Tort cu ciocolata, vin rosu si zmeura

Tort-cu-ciocolata-si-vin-rosu

Este un tort despre inima si dragoste, despre ciocolata si placere, despre zmeura si emotii, despre vin rosu si pasiune. Este tortul perfect pentru celebrarea iubirii in luna februarie sau in oricare alta.

Reteta este pentru o inimioara cu diametrul de 24 cm.

Avem nevoie de urmatoarele ingrediente:

  • 170g unt la temperatura camerei
  • 300g zahar tos
  • 2 oua mari
  • 2 galbenusuri mari
  • 350ml vin rosu (eu am folosit Merlot)
  • 3 lingurite extract de vanilie
  • 120g cacao neagra
  • 300g faina
  • o lingurita praf de copt
  • un varf de lingurita bicarbonat de sodiu
  • un praf de sare
  • 200g zmeura proaspata sau congelata

Pentru ganache-ul cu zmeura:

  • 180g ciocolata neagra
  • 75ml smantana pentru frisca
  • 75g piure de zmeura (din 100-120g zmeura proaspata sau congelata)
  • o lingura vin rosu
  • 20g unt la temperatura camerei

Cum am facut:

[obi_random_banners align=”center” screen=”single”]
Am incalzit cuptorul la foc mediu spre mic (160-170ºC) si am uns cu unt o forma de inimioara cu diametrul de 24 cm, apoi am tapetat-o cu cacao (in loc de faina). Cel mai bine ar fi sa coaceti tortul acesta intr-o forma tubulara de gugelhupf pentru ca se coace mai usor. Sau sa micsorati cantitatea de ingrediente. Altfel, il coaceti ca mine o ora si jumatate…

Am cantarit faina, am luat apoi o lingura din ea si am amestecat-o cu zmeura (ca sa nu se duca toata la fund in tava). Eu am folosit zmeura congelata. Dupa ce am amestecat-o cu faina, am bagat-o din nou la congelator pana la folosire ca sa nu se inmoaie.

Intr-un vas am cernut restul de faina impreuna cu cacaoa si le-am amestecat bine cu sarea, praful de copt si bicarbonatul. Le-am lasat deoparte.

Tort cu ciocolata vin rosu si zmeuraIn alt vas, mai mare, am mixat untul moale cu zaharul vreo 3 minute pana a devenit cremos. (Daca nu aveti unt moale, la temperatura camerei, puteti sa-l taiati cubulete si sa-l puneti 30 de secunde in cuptorul cu microunde la puterea cea mai mica). Am adaugat pe rand ouale si galbenusurile, mixand dupa fiecare pana la incorporare. Am adaugat apoi extractul de vanilie.

A urmat vinul si amestecul de faina si cacao pe care le-am adaugat alternativ astfel: 1/3 din cantitatea de faina, am mixat, jumatate din cantitatea de vin, am mixat, 1/3 din faina, am mixat, cealalta jumatate de vin, am mixat si am incheiat cu faina ramasa si am mixat. Am adaugat zmeura si am incorporat-o usor cu spatula.

Am turnat compozitia in tava, am nivelat si am copt, asa cum am spus, o ora si jumatate, pana cand, pe scobitoarea de proba nu am mai avut aluat lichid. Raman urme pe scobitoare pentru ca e un blat mai umed, dar aluatul nu trebuie sa fie lichid. Dupa 50 de minute trebuie incercat. S-ar putea ca tortul meu sa se fi copt greu si pentru ca l-am pus in doua randuri de tavi. Eu nu am tava in forma de inimioara, doar un inel, pe care l-am pus intr-o forma de tort. Se poate sa nu fi ajuns caldura asa de bine pana la blat si din cauza asta sa se fi copt asa greu.Oricum, dupa 45-50 de minute e bine sa-l incercati.

Cand a fost copt, i-am scos inelul si l-am lasat sa se raceasca. Apoi l-am indreptat, taindu-i o bucata destul de mare din partea de sus si l-am pus pe platou invers, cu partea taiata in jos si cu baza in sus, pentru ca e mai dreapta.

Tort-cu-ciocolata-si-vin-rosu6Pentru ganache-ul cu zmeura, am pus pe foc zmeura sa se decongeleze si sa fiarba 1-2 minute. Apoi am pasat-o cu mixerul vertical si am trecut-o printr-o sita sa retin samburii. Am pus-o din nou pe foc mic sa fie fierbinte. Am maruntit ciocolata si am pus si smantana pe foc sa se infierbante. Cand smantana a ajuns la punctul de fierbere, am turnat-o peste ciocolata si am amestecat cu spatula de silicon pana s-a topit toata ciocolata si s-a omogenizat. Am adaugat apoi piureul de zmeura fierbinte si l-am incorporat. A urmat o lingura de vin si, la final, untul moale cubulete. Am amestecat foarte bine sa se se omogenizeze.

Am lasat cateva minute ganache-ul sa se raceasca si sa se mai ingroase, apoi l-am turnat peste tort, imbracandu-l si pe laterale.

Am decorat cu boboci de trandafiri uscati.

Dens, bogat, aromat….  uimitor cat de bun poate sa fie un tort fara crema… 🙂

Tort cu ciocolata vin rosu si zmeura

Spor la prajiturit!

Sursa de inspiratie: Chocolate Red Wine Cake

Adaugă un comentariu: