crema de branza marca proprie Kaufland, K-classic. In reteta originala Pierre Hermes foloseste ‘fromage blanc’, dar eu nu stiu cu ce e echivalenta la noi.
Buna ziua, va rog sa mi spuneti dvs. ati folosit mascarpone sau crema de brinza? Ce fel de crema de brinza ar fi mai indicata in caz ca se prefera aceasta?
Multumesc!
Arata atit de bine incit abia astept sa l fac!
E foarte bun. Si mie mi-e pofta de ceva cu lamaie.