Prajitura insiropata cu portocale este o combinație perfectă de simplitate și savoare, ideală pentru iubitorii de deserturi aromate. Profitați de sezonul portocalelor, când varietățile sunt mai ușor de găsit – inclusiv cele roșii sau netratate, a căror coajă poate fi folosită în siguranță pentru a adăuga un plus de gust. Nu ratați ocazia de a încerca această prăjitură pufoasă și însiropată, plină de aromă, și de a vă bucura de un desert care aduce soarele în farfurie!
Pentru o tava de 20*30 cm sau o forma de tort rotunda cu diametrul de 23cm, avem nevoie de urmatoarele ingrediente:
- 220g faina
- 220g unt topit
- 220g zahar tos
- 3 oua mari
- sucul si coaja de la 2 portocale mai mici
- coaja de la o lamaie
- un pachet praf de copt (10g)
- un praf de sare
- 3 lingurite extract de vanilie
Pentru sirop:
- 2 portocale portocalii
- 2 portocale rosii (sau inca 2 portocalii)
- 3 linguri zahar pudra
Cum am facut Prajitura insiropata cu portocale:
Intr-un bol am amestecat sucul strecurat de la 2 portocale si coaja rasa de la cele 2 portocale plus coaja rasa de la o lamaie. Am acoperit bolul si am lasat sucul sa infuzeze 30 de minute pentru o aroma mai puternica.
(Pentru ca nu gasesc tot timpul portocale netratate, eu cumpar o data 1-2 kg, le rad pe toate si pun coaja rasa in congelator in pachetele micute, invelite in folie de plastic).
Am incalzit cuptorul la foc mijlociu (180ºC) si am uns cu unt si tapetat cu faina o tava dreptunghiulara de 20*30cm. Puteti sa o faceti si rotunda, intr-o forma de tort cu diametrul de 23cm.
Am topit untul si l-am pus la racit.
Intr-un vas am cernut faina si am amestecat-o cu praful de copt si sarea. Am lasat vasul deoparte.
In alt vas, mai mare, am mixat 5 minute ouale cu zaharul si extractul de vanilie. Am adaugat untul topit racit, apoi sucul de portocale infuzat si am mixat pana la incorporare. Am adaugat si amestecul de faina si am mai mixat putin la viteza mica sa se incorporeze si acesta.
Am turnat compozitia in tava pregatita, am nivelat si am copt 30 de minute la foc mijlociu. Am scos prajitura din cuptor si am lasat-o sa se raceasca.
Pentru sirop, am fiert 2-3 minute sucul de portocale strecurat impreuna cu zaharul pudra. Am intepat prajitura din loc in loc cu o furculita, apoi am insiropat-o.
Am servit-o taiata in bucati patrate de 5*5 cm.
Spor la prajiturit!
Sursa: adaptare dupa Torta all’arancia, la ricetta perfetta al Simonei Mirto.